Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Pogled u prošlost: Od debija Roberta Prosinečkog, sumnjivih odluka suca Starka do utakmice života Tina Jedvaja

Vrijeme Čitanja: 7min | ned. 27.06.21. | 10:00

Ususret sutrašnje utakmice osmine finala Eura prisjetili smo se svih međusobnih utakmica Hrvatske i Španjolske.

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra od 18:00 sati u Kopenhagenu na Parken stadionu protiv Španjolske igra utakmicu osmine finala Europskog prvenstva. Deveti je to međusobni susret ove dvije reprezentacije od osamostaljenja Hrvatske, a trenutno Španjolci vode rezultatom 4:3, dok je jedan susret završio neriješeno. Također, zanimljivo je kako je ovo treći Euro zaredom na kojem odmjeruju snage Vatreni i Furija, no prvi put u nokaut fazi.

Prvu međusobnu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su u ožujku 1994. godine, a Hrvatska je tad u prijateljskom susretu gostovala kod Španjolske u Valenciji. Furija je taj susret dočekala kao veliki favorit i u pozitivnom nizu od čak 20 utakmica bez poraza na svom terenu, no tad su upoznali novu europsku nogometnu silu te su na kraju susreta teren morali napustiti spuštene glave. Naime, Hrvatska se na stadionu Mestalla, tad zvanim Luis Casanova pokazala u jako dobrom svjetlu te su u konačnici slavili rezultatom 0:2.

Hrvatskim navijačima ova utakmica se posebno urezala u pamćenje iz dva razloga, prvi je prva velika pobjeda nad jednim takvim protivnikom, a drugi je debi Roberta Prosinečkog za Vatrene. Baš je legendarni Žuti u devetoj minuti probio Andonija Zubizarretu za 0:1, da bi Davor Šuker u 51. minuti postavio konačnih 0:2. Također, kako je Dražen Ladić u 53. minuti obranio kazneni udarac Txikiju Begiristanu čime je stavljena točka na i sjajne predstave Hrvatske i prve pobjede nad Španjolskom.

Španjolska – Hrvatska 0:2

Valencia, stadion Luis Casanova 23. ožujka 1994. – prijateljska

Hrvatska: Ladić; Štimac, Jerkan, Bilić, Andrijašević, Jarni; Janković, Prošinečki, Asanović; Bokšić, Šuker

Ušli s klupe: Mornar, Miše, Pavličić, Vlaović

Izbornik: Miroslav Blažević

Španjolska: Zubizarreta; Ferrer, Alkorta, Abelardo, Voro; Hierro, Otero, Nadal, Salinas; Higuera, Goikoetxea

Ušli s klupe: Guardiola, Camarasa, Begiristan, Juanele, Lopetegui

Izbornik: Javier Clemete

Pet godina kasnije uslijedio je novi prijateljski susret i ponovno u Španjolskoj. Vatreni su pozvani 5. svibnja 1999. godine da uveličaju proslavu otvaranja Olimpijskog stadiona u glavnom gradu Andaluzije. Hrvatska je sjajno otvorila i ponovno u devetoj minuti načela mrežu domaćina, no ovoga puta glavni akteri su bili Davor Šuker i Santiago Canizares. Međutim, Španjolci do kraja susreta golovima Engonga u 34., Hierra u 48. iz kaznenog udarca i Danija Garcije u 84. minuti okreću rezultat i u konačnici slave rezultatom 3:1.

Španjolska – Hrvatska 3:1

Sevilla, Olimpijski stadion 5. svibnja 1999. – prijateljska

Hrvatska: Ladić; Šimić, Jarni, Kovač, Jurić; Tudor, Jurčić, Rapaić, Boban; Šuker, Vlaović

Ušli s klupe: Cvitanović, Marić

Izbornik: Miroslav Blažević

Španjolska: Canizares; Salgado, Aranzabal, Elena, Hierro; Engonga, Etxeberria, Guardiola, Enrique; Garcia, Urzaiz

Ušli s klupe: Guti, Munitis, Mendieta, Helguera, Jemez

Izbornik: Jose Antonio Camacho

Niti godinu dana kasnije uslijedio je još jedan prijateljski susret, ovoga puta Hrvatska je 23. veljače 2000. godine ugostila Španjolce na Poljudu, a utakmica je završila neriješeno rezultatom 0:0, što je jedini do sad remi ovih reprezentacija u međusobnim susretima.

