Pet najbizarnijih transfera koji su se mogli dogoditi, ali ipak nisu! Neymar, Maradona, Bale, Zizou...

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 01.09.15. | 10:37

Danas je zadnji dan prijelaznog roka, a portal Thesportbible tom prilikom prisjetio se pet transfera koji su se zamalo dogodili, koliko god vam to danas nevjerojatno zvučalo.

U modernom nogometu nogometaši najveće klase, odnosno ponajbolji svjetski talenti, gotovo u pravilu završavaju u najjačim i najbogatijim klubovima. No dok još nije bilo TV i raznih marketinških prava, čak i manji klubovi mogli su se natjecati i nadati potentnim mladim igračima.

Nećete vjerovati, ali ovo je pet transfera koji su se zamalo realizirati tijekom povijesti...

1. NEYMAR u WEST HAM

Sjećate li se da su u sezoni 2006/07 za West Ham igrali Carlos Tevez i Javier Mascherano? E, nešto kasnije, 2010. godine, na Upton park zamalo je stigao Neymar. Tada 18-godišnja zvijezda Santosa našla se na meti Čekićara, a čak je i njegov otac rekao kako bi prelazak u klub iz istočnog Londona bio „dobar potez“. West Ham je nudio 16.000.000 eura, no Santosu je to bilo premalo. I pogodili su, jer 2013. je otišao u Barcelonu za gotovo 60 milijuna eura.

2. ZINEDINE ZIDANE u NEWCASTLE UNITED

Newcastle je u posljednje vrijeme prava mala francuska kolonija, a prije skoro dva desetljeća malo je nedostajalo da dovedu nogometaša koji će postati jedan od najboljih u povijesti Francuske. Nogometni agent Barry Silkman prije nekoliko godina otkrio je kako je Svrakama 1996. godine ponuđen Zinedine Zidane. Imao je 24 godine i igrao za Bordeaux. Cijena je bila uistinu smiješna, svega 1.600.000 eura, ali na St. Jamesu Parku su zaključili da nije dovoljno dobar za Premierligu. Zizou je otišao u Juve, a kasnije je postao zvijezda Real Madrida. Osvojio je Ligu prvaka, Svjetsko i Europsko prvenstvo, dva puta bio prvak Serie A, jednom Primere. Newcastle je od tada osvojio tek nekadašnji Intertoto cup i englesku 2. ligu, Championship.

3. ROBERT LEWANDOWSKI u BLACKBURN ROVERS

Čudna je bila karijera Roberta Lewandowskog. Nije ga prepoznala Legia Varšava, a navodno ga je kao mladića odbila i Crvena zvezda. Englezi su se pak odlučili za priču s Blackburn Roversima. Tadašnji menadžer Samm Allardyce bio je svjestan potencijala poljskog centarfora, ali te 2010. godine transfer od samo 3.500.000 eura „stopirala“ je povišena koncentracija vulkanskog pepela, zbog čega su brojni letovi u Europi otkazani. Lewandowski nije uspio stići u Blackburn, a uskoro je prešao u Borussiju Dortmund. Danas, s 27 godina, ima više od 200 službenih golova.

4. DIEGO MARADONA u SHEFFIELD UNITED

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji u povijesti nogometa, Diego Armando Maradona, zamalo je završio u Sheffield Unitedu. I to kada je taj klub bio drugoligaš! Bila je 1978., Maradona je imao samo 17 godina, a Sheffield je za njega nudio 270.000 eura. No nisu htjeli platiti i neke dodatne bonuse, pa je posao propao. Odlučili su se za nešto jeftinijeg Alejandra Sabellu, koji nije uspio spriječiti njihovo ispadanje među trećeligaše. Maradona vjerojatno bi... Inače, Sabella je na posljednjem Svjetskom prvenstvu bio argentinski izbornik.

5. GARETH BALE u BIRMINGHAM CITY

Stigao je Bale u Tottenham 2007. kao super talent iz Southamptona. Međutim, isprva mu nije išlo u dresu Spursa. U prvih 20 i nešto utakmica s Baleom na terenu, Tottenham je bio bez pobjede. Već su mislili da nosi nesreću i 2009. ga zamalo pustili u Birmingham. Odšteta je bila tek 4.000.000 eura, ali Birmingham nije bio dovoljno konkretan i transfer se nije ostvario. Onda je Harry Redknapp od Velšanina odlučio napraviti lijevo krilo, Bale je ubrzo uništio Maicona koji zbog njega još uvijek ima noćne more, a sve ostalo je povijest. Bale je danas najskuplji nogometaš svijeta. 

(Foto: Action Images)


Tagovi

Birmingham CityGareth BaleSheffield UnitedDiego Armando MaradonaBlackburnRobert LewandowskiNewcastle UnitedZinedine ZidaneWest HamNeymar

Ostale Vijesti