Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Perković je spasio najsiromašniji prijelazni rok, ali Dinamo nije napravio što je želio, a dobio je i jasnu poruku

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 16.02.23. | 13:40

Maksimirski klub nije briljirao u zimskom mercatu. Doveo je samo jednog igrača, dobio nekoliko odbijenica iz HNL-a i na ljeto će imati puno posla i malo vremena za stvaranje momčadi za Europu

Mauro Perković potpisao je za Dinamo nekoliko minuta prije ponoći, nakon peripetija i preokreta, dva su kluba, Dinamo i Istra očito pronašli zajednički jezik s Perkovićevim menadžerom Stipom Lapićem, koji je, prema inajderskim informacijama u jednom trenutku zaustavio transfer zbog, navodno, svojih potraživanja. No, štogod bio problem i tkogod minirao (ako jest) transfer, na kraju je Perković ipak postao Dinamovim igračem. Formalno, radi se o posudbi s obveznim otkupom na ljeto, očito, bio je to jedini način da se transfer završi na vrijeme. I time je Perković 'spasio' Dinamov prijelazni rok koji je do tih zadnjih minuta 15.veljače nosio epitet najsiromašnijeg u povijesti. Naime, Perković je jedini igrač koji je ove zime došao u Maksimir, uistinu bi bio raritet da Modri nisu doveli niti njega. Premda, treba i to reći, znalo je biti zima u kojima je u Dinamo došlo i nekoliko igrača, ali se nisu pokazali kao pojačanja pa je ispalo da je bolje da nisu dolazili. No ipak je noebično da ne dođe baš nitko...

Recimo, lani je Dinamo u zimskom mercatu doveo Petra Bočkaja i Mahira Emrelija. Bočkaj se bori za mjesto u momčadi, a Emreli je već napustio Maksimir i otišao u Tursku. Prije dvije godine Dinamo je bio najaktivniji, došli su Nevistić, Štefulj, Bulat, Špikić, Čabraja i Ristovski, godinu prije samo Kastrati, u siječnju 2019. Atiemwen i Andrić, u siječnju/veljači 2018. dovedeni su Hajrović i Gavranović, još godinu prije Sammir i Guilherme. Na startu 2016. stigao je Petar Stojanović, u siječnju 2015. Matel i Gojak, a još godinu prije Taravel, Cleyton, Ježina i Addy... Dakle, iz tih se podataka može vidjeti da je već bilo godina u kojima Modri nisu previše tržili u zimskom prijelaznom roku, kao i godina u kojima je došlo pet-šest igrača, koji su kasnije ispali promašaji. Znači, nema pravila i nije uvijek nužno kupovati, no, ipak smo mišljenja da Dinamo u ovom mercatu nije briljirao. Kad se sve zbroji.

Jer, Ante Čačić jest malo počistio svlačionicu, otišli su Dilaver, Štefulj, Emreli i Marin koji nisu bili u prvom planu, to je i bio jedan od ciljeva uoči nastavka sezone. Malo prorijediti momčad. No, otišao je i Mislav Oršić, za kojega Modri nisu doveli zamjenu. I tu je Čačić rekao da neće inzistirati na novom igraču, jer, po vlastitu mišljenju ima dovoljno rješenja u aktualnom kadru. Međutim Dinamo generalno ipak nije odradio prijelazni rok kako je trebao, nije napravio ono što je želio. U Maksimiru su, naime, planirali da će već u siječnju početi slagati momčad za ljeto, za novi pohod na (valjda) Ligu prvaka. Nadali su se da će imati jasnu sliku tko će od senatora (Petković, Livaković, Ademi, Ristovski...) otići, tko će od njih ostati i u novoj sezoni, a kome od njih treba dovesti zamjene. Ove zime su svi ostali u Dinamu, ali nitko trenutno ne zna hoće li i ostati na nakon kraja sezone. Livaković i Petković, ali i Ademi, mogli bi na ljeto napraviti transfere, kao i Josip Šutalo i Luka Ivanušec, Kevinu Theophileu istječe ugovor, Čačić ne vidi Bočkaja na lijevom boku pa je tu ostao samo na Ljubičiću... Uglavnom, Dinamo se ove zime nije pripremio za ono što ga čeka na ljeto, dolazak Perkovića, ako se pokaže pojačanjem, bit će tek 'krpanje' jednu pozicije u obrani, a moglo bi Dinamu i u tom dijelu momčadi zatrebati igrača. Da ne govorimo o napadaču, krilu, lijevom beku. Sve su to mjesta na kojima je Dinamo 'tanak', ili bi mogao biti tanak na početku iduće sezone, a ljeti Modri imaju puno manje vremena za popunu momčadi. Pripreme kreću brzo, najvažnije utakmice dolaze odmah, oni koji dođu imat će kratak rok za prilagodbu, opet će se momčad slagati u zadnji tren. Dojam je da je Dinamo sad imao šansu, tijekom skoro tri mjeseca od zadnje jesenske utakmice do kraja prijelaznog roka isplanirati i dovesti još ponekog igrača. Na kraju je uspio uhvatiti tek Perkovića zadnji dan prijelaznog roka.

Oglas

Varaždin - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

No, ono što Modre ili Antu Čačića kao sportskog direktora može možda još i više zabrinuti, jest da nisu uspjeli dovesti gotovo nijednog igrača kojega su htjeli, Perković se kao opcija pojavio tek zadnjih dana. Nije Dinamo uspio dovesti Diona Drenu Belju, niti Bećira Omeragića, nije slomio Ludogorec za Bernarda Tekpeteyja, a prema izjavi Osijekova sportskog direktora Ivice Kuleševića poslali su Modri ponudu i za Leona Barišića, ali ih je Osijek odbio. Na kraju, htjeli su i Matiju Frigana, ali i Rijeka je bila čvrsta u svojim željama da na Friganu zaradi pet i više milijuna eura, Dinamo toliko nije želio platiti. I, zapravo je Dinamo dobio jasnu poruku da više ni u HNL-u ne može kvalitetu dobiti jeftino, da ostalim klubovima Maksimir više nije jedina luka spasa kad žele prodati igrače. A pogotovo ne mogu Zagrepčani jeftino dovesti igrača iz inozemstva. Stoga, tko god na ljeto vladao u Maksimiru, tko god bio sportski direktor, morat će shvatiti da su se vremena i odnosi na tržištu promijenili, morat će klub zavući dosta duboko ruku u džep, pokazati više odlučnosti i spretnosti u pregovorima, ako želi dovesti kvalitetne igrače. Jer, trebat će im, sigurno će Modrima na ljeto trebati pojačanja, kad su ih već sad propustili dovesti.



Tagovi

GNK DinamoMauro PerkovićIstra 1961HNLHrvatska nogometna ligaZimski prijelazni rok 2023.Ante Čačić

Ostale Vijesti