Hrvatska – Španjolska 0:0

Split, stadion Poljud, 23. veljače 2000. godine – prijateljska

Hrvatska: Pletikosa; Šarić, Jarni, Štimac, Soldo; Tomas, Asanović, Jurčić, Kovač; Šuker, Vugrinec

Ušli s klupe: Vučko, Cvitanović

Španjolska: Molina; Velasco, Aranzabal, Abelardo, Hierro; Engonga, Fran, Valeron, Enrique; Urzaiz, Etxeberria

Ušli s klupe: Jemez, Mendieta, Sanchez, Salva, Romero

Posljednji prijateljski susret ove dvije reprezentacije odigrale su 7. lipnja 2006. godine u Ženevi. Iako je Niko Kranjčar Vatrene doveo u vodstvo u 14. minuti, Španjolci su do kraja preokrenuli susret golovima Pernia u 62. i Torresa u 92. minuti te u konačnici slavili rezultatom 2:1.

Španjolska – Hrvatska 2:1

Ženeva, Stade de Geneva, 7. lipnja 2006. – prijateljska

Hrvatska: Pletikosa; Šimić, Šimunić, Kovač, Tudor; Leko, Kranjčar, Babić, Kovač; Pršo, Klasnić

Ušli s klupe: Modrić, Vranješ, I. Leko, Bošnjak, Tokić, Balaban

Španjolska: Reina; Salgado, Pernia, Ibanez, Puyol; Xavi, Xabi Alonso, Reyes; Raul, Joaquin, Villa

Ušli s klupe: Canizares, Ramos, Torres, Garcia, Iniesta, Fabregas

Hrvatska je protiv Španjolske prvu pravu natjecateljsku utakmicu odigrala u trećem kolu skupine Eura 2012. godine odigranog u Poljskoj i Ukrajini. Vatreni su u tom susretu poraženi golom Navasa u 88. minuti rezultatom 1:0 te su završili natjecanje, dok su Španjolci otišli do kraja u finalu svladavši Italiju, koja je kao druga otišla dalje iz naše skupine. Bolan je to bio poraz za Hrvatsku jer su po prikazanoj igri zaslužili u najmanju ruku ne izgubiti. Jednostavno sreća je te večeri u Gdanjsku Vatrenima okrenula leđa. Još uvijek sve simpatizere kockastog dresa proganja promašaj Rakitića nakon fenomenalnog ubačaja Modrića, ali ruku na srce veliku zaslugu za prolazak Furije dalje imao je njemački sudac Wolfgang Stark, koji nije dosudio dva očigledna kaznena udarca nad Ćorlukom, posebno povlačenje Busquetsa, ali očigledno nije želio vidjeti.

Hrvatska – Španjolska 0:1

Gdanjsk, PGE Arena 18. lipnja 2012. – EURO

Hrvatska: Pletikosa; Vida, Strinić, Schildenfeld, Ćorluka; Vukojević, Rakitić, Srna, Modrić, Pranjić; Mandžukić

Ušli s klupe: Perišić, Jelavić, Eduardo

Izbornik: Slaven Bilić

Španjolska: Casillas; Arbeola, Alba, Pique, Ramos; Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, David Silva; Torres

Ušli s klupe: Navas, Fabregas, Negredo

Izbornik: Vicente del Bosque

Hrvatska je uzvratila Španjolcima već na sljedećem Euru u Francuskoj 2016. godine kad su se ponovno ove dvije reprezentacije srele u trećem kolu skupina. Obje reprezentacije su prije tog susreta imale osiguran prolazak skupine, samo je bilo pitanje s koje pozicije. Španjolci u taj susret ušli s dvije pobjede te su već u sedmoj minuti golom Morate poveli 0:1, no u samom finišu prvog dijela stvari na početak vratio je Nikola Kalinić na asistenciju Perišića, da bi u drugom poluvremenu, točnije u 87. minuti akteri izjednačenja zamijenili uloge pa je ovoga puta Kalinić proigrao Perišića za konačnih 2:1 i prvo mjesto Hrvatske u skupini. Međutim, u osmini finala Vatreni su išli na do tad blijedi Portugal, bili bolji, ali izgubili golom Quaresme u 117. minuti i ispali s turnira.

