Ovih 11 Hrvata u siječnju mora spasiti sezonu: Za mnoge je posudba svjetlo na kraju tunela (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 07.01.19. | 11:56

Neki su imali mjesto pa su ga prokockali, a neki šansu nikad nisu ni dobili.

Na golu i u obrani su tri od pet igrača iz Club Bruggea. Ironično je da je tamo trener Hrvat Ivan Leko, no očito je da ne voli baš naše nogometaše. Nakon što ga je doveo iz Hajduka, Leko je mladog vratara Karla Leticu posjeo na klupu krajem listopada i od tada nije vidio ni minute igre. Zaredao je pogreške, a kako je Brugge ambiciozan Leko je rekao kako si to ne može dopustiti. Nije dobro da tako mladi golman ne brani, ovo je ključna faza njegovog razvoja i Leko bi morao razmisliti o posudbi.

Isto vrijedi i za Ivana Tomečaka koji je igrao vrlo malo u Bruggeu na početku sezone, a od sredine kolovoza nema ga ni na klupi. Leko je očito digao ruke od njega, a za 29-godišnjeg bivšeg igrača Dinama i Rijeke novi klub bio bi najbolje rješenje. Puno tamo ne igra ni Matej Mitrović iako je baš zbog toga stigao u Brugge. Na početku sezone bio je standardan no sredinom listopada preselio je na klupu i igrao vrlo malo do posljednje tri utakmice kada je jedan od stopera zaradio crveni karton. U Ligi prvaka je odigrao samo jednu utakmicu ove sezone. Od posljednjih 14 utakmica nije igrao u njih deset, a nije ozlijeđen. Njemu bi također dobro došla stalna minutaža u daljnjoj afirmaciji kao reprezentativnog stopera.

Nikola Katić bio senzacija ovoljetnog prijelaznog roka u HNL-u kada je iz Slaven Belupa prešao u Rangerse i tamo je sjajno počeo. Trener Gerrard dao mu je puno povjerenje, no nakon toga potpuno je izgubio svoje mjesto. Ponekad u posljednje vrijeme nije ni na klupi, minutažu dobiva na kapaljku, a ne izgleda ni kao da će se nešto u budućnosti promijeniti. Posudba u neki manji klub bila bi sjajna kako bi se pokušao opet izboriti za svoje mjesto pod suncem u momčadi koja će se konačno boriti za naslov prvaka.

Puno ne igra ni Josip Pivarić u Kijevu, hrvatski reprezentativac koji je s 29 na leđima u najboljim godinama. Muče ga ozljede, ponekad ostane izvan sastava ili na klupi. Odigrao je tek šest utakmicu u prvenstvu i dvije u Europa ligi i situacija trenutno za njega baš i ne izgleda dobro. Možda povratak u HNL ne zvuči loše, ali ni bilo kakvi drugi rasplet situacije ne bi bio loš jer još od rujna nije odigrao tri utakmice zaredom u punoj minutaži.

U ostatku ove momčadi koja mora spasiti sezonu su mladi igrači pred kojima je još puno prilika, no njihove situacije ne izgledaju baš najbolje. Andrija Balić bio je veliki talent Hajduka kada je odlazio u Udinese koji je poznat kao sjajan bazen za mlade igrače, no čak ni u toj prosječnoj talijanskoj momčadi nema gotovo pa nikakvu ulogu. Cijelu utakmicu nije odigrao od siječnja, često je ozlijeđen, a ako nije sjedi na klupi ili uđe na nekoliko minuta. Spominjao se povratak u Hajduk na posudbu, vidjet ćemo što će biti od te ideje, no promjena sredina za njega je gotovo pa nužna. Nužna je i Marku Rogu koji gotovo sigurno napušta Napoli i to je za njega sjajna vijest jer mu je minutaža prijeko potrebna. Njegova je karijera već dugo u stagnaciji, nije bio na Svjetskom prvenstvu i nova sredina je spas. U Napoliju se nikad nije uspio nametnuti, a i ove sezone pod novim trenerom nema nikakvu bitnu ulogu.

Kraj njih je i Ante Ćorić u kojeg je svoj novac uložila Roma, a s 21 godinom više i nije čudo od djeteta i već je trebao početi pokazivati svoj najavljivani potencijal. U Romi za njega nema mjesta, odigrao je ove sezone 27 minuta u Ligi prvaka i 21 minutu u Serie A i jedinog smisla ima da ga pošalju na kaljenje u neki manji klub gdje bi bio standardan. Minute su mu u ovom periodu karijere najvažnije, no čini se da je krenuo putevima Alena Halilovića.

Kad smo kod Halilovića i njemu nasušno treba dobar klub u kojem će biti standardan. Milan očito ne računa baš na njega i potpuno je jasno kako je taj transfer bio velika pogreška. Uskoro će imati 23 godine i više nije u statusu talenta, a u Milanu je ove sezone igrao vrlo malo i to samo u Europa ligi. I u tim je slučajevima ulazio s klupe i trenutno posudba izgleda kao najbolje rješenje da se mladi hrvatski reprezentativac pokuša vratiti na pravi put.

Tu je i Marko Pjaca koji u Fiorentini nema nikakvu konzistenciju, a klub je najavio da ga neće otkupiti na kraju sezone. Početkom sezone bio je standardan, čak i zabio gol SPAL-u, ali nakon toga je polako padao u drugi plan pa je od listopada odigrao tek jednu cijelu utakmicu. Sada je u statusu džokera s klupe, a sigurno je da želi mnogo više. Problem je što ga Juventus ne želi natrag u svoju momčad i njegova karijera uskoro bi mogla krenuti u sasvim novom pravcu. Potreban mu je svjež start i klub koji u potpunosti vjeruje u njega.

U napadu je Stipe Perica koji je iz Udinesea na posudbi u Frosinoneu gdje je trebao podići formu i izbrusiti svoj talent minutažom koju mu tamo nisu mogli garantirati. Bio je starter na početku sezone  toj slabašnoj momčadi, a nakon što u sedam utakmica nije uspio zabiti preselio je na klupu i od 5. listopada nije odigrao ni minute. Karijera mu je u jakoj stagnaciji, ne postiže golove i drukčiji scenarij za njega jedino je pravo rješenje, baš kao i za sve aktere ovog teksta.

(Foto: Pixsell/FootballUser)

 


Tagovi

Stipe PericaIvan TomečakJosip PivarićMatej MitrovićNikola KatićAndrija BalićAnte ĆorićAlen HalilovićMarko RogMarko PjacaKarlo Leticaizdvajamo

Ostale Vijesti