OLAF KRAAK / Pool via REUTERS
OLAF KRAAK / Pool via REUTERS

Piše se pobjeda, pamti se dojam: Nizozemska odigrala taman koliko je potrebno protiv Austrije (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 17.06.21. | 22:55

Oranje bez poteškoća osigurale prolaz skupine

Treća, posljednja utakmica današnjeg dana, ona između Nizozemske i Austrije otvorila je pitanje drugog putnika u osminu završnice ovog neobičnog prvenstva. Ranije poslijepodne pobjedom je prolaz osigurala Belgija, a pošto su oba večerašnja takmaca u prvom kolu slavila, ova utakmica se pokazala posebno važnom. Oranje su opravdale status favorita uz 2-0 pobjedu, no ne možemo reći da su ostavili jako dobar dojam. Realiacija je patila, ali srećom po momčad Franka De Boera, Austrija nije kaznila promašene zicere.

Krenulo je žestoko odmah u prvim minutima susreta. Nije bilo standardnog napipavanja snaga, krenulo se odmah okomito prema vratima. Za Austriju je u petoj minuti pokušao priprijetiti Ulmer, ali bezupješno. U redovima Nizozemske jedan od najraspoloženijih bio je Patrick Van Aanholt iz redova Crystal Palacea, u šestoj minuti pokušao je preko boka jakim centaršutom uposliti Weghorsta, no on je ostao kratak za koji korak.

Nizozemska je do desete minute zagospodarila terenom, nastavili su stvarati višak na austrijskoj polovici, a nagrada je stigla iz trećeg pravog pokušaja dolaska pred vrata Bachmanna. Dumfries se zaletio u šesnaesterac, Alaba ga je neoprezno “pokupio” na samom rubu kaznenog prostora, i sudac je, uz pomoć VAR tehnologije, pokazao na bijelu točku. Siguran u realizaciji, iako je Bachmann pogodio stranu, bio je Depay. Gol možete pogledati ovdje

U 15. minuti opet je pokušao zaprijetiti Van Aanholt, ali njegov centaršut je više izgledao kao pokušaj udarca prema golu. Stekelenburg hvata bez poteškoća. Jedini igrač koji je pokušao nešto napraviti za Austriju prema naprijed je Ulmer, no njegov prodori po strani su uglavnom bili jalovi. Prvih 20 minuta utakmice je prošlo u znaku dominacije Oranja koje su bez većih poteškoća iznosile loptu iz svoje polovice. Ključnu ulogu u sredini terena imao je Barcelonin De Jong.

Alaba je loše ušao u susret skrivivši penal, no nije se proslavio ni u nastavku utakmice, u 24.minuti mu je pobjegao Depay, no njegov udarac za zamalo neprecizan.

Pokušali su kontrirati Austrijanci preko Baumgarntera koji se sjajno izvukao po lijevoj strani, no njegov oštar udarac glavom blokira De Light. Nakon prvih pola sata puno bolje igre Nizozemske, Austrija se polako počela “buditi”, no bez konretnog učinka, Stekelenburg je uglavnom bio bez posla za razliku od suca Orela Grinfelda. Do 14.minute je morao dvaput dijeliti žute kartone (Alaba i de Roon).

Najveći promašaj prvog poluvremena pripao je Depayu u 40.minuti susreta. Nakon što je Van Aanholt sjajno uposlio Weghorsta na desnoj strani šesnaesterca, isti loptu vraća u peterac Depayu koji promašuje stopostotnu šansu za 2-0, Njegov pokušaj neobjašnjivo odlazi iznad vratnice. Pogledajte veliki promašaj

Pola minute kasnije opet po lijevoj strani višak radi Van Aanholt, čija lopta, uz slučajnu pomoć Dragovića dolazi na noge Wijnaldumu, no, kapetan Nizozemske je neprecizan. Slična situacija svega dvije minute kasnije. Schlager gubi loptu na otprilike 40 metara od gola, opet je u glavnoj ulozi raspoloženi Wijnaldum, i opet je neprecizan Depay. Njegov pokušaj je zaključio interesantno prvo poluvrijeme. U prvih 45 minuta Austrija je bila u podređenom položaju, no i oni su pokazali kako je Nizozemska ranjiva na brzu tranziciju protivnika.

