REUTERS/Emmanuel Foudrot
REUTERS/Emmanuel Foudrot

Praznici u Kambodži: Princ želi kupiti St. Etienne

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 21.09.21. | 13:07

Poslao je okruglu ponudu u visini od 100 milijuna eura

Prvo su se pojavili na dresovima, a onda su počeli kupovati klubove. Dugogodišnja nogometna tradicija je do nedavno privlačila uglavnom europljane kada su u pitanju ozbiljna i velika ulaganja u klupske projekte. Kombinacijom znanja i novca, investitori stare škole su do početka milenija dominirali vlasničkim strukturama najpoznatijih svjetskih klubova, a onda su se pojavili Amerikanci. Uz njih je kaskao i Roman Abramović, svima znani ruski oligarh, a vrlo brzo je Premier liga dobila i klub u vlasništvu investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ne smijemo zaboraviti ni Kineze koji su ušli u vlasničku strukturu Intera, te naravno Tajlanđane čiji Leicester City je senznacionalno dogurao do naslova prvaka Engleske 2016. godine.

Kako nogometu raste popularnost, tako je i najvažnija sporedna stvar na svijetu ušla u investicijski portfolio sve većg broja ljudi iz različitih krajeva svijeta. Prema pisanju L’Equipa, imamo novu akviziciju na tržištu, ovog puta u Ligue 1. Kako tvrdi ugledni list, član kraljevske obitelji iz daleke Kambodže je spreman iskeširati okruglih 100 milijuna eura kako bi otkupio dionice St. Etienna! Najtrofejniji klub francuske povijesti ima bogatu povijest, cilje je vratiti ga u sami vrh Ligue 1, i nastaviti s daljnjim ulaganjima.

Zanimljivo, u Kambodži monarh nije titula koja se nasljeđuje, već se bira na izborima. Norodom Ravichak, polubrat kralja Norodoma Sihamonija, prvo je ime koje se spominje u kontekstu akvizicije slavnih Francuza.

S financijskog aspekta, braća ne bi trebala imati problema u pribavljanju veće količine novca kako bi se ostvarile klupske ambicije. Inače, kambodžanski mediji dodaju kako je princ odlučio ući u francuski nogomet jer je dugogodišnji frankfil, a i djed mu je bio dobar prijatelj legendardnog državnika Charlesa de Gaula.

Sada je na redu St. Etienne. Tvrtka KPMG, zadužena za pronalazak novog investitora za Francuze bi u sljedećih nekoliko dana trebala dati konačnu ocijenu ove ponude, a ovisno o njenoj procjeni će se kretati daljnji pregovori između princa i uprave kluba.



Tagovi

St. EtienneKambodžaPSG

Ostale Vijesti