PORTUGAL: Europski prvaci favoriti su iz sjene

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 19.05.18. | 09:39

C. Ronaldo želi dohvatiti besmrtnost.

Većina nacionalnih prvenstava su završila ili će se posljednje kolo odigrati ovog vikenda, u Ligi prvaka ostala je još samo finalna utakmica pa se fokus nogometne javnosti polako prebacuje na Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje 14. lipnja.

Na Germanijaku lagano počinjemo s pripremama za najveći svjetski sportski događaj ove godine, a dane do Svjetskog prvenstva odbrojavamo s predstavljanjem svih reprezentacija koje će sudjelovati na ovom natjecanju. Svaku momčad predstavljamo kroz iste rubrike, ali i ponudu Germania Sport kladionice za oklade na Svjetsko prvenstvo. Počeli smo, očekivano, s grupom A, koju smo već predstavili, a danas otvaramo Grupu B s nositeljem skupine i aktualnim prvakom Europe, reprezentacijom Portugala.

> RUSIJA: Domaćin s ostarjelom reprezentacijom želi proći skupinu SP-a
> SAUDIJSKA ARABIJA: Apsolutni autsajderi love uspjeh iz SAD-a
> EGIPAT: Mohamed Salah i pomoćno osoblje
> URUGVAJ: Posljednja prilika za Suareza i Cavanija

Put do Rusije

Portugal je odigrao skoro pa savršene kvalifikacije, u dosta laganoj skupini gdje mu je jedini pravi konkurent bila Švicarska. Europski prvaci pobijedili su devet utakmica i izgubili samo jednu, od Švicarske, na putu do prvog mjesta.

> Portugal osvaja naslov, tečaj 26,0

Povijest na Svjetskim prvenstvima

Portugal nije imao puno uspjeha na Svjetskim prvenstvima, unatoč tome što slovi za veliku nogometnu naciju. Njihovi najbolji rezultati su dva polufinala – 1966. sa Eusebijevom generacijom i 2006. sa Figovom.

Zanimljivo, do SP 2002. Portugal se plasirao na samo dva od 16 Svjetskih prvenstava, a nakon toga je bio na svakome do Rusije.

> Portugal prolazi skupinu, tečaj 1,15

Postave

Portugal u Rusiju dolazi s titulom prvaka Europe. C. Ronaldo je, kao jedan od dva najbvolja igrača današnjice, svakako glavna zvijezda, no Portugal pogotovo u ofenzivi ima još nekoliko odličnih igrača poput Bernarda Silve iz Manchester Cityja, Andera Silve iz Milana ili neuništivog Joaoa Moutinha iz Monaca. A i klupa je u ofenzivnom segmentu prilično široka. Obrana djeluje slabije, no Portugal je u kvalifikacijama primio svega četiri gola...

Najveća zvijezda – Cristiano Ronaldo

Neki bi rekli, iako smatramo da je to pretjerano, i jedina zvijezda Portugala – napadač Real Madrida godinama je jedan od najboljih igrača svijeta, a prije dvije godine je vodio svoju reprezentaciju do prve titule u njenoj povijesti, na Euru u Francuskoj. U Rusiji će se čitava igra Portugala vrtjeti oko Ronalda, tj. oko načina da mu se isporuči finalna lopta u kazneni prostor, gdje mu nema premca.

Izbornik – Fernando Santos

Santosova bogata karijera počela je 1988. u Estorilu, a od tada je trenirao svakog od portugalske velike trojke – Benfice, Sportinga i Porta, s kojim je osvojio prvenstvo i dva kupa. Trener Portugala je od 2014. s kojim je osvojio prvu titulu u povijesti zemlje na Euru 2016.

Prognoza

Portugal je ekipa koja je prije svega utemeljena na obrambenoj strukturi, čvrstini i kontroli rizika, a njen džoker je, naravno, Cristiano Ronaldo. Realov napadač može odlučiti utakmicu protiv bilo kojeg suparnika. Ipak, teško je očekivati veći rezultat od ovog Portugala, pogotovo s obzirom da ih u četvrtfinalu vjerojatno čeka Francuska.

> Kompletnu razradu tečaja za nastup Portugala na Svjetskom prvenstvu pronađite OVDJE.

Raspored

15.6. Portugal – Španjolska

20.6. Portugal – Maroko

25.6. Iran - Portugal

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometuPortugalska nogometna reprezentacijaCristiano RonaldoRusija 2018

Ostale Vijesti