MATTHEW CHILDS/Action Images
MATTHEW CHILDS/Action Images

Pobjeda vrijedna 180 milijuna funti: Prvi put u povijesti londonski klub igrat će Premier ligu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 29.05.21. | 17:27

Pobjeda u 10. finalu.

Prvi put u povijesti, londonski klub Brentford igrat će u Premier ligi. U finalu doigravanja za najviši rang engleskog nogometa, Brentord je s 2:0 svladao Swansea City i ostvario najveći uspjeh u svojoj povijesti

Klub osnovan 1889. Igrao je u prvoj ligi od 1935. do 1947. Kako se zbog Drugog svjetskog rata englesko prvenstvo nije igralo sedam uzastopnih sezona, iza Brentforda su tek pet sezona u najvišem rangu engleskog nogometa. To prvo poslijeratno prvenstvo ispali su iz lige i više se nikada nisu vraćali u najviši rang. Tavorili su između druge pa čak i četvrte lige sve do danas kada su svladali velški klub i osigurali povijesni plasman u Premiership i povratak u prvi rang engleskog nogometa nakon 74 godine čekanja

Zanimljivo, ovo je 10. finale Brentorda u playoffu nekog natjecanja i tek prva pobjeda. Prošle sezone u finalu doigravanja za Premier ligu izgubili su od Fulhama. Brentford je dosta "visio" i u ovosezonskom polufinalu. Prvu utakmicu Londončani su izgubili od Bournemoutha 1:0, u uzvratu u Londonu Bournemnouth je prvi zabio, no Brentford je do kraja utakmice zabio tri gola i dobio priliku da ponovno izbori nastup u eliti.

To im je uspjelo uvjerljivom pobjedom protiv Swansea na tek djelomično ispunjenom Wembleyu. U 8. minuti Freddie Woodman je srušio Bryana Mbeuma nakon odličnog proigravanja Canosa. Penal je iskoristio Ivan Toney za svoj 33. pogodak sezone.

Pogodak Brentforda za 1:0 možete pogledati OVDJE.

Na 2:0 čekalo se svega 10 minuta. Igrači Brentforda odigrali su vrhunsku kontru, lopta je stigla do Emiliana Marcondesa koji udvostručuje prednost svoje momčadi. Veliku rolu kod gola ponovno je odradio brzonogi Mbeumo.

Pogodak Brentforda za 2:0 možete pogledati OVDJE.

Ubrzo je Toney mogao zabiti svoj 34. gol u sezoni, ali je lopta odsjela na okviru gola Swanseaja.

Na kraju prvog dijela Brentford je zasluženo vodio iako je i velška momčad igrala vrlo dobro. Ipak, u 65. je sve bilo gotovo. Jay Fulton udario je Mathiasa Jensena s leđa i zaradio direktni crveni karton.

Crveni karton Fultona pogledajte OVDJE.

Do kraja utakmice Swansea nije imao snage za povratak. Brentford se prvi put nakon 74 godine vratio u prvu ligu, i prvi će put u povijesti igrati Premiership.

Utakmica finala doigravanja za Premier ligu često se naziva "najskupljom utakmicom na svijetu" budući da pobjedniku donosi zaradu od otprilike 180 milijuna funti, najviše dakako od televizijskih prava.


Tagovi

BrentfordSwansea CityPremier ligaChampionship

Ostale Vijesti