Tony O'Brien/Action ImagesTony O'Brien/Action Images

Hrvatska – Španjolska 2:1

Bordeaux, Nouveau Stade de Bordeaux 21. lipnja 2016. – EURO

Hrvatska: Subašić; Srna, Vrsaljko, Ćorluka, Jedvaj; Rog, Badelj, Perišić, Pjaca, Rakitić; Kalinić

Ušli s klupe: Kovačić, Kramarić, Čop

Izbornik: Ante Čačić

Španjolska: de Gea; Juanfran, Pique, Ramos, Alba; Fabregas, Busquets, Iniesta; Silva, Nolito; Morata

Ušli s klupe: Alcantara, Aduriz, Soriano

Izbornik: Vicente del Bosque

Sljedeći susret odigran protiv Španjolske rado bi svi zaboravili. Naime, Hrvatska je u novo nastaloj Ligi nacija 11. rujna 2018. godine u drugom kolu skupina doživjela najveći poraz u svojoj povijesti izgubivši od Furije rezultatom 6:0. Te večeri na stadionu Manuel Martinez Valero u Elceu sve se okrenu protiv Vatrenih. Izbornik Zlatko Dalić izašao je s malo promijenim sastavom pa smo u početnom sastavu vidjeli Mitrovića, Pivarića, Lovru Kalinića i Ivana Santinija, što je Španjolska iskoristila te nam do vrha napunila mrežu. Već nakon prvog dijela Furija je golovima Saula u 24., Asensia u 33. i autogolom Lovre Kalinića u 35. minuti imala 3:0. U nastavku se nastavila agonija Hrvatske, a posao da domaćine dovršili su Rodrigo u 49, Ramos u 57. i Isco u 70. minuti za konačnih i nimalo neugodnih 6:0.

Španjolska – Hrvatska 6:0

Elche, Eastadio Manuel Martinez Valero 11. rujna 2018. – Liga nacija

Hrvatska: Kalinić; Pivarić, Vrsaljko, Vida, Mitrović; Brozović, Rakitić, Modrić; Perišić, Kovačić; Santini

Ušli s klupe: Livaja, Pjaca, Rog

Izbornik: Zlatko Dalić

Španjolska: de Gea; Carvajal, Gaya, Nacho, Ramos; Saul, Busquets, Ceballos; Isco, Asensio, Rodrigo

Ušli s klupe: Alcantara, Azpilicueta, Rodri

Vatreni su koliko-toliko uzvratili Španjolcima za neugodan poraz u petom kolu 15. studenog na Maksimiru slavljem 3:2. zagrebački stadion tu je večer bio ispunjen do zadnjeg mjesta, Vatrenima je trebala pobjeda kako bi pred zadnje kolo zadržali izglede za prolaz dalje. Nakon prvog poluvremena bez golova u nastavku se otvorilo. Prvo je Kramarić doveo Vatrene u vodstvo, ali je samo dvije minute kasnije Ceballos vratio stvari na početak. Hrvatska je golom prvijencem Jedvaja u 69. minuti ponovno stigla do vodstva, ali Ramos u 78. minuti iz kaznenog udarca zabija za 2:2. Međutim, večer je to bila Tina Jedvaja koji je u 93. minuti zabio i svoj drugi gol za konačno slavlje 3:2. Na kraju je ta pobjeda što se tiče Lige nacija bila pirova jer su nas Englezi u zadnjem kolu pobijedili 2:1, no piše se trijumf protiv moćne Španjolske.

Hrvatska – Španjolska 3:2

Zagreb, stadion Maksimir 15. studenog 2018. – Liga nacija

Hrvatska: Kalinić; Vrsaljko, Jedvaj, Lovren, Vida; Rakitić, Brozović, Modrić; Rebić, Perišić, Kramarić

Ušli s klupe: Brekalo, Pjaca, Vlašić

Izbornik: Zlatko Dalić

Španjolska: de Gea; Alba, Roberto, Martinez, Ramos; Ceballos, Saul Busquets; Isco, Rodrigo, Aspas

Ušli s klupe: Asensio, Morata

Izbornik: Luis Enrique

ANTONIO BRONIC/Action ImagesANTONIO BRONIC/Action Images

Kad sve sumiramo, Španjolska ima jednu pobjedu više od Hrvatske, no ukoliko ne računamo prijateljske susrete omjer je 2:2. Nevjerojatno je kako ove dvije reprezentacije igraju i treći Euro zaredom, no tako je očito suđeno, a sad je vrijeme da Hrvatska povede na Europskom prvenstvu, a tako i izjednači ukupni omjer. Kladionice favoriziraju Španjolce te ih stavljaju u ulogu favorita, no Hrvatska je tu najjača, a to će nadamo se pokazati i na terenu danskog Parken stadiona te nas po tko zna koji put učiniti ponosnima.


Tagovi

Euro 2020Euro 2019EUROHrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaVedran ĆorlukaRobert ProsinečkiTin JedvajAndrej KramarićIvan PerišićLuka Modrić

Ostale Vijesti