Bez izmjena, drugo poluvrijeme je započelo kao i prvo. Agresivno su obje ekipe ušle u drugi dio susreta, no, po jedan nalet s obje strane je završio bezopasno za vratare dvaju reprezentacija. Nastavilo se uz puno pogrešaka u kratkoj pas igri, uglavnom Nizozemaca. Probao je u 49.minuti opet Wijnaldum, udarac završava u bloku danas dobro raspoloženog Dragovića. Austrija prvi udarac iz kuta zaradila tek u 52.minuti, no posve neprepoznatljivi Alaba gađa ravno u ruke Stekelenburga.

De Jong je, kako je utakmica odmicala u prvom dijelu, bio sve manje precizan u svojoj pas igri, a situacija koja je najbolje pokazala kako de Jong nema dobar dan u ovom segmentu došla je u 55.minuti. Barcin veznjak je oko centra terena imao čak dvije šanse kvalitetno uposliti nekoga u šesnaestercu dugom loptom, no oba pokušaja su naletila na blok. S druge strane, de Jong je osvojio veliki broj duela, presjekao je nekoliko lopti, pa možemo reći da je, bez obzira na nekoliko neuspješnih dodavanja, bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu.

Prvi je očekivano mijenjao izbornik Austrije Franco Fonda. Taman kad je odlučio osvježiti ekipu promjenom, uslijedio je prvi korner za domaće. Depay je sjajno ubacio na Weghorsta, no opasan “fliper” koji se čak odbio od Dragovića, otišao je malo pored gola. Puno sreće za Austrijance u ovoj situaciji, trebalo je biti 2-0.

Što se izmjena tiče, izašao je Laimer umjesto Grillitscha, te Kalajdžić umjesto Gregoritscha, i to taman u trenucima kada je Austrija fizički počela gubiti “korak” s Oranjama. Istom mjerom je uzvratio i Frank De Boer. On je zamijenio čitavu lijevu stranu svoje ekipe. Ušli su Ake, Malen i Wijndal. Ulazak Malena se pokazao kao pun pogodak.

Depay je na samom centru igrališta poslao dugu loptu u prazan prostor ispred vratara Austrije, brži od cijele obrane gostiju bio je Malen, a Dumfries je spremno dočekao povratnu loptu u peterac i pogodio ono što je Depay na samom kraju prvog poluvremena promašio. Pogodak pogledajte ovdje.

Nakon drugog pogotka utakmica se dodatno otvorila no Austrija nije iskoristila šansu za ekspresni povratak u utakmicu iz dva uzastupna udarca iz kuta. Daleko najbolji igrač Austrije svakako je bio stoper Dragović, njegov pokušaj centaršuta u 75. minuti je boksao danas raspoloženi Stekelenburg. Nizozemski vratar nije imao ništa posla do 80. minute, jer Austrija do tog trenutka niti jednom nije pucala po golu, Najbliži je bio Alaba samo minutu kasnije, no njegov dalekometni projektil je završio malo pored gola. Uskoro je igru napustio izvrsni Dragović, umjesto njega je u igru ušao Lienhart i odmah sjajno pucao glavom, no, po prvi puta, tek u 84. minuti, intervenira Stekelenburg.

Do kraja utakmice više nije bilo uzbuđenja na terenu, Lopta je uglavnom "plesala" oko centra, sudac Grinfeld je zbog velikog broja izmjena produljio susret 4 minute, no do posljednjeg zvižduka na terenu nismo vidjeli gotovo ništa. Zabilježili smo pokušaj Malena u posljednjim trenucima susreta, no njegov pokušaj ide daleko preko gola.

Zaslužena pobjeda Nizozemske i zaslužen prolazak u drugi krug. Nisu Oranje danas izgledale sjajno, ali piše se pobjeda. Dojam se pamti, ali stignu Oranje popraviti igru do knockout faze.


Tagovi

NizozemskaAustrijaEuro 2020Memphis DepayGeorginio WijnaldumDenzel Dumfries

Ostale Vijesti