Ovo je bilo ružno

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 06.03.19. | 09:27

Eh, ta karma...

Budimo realni, svi pomalo vjerujemo u nekakav oblik karme, sudbine, ili nečeg trećeg što bi se moglo sažeti u narodnoj mudrosti 'sve se vraća sve se plaća'. Lakše nam je tako dočarati neke stvari koje su nam potpuno racionalno objašnjive te uz postojanje objektivnih dokaza, ali navedena 'karma' ima jaču narativnu i pjesničku snagu od najobičnije materijalne stvarnosti. Katastrofalna prezentacija Danija Carvajala, koji je čista personifikacija Realove igre u uzvratu protiv Ajaxa, potpomognuta taktički nadmudrenim Santiagom Solarijem, puno je primamljivija za opis kroz prizmu vraćanja 'milo za drago' i ogledalo životnog ciklusa, zbog prethodnih naslova madridskog kluba.

> Tadić i Ajax za povijest! Ponizili Real i izbacili ga iz Lige prvaka (VIDEO)

Prva od navedenih pjesničkih slika vezana uz ogled s nizozemskim velikanom u osmini finala, vraća nas u prvu utakmicu igranu na Johan Cruyff Areni. U posljednjoj minuti regularnog dijela, kapetan Sergio Ramos ponio se nimalo kapetanski – ili potpuno kapetanski, ako gledate iz dijametralno suprotnog kuta. Iako su ih Kopljanici poprilično namučili, branitelji naslova uspjeli su doći do pobjede (2-1), a jedan od najzaslužnijih ljudi za prethodne čeitiri titule išao se 'čistiti' od žutih kartona. Računao je Sergio da će njegovi suigrači lako apsolvirati uzvrat na Santiago Bernabeuu, a on će biti spreman za četvrtfinale.

Grdno se prevario. Prvo mu je UEFA odriješila dvije, umjesto jedne, utakmice kazne, a potom je morao nemoćno gledati kako mu nizozemski velikan na ružan način daje do znanja kako je ova generacija došla do svog kraja.

> Ovo je treći put da je Real primio 4 gola u Europi na svojem stadionu, evo tko je igrao u prethodne dvije utakmice

Druga pjesnička slika vraća nas na jučerašnji ogled, a možemo je prepoznati u Dušanu Tadiću. Do prije manje od godinu dana Kraljevski klub je redovno bio nošen fantastičnim individualnim izvedbama, uglavnom – naravno – Cristiana Ronalda. Njegovih 'more' golova bili su garancija barem ravnopravnije borbe za naslov u prvenstvu, pored činjenice da se na njega može osloniti u bilo kojem trenutku u Ligi prvaka. Ovog puta, 'realovci' su s druge strane terena morali gledati ronaldovsku partiju reinkarniranu u vidu otpisanog igrača Premiershipa koji je prije manje od četiri mjeseca napunio 30 godina. Dvije majstorske asistencije, jedan odličan gol i još tri pripremljene 'mrtve prilike' za suigrače za čistu 'desetku' Tadiću od strane specijaliziranog portala WhoScored.

 

 

Za razliku od prve utakmice, kada su po cijelom terenu disali za vratom igračima Reala, ovog puta su se odlučili za oprezniji pristup. Obrana čovjek na čovjeka koju su ajaxovci igrali poput terijera – dok nisu pali psihofizički – u uzvratu je zamijenjena zonskom obranom, prepuštajući Realu da pokuša igrati uglavnom preko bokova gdje su trebali ordinirati Lucas i Vinicius. Razumljiva je takva postavka trenera Erika Ten Haga, ali nešto 'labaviji' pristup njegovih igrača mogao se obiti o glavu već u petoj minuti kada je Raphael Varane pogodio stativu.

> Navijači Ajaxa su legendarnom pjesmom proslavili čudo na Santiago Bernabeu (VIDEO)

Onda je krenulo, nešto se pomaklo, rekao bi pjevač Marijan Ban. Za razliku od francuskog stopera, Hakim Ziyech svoju prvu priliku na utakmici nije propustio, zabivši pored nemoćnog Courtoisa, a Tadićev solo prodor i asistencija kod drugog gola nemaju potrebe riječima se opisivati.

'Dule' Tadić – koji bi bez problema nakon ove utakmice mogao dobiti svoju ekraniziranu doskočicu poput Duleta Savića – zabio je treći pogodak, a potom je Marco Asensio nakon pobjedničkog gola u prvoj utakmici ponovno zabio klubu iz Amsterdama. Neutralni promatrači nakratko su zastali s mišlju kojom su više tješili sebe nego uistinu zdušno vjerovali – 'ma ne mogu se vratiti iz ovog mulja'.

> Ocjene sve govore: Tadić odigrao savršenu utakmicu, Modrić među najboljim igračima Reala

I doista, nisu mogli, a za posljednju pjesničku sliku u konačnom padu Reala kakvog smo poznavali u posljednjih minimalno 5 godina, pobrinuo se Lasse Schone. Svaki naslov Lige prvaka koji je otišao u ruke najtrofejnijeg kluba u 'ronaldovoj eri', zapečaćen je nekakvim spektakularnim pogotkom. Najbolje pamtimo 'škarice' Cristiana Ronalda Juventusu, dva pogotka u finalu 2017. istom protivniku, ili pak 'škarice' Garetha Balea u lanjskom finalu Liverpoolu.

ODIGRAJ Ajax - Fortuna

Karma je htjela da Real dobije upravo jedan takav sjajan gol kao konačni pečat na spis koji će poslati ovu momčad na remont. Lasse Schone zabio je fantastičan slobodnjak, iako je sam za nizozemske medije priznao da nije gađao ono što je pogodio, iskreno dodavši da „ne može lagati oko toga", čime je nanio četvrti uzastopni domaći poraz Los Blancosima. Nešto što im se nije dogodilo od svibnja 2004. godine...

Uz besprijekornu partiju Tadića, iskazao se novi 'šerif u gradu' kada je redefinicija veznog igrača u pitanju – Frenkie de Jong. Sekundirao mu je odlični Hakim Ziyech, a lijevu stranu držali su Nicolas Tagliafico i David Neres. Daley Blind pokazao je da može biti vođa ovom Ajaxu, iako kapetansku vrpcu nominalno nosi mlađahni 19-godišnjak Matthijs de Ligt.

ODIGRAJ Valladolid – Real Madrid

Potpuno je izgledno da će ovaj Real uskoro na potpunu rekonstrukciju momčadi, uz to će svlačionicu preuzeti i novi trener, ali posebno će biti zanimljivo vidjeti Ajax kako će se nakon ovakvog skalpa snaći u četvrtfinalu najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja. Prošli ili ispali, nije čak ni toliko bitno. Predivno je da ćemo ih moći vidjeti barem još dva puta na ovom turniru, koliko god bilo 'ružno' kako su beskompromisno i sa stavom otpuhali branitelje naslova.

(Foto: Reuters)


Tagovi

David NeresDušan TadićFrenkie de JongDaley BlindHakim ZiyechMatthijs de LigtAndre OnanaLasse Schoneizdvajamo

Ostale Vijesti