Pogledajte kako izgleda Azerbajdžan, sljedeći protivnik Vatrenih

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 07.09.19. | 09:17

Momčad je to koju vodi Nikola Jurčević, nekadašnji hrvatski reprezentativac, bivši trener Dinama i dugogodišnji asistent Slavena Bilića.

Nakon izvrsne i dominantne pobjede nad Slovačkom, Hrvatska se u nastavku kvalifikacija okreće novim izazovima, a taj izazov zove se Azerbajdžan.

I treba biti realan, uz svo dužno poštovanje, oni nisu netko tko bi trebao hrvatskoj reprezentaciji napraviti veće probleme.

Posljednji međusobni ogled između ove dvije reprezentacije odigrao se prije nepunih šest mjeseci. Bila je to prva utakmica Nikole Jurčevića kao izbornika, mjesto odigravanja susreta bio je „njegov“ Maksimir, a konačan rezultat… Ne baš uvjerljivih 2:1 za Hrvatsku.

I počelo je skoro pa nestvarno. Gosti su odolijevali napadima domaćina, a u 19. minuti potpuno su šokirali pogotkom koji je doveo Azerbajdžan u vodstvo. Na asistenciju Richarda zabio je Sheydaev, a momčad koja je tog ljeta bila svjetski viceprvak u tim je trenucima djelovala neprepoznatljivo.

Minutu prije kraja prvog poluvremena ukazao se Borna Barišić. Lijevi bek hrvatske reprezentacije najbolje se snašao u 16-ercu nakon jedne velike gužve koja je nastala nakon ubačaja Luke Modrića. Asistencija se piše „odmetnutom sinu“ Duji Ćaleti-Caru te je s tim pogotkom odlazak na poluvrijeme bio barem trunčicu ugodniji.

U drugom poluvremenu Dalić se odlučio na dvije bitne izmjene. Prvo je umjesto Brune Petkovića u igru ušao Ante Rebić, a svega par minuta nakon toga u 73. minuti i Mateo Kovačić napušta igru, a umjesto njega ulazi Nikola Vlašić.

Pogodak odluke dogodio se u 79. minuti. Branič Azerbajdžana pokušao je ispucati jednu loptu, ali ona se nakon što je taj pokušaj blokirao Ante Rebić, spretno i sretno odbija do Andreja Kramarića. Napadač Hoffenheima u njegovom je stilu mirno naciljao, a zatim i plasirao loptu u malu mrežicu sa nekih 15-ak metara od gola, a do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao.

Iako uvijek ostave kakav – takav dojam, Azerbajdžan je u ovom trenutku posljednja reprezentacija u skupini E kvalifikacija za Euro. Nakon četiri kola imaju isto toliko poraza uz gol razliku 4:12

Njihov najskuplji igrač je naturalizirani Azerbajdžanac Richard Almedia koji u ovom trenutku vrijedi 1,6 milijuna eura. Najveća opasnost dolazi od napadača Dynamo Moskve Ramila Sheydaeva i Renata Dadashova, mladog napadača Pacos de Ferreire.

Zanimljivo je da u svojoj reprezentaciji imaju jednog naturaliziranog i već ranije spomenutog Brazilca Richarda, ali i da su čak osmorica trenutnih reprezentativaca rođena van granica svoje zemlje.

Izdvajamo još kako oni svoje utakmice igraju u formaciji 4-2-3-1 što je iznimno ofenzivno, iako se u slučaju branjenja često prebace u sustav 4-5-1.

Dodajmo još kako su posljednju utakmicu odigrali jučer u Cardiffu.

Iako je Wales bio statistički bolji, Azeri su imali svoje prilike. Domaći sastav poveo je nakon autogola desnog braniča Pasheva koji je učinio kardinalnu pogrešku i pomalo smiješno reagirao što je rezultiralo vodstvom domaćeg sastava.

Ali, u 59. minuti gosti stižu do izjednačenja. Emreli je prihvatio izvrnu dubinsku loptu svojeg veznjaka te se sjurio prema domaćem čuvaru mreže Hennesseyju. Njegov prvi udarac brani domaći vratar, ali iz drugog pokušaja gostujući „cener“ je siguran i Azerbajdžan je ponovno u igri.

I sve je bilo dobro do 84. minute, a onda se ukazao Gareth Bale, jedan od najboljih velških igrača svih vremena i uvjerljivo najskuplji igrač na terenu. Iskoristio je krilni napadač madridskog Reala neodlučnost u obrani gostiju i glavom poentirao za vodstvo, a kasnije se ustvrdilo i konačnu pobjedu Walesa.

Možda će vam ovo zvučati bezobrazno, ali druga momčad Hrvatske ne bi smjela imati ikakvih problema sa Azerbajdžanom. Njihova najveći adut je Nikola Jurčević, čovjek koji je dugo godina bio uključen u rad hrvatske reprezentacije i koji će sigurno dobro analizirati Zlatka Dalića i njegove ideje. Jednostavno, kvaliteta je na strani Vatrenih, ili bolje rečeno, sve je na strani Vatrenih.

Utakmica se igra u ponedjeljak u 18:00 u Bakcell Areni u Bakuu. Nakon četiri odigrana kola Hrvatska je u ovom trenutku na drugom mjestu sa devet bodova iz četiri utakmice, dok je Azerbajdžan trenutno posljednji bez ijednog boda.

(foto:Pixsell)

 


Tagovi

Andrej KramarićBorna BarišićDuje Ćaleta-CarZlatko DalićNikola Jurčevićazerbajdžanska nogometna reprezentacijaAzerbajdžanUEFAKvalifikacije za EuroHNSHrvatska nogometna reprezentacijaHrvatska

Ostale Vijesti