Pitanja pred Englesku: Tko umjesto Rakitića (kakav je status Kovačića), tko na lijevog beka?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 17.11.18. | 09:42

Izbornik ima dvije dileme.

Hrvatska sutra, s početkom u 15 sati, gostuje na kultnom Wembleyju. Protiv Engleske Vatreni igraju za prolazak u polufinale novoformiranog natjecanja Lige nacija. Za prolaz nam igra samo pobjeda, a za ostanak u elitnoj diviziji remi od najmanje 1:1.

> Bitka za polufinale: Na Wembleyju Hrvatsku dočekuje nepotpuna Engleska

Pred važan dvoboj Zlatko Dalić ima samo dva pitanja. Tko će zaigrati umjesto ozlijeđenog Ivana Rakitića te tko će krenuti na poziciji lijevog beka?

Luka Modrić i Marcelo Brozović sigurni su u veznom redu te se sada, nakon što je postalo jasno da Raketa neće moći nastupiti u Londonu, postavlja pitanje tko će krenuti uz njih. Najlogičnije rješenje bio bi Mateo Kovačić koji u Chelseaju igra na poziciji na kojoj Rakitić igra u reprezentaciji i do sada je uvijek bio prva zamjena kada jedan od standardnog trojica nije mogao nastupiti.

No, u četvrtak je umjesto Rakitića u igru ušao Nikola Vlašić, koji je odigrao odlično, unio je živost i energiju te je iza njega fantastična sezona i apsolutno je zaslužio startati u udarnih 11 A reprezentacije.

Međutim, i Kovačić ove sezone u klubu igra odlično, puno je veće „ime“ od mladog Vlašića i pitanje je kako će mladi veznjak reagirati ako ga Dalić postavi na klupu i pretpostavi mu manje renomiranog Vlašića.

> Hrvatska na Wembley ide po pobjedu, no pred Dalićem je važniji posao

Iako to ne mora, dakako, značiti ništa simptomatična je izjava Dalića nakon što je obznanjeno da Rakitić neće nastupiti.

„Imamo solucija. Imamo Vlašića, Kovačića, Brekala, Badelja. Nema potrebe za kukanjem“.

Vlašić je spomenut prije Kovačića. No, vjerujemo kako će se izbornik na kraju ipak odlučiti za igrača Chelseaja, koji je već odigrao 49 utakmica za reprezentaciju, iskusniji je, dobro je upoznat s atmosferom u Engleskoj i u hijerarhiji je još uvijek ispred Vlašića.

> Odigraj Engleska - Hrvatska

Postoji dakako mogućnost da Dalić od prve minute priliku pruži Milanu Badelju, što znači da bi Marcela Brozovića gurnuo na ofenzivniju poziciju. Time bi hrvatska veza dobila dodatnu defenzivnu dimenziju i bila snažnija u bloku.

Što se Josipa Brekala tiče on je prije svega krilni igrač i ne vjerujemo da će izbornik eksperimentirati u ovakvoj utakmici i njega u vezi pretpostaviti Kovačiću, Vlašiću ili Badelju.

Na poziciji lijevog beka postoji dilema između junaka protiv Španjolske Tina Jedvaja i Josipa Pivarića koji se oporavio od ozlijede i bit će spreman za sutrašnji dvoboj. Jedvaj je zbog dva gola Španjolskoj zaslužio novu šansu, to bi većina javnosti svakako htjela, no, Jedvaj, kao i ostatak obrane, u nastavku utakmice protiv Španjolske nije bio na adekvatnoj razini u defenzivnom segmentu, a on je nominalno stoper, eventualno desni bek.

Ako je odigrao jednu dobru utakmicu na poziciji lijevog beka, ne znači da će to dobro odigrati opet. Pivarić je ipak školovani lijevi bek koji je u Rusiji i protiv Engleske na Rujevici opravdao ulogu prve zamjene ozlijeđenom Ivanu Striniću.

Sutra ćemo svakako biti pametniji…

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijaTin JedvajJosip PivarićMateo KovačićNikola VlašićMarcelo BrozovićIvan RakitićJosip Brekalo

Ostale Vijesti