Plesali su samo jedno ljeto

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.08.19. | 15:22

Ovo bi mogla biti uzbudljiva avantura, ali i ništa više od toga.

Parafrazirana uspješnica Miše Kovača iz naslova, uskoro bi mogla postati prikrivena himna pjevačevog prezimenjaka Nike i Ivana Perišića. Hrvatski reprezentativac stigao je iz Intera u redove munchenskog Bayerna na posudbu u poslu vrijednom pet milijuna eura, uz opciju potpunog otkupa sljedećeg ljeta za dodatnih 25 milijuna eura. Do čega definitivno ne bi trebalo doći.

Zašto?

 

 

Dovođenje 30-godišnjeg Omišanina na Saebener Strasse vatrogasna je mjera koja se morala poduzeti nakon fijaska u poslu s Manchester Cityem. Uprava Bavaraca na čelu sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem radila je praktički tijekom cijelog ljeta na potpisu Leroya Sanea, ali ozljeda sjajnog Nijemca u utakmici Community Shielda koja ga je udaljila od travnjaka na minimalno pola godine, upropastila je cijeli posao.

Saneovi ligamenti su popucali poput živaca navijača 'Rekordmeistera', koji sa strepnjom promatraju cjelokupni ljetni prijelazni rok u nadi da će njihov voljeni klub dovesti zamjenu za tandem Robbery. Odbijenice od Calluma Hudsona-Odoija i propali transfer Sanea uvelike je izazvao ljutnju među bavarskim pukom zbog loše odrađenog posla uprave.

Određena grupa nezadovoljnika krivnju svaljuju na 'Bracu' kojemu je doista predugo trebalo da bi dogovorio transfer, ali u toj priči nekoliko je faktora koji su usporavali transfer. Počevši od igrača koji je htio dobro izvagati gdje će nastaviti karijeru, preko predsjednika Ulija Hoenessa i njegove desne ruke Karl-Heinza Rummeniggea, koji pri svakom dogovoru moraju osobno odobriti cifru za transfer. Njihovo oprezno baratanje novcem i prevrtanje svake novčanice dva puta dobro je poznato svima.

ODIGRAJ Bayern Munchen - Hertha

Tako je Kovač - Niko, ne Mate Mišo - koji je počeo preklinjati upravu da mu popune roster, ostavljen dva tjedna pred kraj prijelaznog roka na tri krilna igrača (samo 18 igrača u polju ne računajući vratare). Od te trojice, jedan je Alphonso Davies, 18-godišnjak sa 74 minute odigrane u Bundesligi, a drugi Kingsley Coman – izrazito talentiran i munjevit igrač koji svoju brzinu plaća redovnim ozljedama, zbog čega je najavio odlazak u mirovinu pri sljedećoj težoj ozljedi.

Nakon svih propalih pokušaja udvaranja mladim zvijezdama, bivši je hrvatski izbornik izvukao asa iz rukava i vjerojatno najbolje moguće rješenje s obzirom na kontekst – Ivana Perišića. Srebrni Vatreni u veljači će napuniti 31 godinu, ali i dalje je na vrhunskoj razini što se igara tiče. Sam je priznao nekadašnji igrač Borussije Dortmund da prošla sezona nije bila na zadovoljavajućoj razini, ali razlog tomu svima je poznat – umor i nedostatak odmora te kvalitetno odrađenih priprema zbog Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Upravo na nagovor Kovača, uprava je promptno reagirala i dovela Perišića, vezavši ga za sebe na jednu godinu za koju će platiti pet milijuna eura te preuzeti na sebe njegovu plaću u visini od četiri milijuna eura. Perišić više nije bio u planovima novog trenera Nerazzurra, Antonija Contea, te mu je Bayern stigao kao u spomenutom Mišinom hitu „sa noćnim suncem, pustom plažom i poljem rose“. Iskustvo igranja u Njemačkoj, poznavanje jezika i nekadašnjeg suigrača Roberta Lewandowskog, samo su dodatni plusevi. Ovo bi se mogao pokazati kao jedan od najboljih poslova ikada koji su dogovoreni u nužnosti – samo ako potraje jednu sezonu. Ponovno, zašto?

Zato što bi za otkup Hrvata klub s Allianz Arene dogodine trebao nadoplatiti još 25 milijuna eura, prema napisima njemačkih medija, a sveukupan iznos od 30 milijuna eura za odštetu igrača koji će tada zagaziti u 32. godinu života, potpuno je nelogičan. Ne zato što Perišić neće moći igrati na najvišoj razini još sezonu ili čak dvije nakon toga, što i nije toliko bitno jer bi se to lako moglo i dogoditi s obzirom da on nije imao jaču ozljedu od one aduktora (pauzirao mjesec dana) kada je igrao za Wolfsburg početkom 2015. godine. U pitanju je drugi faktor koji je van moći nekadašnje mlade nade Hajduka.

Kvaka je u tome što se Bayern nalazi u fazi remonta i pomlađivanja momčadi. Iz tog razloga se njemačkom prvaku nikako ne isplati dogodine iskeširati još 25 milijuna eura za igrača koji će definitivno pasti u drugi plan jer se tad očekuje dolazak Sanea, ili nekog približno njegovih godina, na kojemu će Kovač moći graditi dalju budućnost.

Upravo je iz tog razloga i sam Perišić preispitivao dolazak u Bayern. Priznao je i njegov agent u nedavnom razgovoru za jedne dnevne novine da su vagali dolazak u Munchen zbog načina suradnje (posudba), što znači da je i igraču bitna sigurnost i stabilnost na, uvjetno rečeno, dugoročniji period. Međutim, Ivan je smatrao da se igrom može nametnuti i izboriti za konačni otkup, što definitivno može.

Kovač obožava igrače s izraženom radnom etikom i motoričnošću, a sloboda u igri koju daje ofenzivnim igračima, definitivno će mu odgovarati. Ipak, zbog kupovina koje se planiraju na poziciji krilnog napadača, faze rebuildinga i Ivanovih godina, Perišić bi naprosto s njima mogao i trebao plesati samo jedno ljeto. Trajni otkup Perišića, bez obzira koliko sjajne predstave on mogao pružati, značit će samo manjak vizije u Bayernovoj upravi. Nešto što je – prema pisanjima španjolskih medija – odvratilo Rodrija ovoga ljeta od juga Njemačke i odvelo ga u kišoviti Manchester.

Nekada su kratkoročne avanture pun pogodak, kako u životu, tako i u nogometu, ali najbitnije je prije njihovog početka utvrditi prirodu odnosa i konačni cilj tog aranžmana kako rastanak ne bi bio bolan za jednu od uključenih strana.

Perišićeva izjava na predstavljanju o tome kako „ima dovoljno minuta za svakoga“ upravo je na tom tragu.

 

 

(Foto: Reuters)


Tagovi

Callum Hudson-OdoiLeroy SaneKarl-Heinz RummeniggeUli HoenessNiko KovačIvan Perišićizdvajamo

Ostale Vijesti