Pepeljuge među engleskim bogatašima: Dok nekima trebaju milijuni, njima su dovoljne tisuće!

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 31.10.14. | 17:18

Ipswich i Watford trn su u oku mnogim glavešinama u Championshipu. Portman i Vicarage Road sanjaju jednak san – put u Premiership.

U studenom 2012. godine je, umjesto Paula Jewela, na klupu Ipswich Towna stigao Mick McCarthy, 55-godišnji Irac, koji je nakon 6-godišnje avanture u Wolverhamptonu stigao na Portman Road. Situacija koja ga je zatekla nije obećavala mnogo – ispali su iz Liga kupa, nanizali su 12 utakmica bez pobjede i držali začelje prvenstvene ljestvice.

Dug kluba iznosio je 90 milijuna eura i bilo je nemoguće voditi utrku s klubovima koji u jednoj sezoni potroše više od deset milijuna eura na pojačanja (Norwich, Cardiff City). McCarthyju je bilo jasno što mu preostaje...

Nećemo nikoga kupovati niti ćemo za ikoga davati bilo kakav novac. Svi novi igrači dolazit će bez odštete ili na posudbu“, kazao je McCarthy.

Uprava Ipswicha je do njegovog dolaska već angažirala 11 igrača prije prijelaznog roka, a Irac je samo nastavio provoditi njihovu politiku dovođenja besplatnih igrača.

Usudili su se 'iskrcati' 13 tisuća eura za Tyronea Mingsa, izdanka Southamptona, no tada 19-godišnji stoper nije odigrao zapaženiju ulogu upisavši te sezone tek jedan nastup. Ipak, ostatak pojačanja se pokazalo punim pogotkom. Te je sezone McCarthy spasio Ipswich od ispadanja i zauzeo, za njihove standarde, visoko 14. mjesto Championshipa. Sezone 2013./14. ostvario je još bolji rezultat uhvativši 9. poziciju, što je nevjerojatan rezultat ako uzmemo u obzir kako im je samo četiri boda nedostajalo do play-offa za Premiership.

Ovog su ljeta čelnici Ipswicha odlučili zaraditi 6 milijuna eura i tako predati Aarona Cresswella West Hamu. Iako je imao određen novac na raspolaganju, McCarthy je nastavio svojim zacrtanim putem.

Do ovog trenutka situacija je ostala nepromijenjena. Jedina kupovina je ona Mingsa, koji je ovog mjeseca uzeo titulu igrača Championshipa, dok je McCarthy uzeo nagradu trenera mjeseca. Sve je to odraz solidne sezone u kojoj Ipswich trenutno drži 10. poziciju nakon 14 odigranih kola. Situacija je mogla biti mnogo bolja da nisu prosuli potencijalna slavlja protiv Notthinghama, Blackburna i Huddersfielda, no ionako ih svega dva boda dijele od play-offa.

Pred njima su još 22 kola u kojima će nastojati napraviti svoj veliki plan, povratak u Premiership. Borit će bitku s prebogatim ostatkom lige, ali i s Watfordom – dvojnikom koji provodi jednaku politiku unazad dvije godine i nisu izdvojili niti eura za pojačanja. Klub s Vicarage Roada briljira ove sezone i zauzima nevjerojatnu 2. poziciju na ljestvici s osvojenih 26 bodova.

Pred Ipswichom i Watfordom je težak posao, no ne i nemoguć. U stanju su dokazati engleskom i svjetskom nogometu kako nije sve u novcima, već kako se nogomet igra isključivo zbog svojih navijača.

5 najrastrošnijih klubova Championshipa ovog ljeta:

Norwich – 19 milijuna eura
Cardiff – 16,35 mil. eura
Fulham – 16,96 mil. eura
Nottingham Forest - 10,69 mil. eura
Middlesbrough – 10,19 mil. eura

Trenutno stanje na ljestvici Championshipa:

(Foto: Action Images, Screenshot Soccerway)


Tagovi

WatfordIpswich TownChampionship

Ostale Vijesti