Privatna arhiva Sandro Perković
Privatna arhiva Sandro Perković

Perkoviću trijumf u latvijskom sudaru dva Hrvata

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 23.06.22. | 15:07

Sandro Perković donedavno je bio asistent Anti Čačiću u Dinamu a sada je s dvije pobjede u nizu krenuo sa samostalnim radom u latvijskoj Rigi

U dvoboju dva hrvatska trenera u prvenstvu Latvije, uspješniji je na kraju bio Sandro Perković koji je sa svojom Rigom svladao Audu iz Kekave za čijim kormilom sjedi Tomislav Stipić. Utakmica je završila 1-0 čime je Perković upisao i drugu pobjedu otkako je preuzeo uzde jednog od najvećih klubova u povijesti Latvije.

“Utakmica je bila tipična ligaška. U prvom djelu smo se malo tražili, imali smo dosta grešaka u ofenzivnoj organizaciji. U nastavku smo to doveli u red, počeli s dominacijom i pobjeda je mogla biti izraženija. No, najvažnija su tri boda”, javio nam se Perković iz Latvije u koju je stigao početkom ovog mjeseca nakon što je prethodno bio asistent Anti Čačiću u Maksimiru.

“Bila je to teška odluka jer je Dinamo zaista gigant na svim poljima i privilegij je raditi u takvom sustavu. Međutim, presudila je želja da se razvijam kao glavni trener. Stigla je ponuda, odlazak u Rigu sam smatrao dobrom prilikom za ostvarenje nekih svojih ambicija a Dinamo i gospodin Čačić su razumjeli moju želju te mi nisu stvarali probleme”, objasnio je Perković koji se polako adaptirao na latvijski nogomet. Pomogao je i Stipić koji je tamo od veljače.

“Malo smo razgovarali, podijelio je svoje iskustvo koje je skupio o ligi, tamošnjem nogometu, klubovima, igračima”.

Perković je zadovoljan svojim ulaskom u ambiciozan projekt. Osjeća da su igrači vrlo brzo shvatili i prihvatili njegovu trenersku filozofiju, da ga slijede i to je nešto što ga ispunjava zadovoljstvom.

“Prvi dojam je najvažniji, a on je zaista odličan. Zadovoljan sam ekipom, uvjetima za trening pa i rezultatima s obzirom na to da smo uzeli šest bodova u dvije utakmice. A svi znamo kako je početak najvažniji i da on određuje sve. Sada nam slijedi derbi protiv prvoplasiranog Valmiera koji nam bježi sedam bodova i s dozom optimizma ulazimo u taj dvoboj”, naglasio je naš sugovornik dodavši kako lider prvenstva ima 14 pobjeda za redom. No, isto tako je svjestan da bi dolazak na četiri boda uoči početka trećeg kruga prvenstva bio velik poticaj za njegove igrače.

“Jasno da nam igra samo pobjeda kako bi Valmiera učinili nervoznim te u trećem krugu pokušali nadoknaditi zaostatak. Riga je lani bila na 4. mjestu a imaju puno veću ambiciju. Zapravo, ambicija je najveća moguća. Nekakav dogovor je da ovu sezonu iskoristimo kao svojevrsni filter i selekciju pa da onda napadnemo sljedeće sezone dvostruku krunu, ali ako se ukaže prilika već ove, moramo biti spremni da je iskoristimo”.

Perković je prezadovoljan uvjetima koje je zatekao u Latviji. Imaju stadion u samom centru grada, s tribinama do travnjaka. Međutim, ono što ga je posebno impresioniralo bio je trening centar iz kojeg praktički ne izlazi otkako je stigao u Rigu.

“Nisam puno vidio od grada jer sam se posvetio poslu odmah po dolasku, ali trening kamp je zaista nešto fascinantno i rijetko viđeno. Mislim da se ovakvih uvjeta ne bi posramili niti najveći klubovi u Europi”.

Što se kvalitete tiče, jasno da Latvija nije razina HNL-a ali svake sezone rade krupne korake prema naprijed.

“Slično kao u HNL-u imaju četiri velika kluba. Svaka utakmica je zahtjevna, nigdje ne možeš računati na lake bodove. Igrače krasi borbeni mentalitet i sklonost radu i treningu. Imao sam velika očekivanja koja su u potpunosti ispunjena. Veseli me što se mogu koncentrirati na rad, na implementaciji nekih mojih trenerskih ideja u sustav igre i nadam se najboljem”, završio je Sandro Perković.


Tagovi

Sandro PerkovićRigaLatvijaGNK Dinamo

Ostale Vijesti