Action Images
Action Images

Ove zime pojačanja bira umjetna inteligencija: Upamecano Liverpoolu, Haaland Cityju, Embolo Tottenhamu...

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 17.12.20. | 11:11

Program koji bi mogao promijeniti način na koji se dovode pojačanja na Mercatu.

Zimski Mercato je još malo pa sad će, a šuškanja o tome tko će pogoditi s pojačanjem, odnosno tko će napraviti što bolji posao već su započela.

Siječanj je tradicionalno minsko bolje za nogometne bogataše u Europi, jer kažu da na zimu kupuju oni koji su promašili na ljeto. I doista, to zimsko „krpanje“ često loše prođe, mnogi transferi s popisa najvećih promašaja ikad dogodili su se u prvom mjesecu nove kalendarske godine. Sjetite se samo Liverpoolove kupovine Andyja Carrolla prije skoro deset godina ili za to vrijeme astronomskog transfera Fernanda Torresa u Chelsea i kako su ti poslovi prošli. Ili, premotamo li film unaprijed, što se dogodilo Philippeu Coutinhu u Barceloni, iako je koštao 160.000.000 eura plus bonuse... Ima, jasno, i onih dobrih poput Vidićevog prelaska u United, Marcela u Real Madrid ili najskorije – Virgila van Dijka u Liverpool.

No, prije nego li igrač doista završi u novom klubu, njegovo ime će proći kroz more analiza, najprije će ga analizirati skaut, zatim trener, liječnik, marketinški stručnjak... I sve to samo kako bi jedan igrač promijenio sredinu. Zvuči komplicirano? I jest, ali što ako će u budućnosti to raditi računalo, preciznije umjetna inteligencija?

Britanski Daily Mail predstavio je program Al Abacus, umjetnu inteligenciju koja može predvidjeti koliko određeni igrač paše sa svojim psihičkim i fizičkim kvalitetama na stil igre, statistiku i kemiju u svlačionici određenog kluba. Vlasnik ovog programa Ram Mylvaganam objasnio je kako će njegov izum pomoći klubovima lakše provjeriti odnos svih postavljenih kriterija, što će značajno olakšati posao klubovima i smanjiti mogućnost pogreške pri odlučivanju koga kupiti...

Fulham je već okrenuo novu stranicu povijesti jer je za mandata Slaviše Jokanovića igrače dovodio sličnom metodom, odnosno implementiranjem kompleksnih formula koje su određivale tko je pravi čovjek za klub. Takvo poslovanje, pokazalo se, koštalo je Jokanovića posla, a Fulham prvoligaškog statusa, iako je Scott Parker uspio vratiti klub u elitu, međutim bogati i moćni planiraju se uskoro na njega svejedno osloniti.

Al Abacus je analizirao situaciju u najbogatijim premierligaškim klubovima i odredio im koga bi trebali kupiti.


U Liverpoolovom slučaju fokus je bio na zamjeni Virgila van Dijka, koji će zbog polomljenih križnih ligamenata ostatak sezone provesti na rehabilitaciji, a „računalo“ bi ga zamijenilo Dayotom Upamecanom. To je ime koje je ispalo poslije dugotrajnih kalkulacija, a prema analizi njegov stil igre bi se sjajno uklopio u filozofiju nogometa Jurgena Kloppa. Zaključili su to poslije analize Upamecanove igre odnosno igre Redsa, a kako Leipzig igra slično kao engleski prvak, Upamecano bi se sjajno snašao u visoko postavljenoj zadnjoj liniji. Sjajno bi pasao na ostatak obrane, osobito u paru s Van Dijkom jer je Nizozemac sjajan u skoku, dok je francuski stoper vičniji igranju nogom. Jeftinije alternative su Johnatan Tah iz Leverkusena, odnosno Jules Kounde iz Seville.

Manchester Cityju potreban je Erling Haaland, tvrdi računalo, jer je Guardioli potreban 'killer' koji će zamijeniti Sergija Aguera. Cityjev glavni problem, zaključeno je analizom, jest realizacija, a i Aguerove godine. Argentinac je sve češće ozlijeđen i Guardiola se na njega ne može osloniti, a njegov projicirani nasljednik Gabriel Jesus jednostavno nije taj kalibar. Jeftinije opcije koje Cityju nudi Al Abacus su urugvajsko čudo Darwin Nunez, Juveov Paulo Dybala i Donyell Malen iz PSV-a.

Chelsea je pak ove sezone potrošio skoro 300 milijuna eura na pojačanja, ali nije riješio poziciju sidra u veznom redu, odnosno defenzivnog veznjaka. Lampard je dugo ganjao Declana Ricea iz Wes Hama, ali nije mogao skupiti još 90.000.000 eura koliko je tražio njegov matični klub. Al Abacus mu zato preporučuje PSV-ovog Adriana Feina. Zašto? Zato što PSV i Chelsea gaje sličan stil igre, a u momčadi je već nekoliko Nijemaca pa mu jezična barijera neće biti problem. Ove sezone je na posudbi iz Bayerna, a PSV ima opciju otkupa na koncu sezone. Sasvim je izvjesno kako će to učiniti jer će ga vjerojatno brzo prodati za puno više. Također, Al Abacus je ustvrdio kako igra vrlo slično Benu Chilwellu, Jorginhu i Hakimu Zyechu te bi se sjajno uklopio s njima.


Tottenhamu i Mourinhu program je ponudio Breela Embola iz Borussije Monchengladbach. Njega Abacus ne vidi u prvih 11, nego kao mogućeg nasljednika Haryja Kanea kad jednom ode iz kluba. Njegov profil savršeno odgovara Kaneovom, tvrdi računalo jer u Borussiji igra slično kao Kane u Tottenhamu, ima dobar osjećaj za igru i otvara prostor krilima, jedino što ga razdvaja od pravog Kanea jest statistika. Tottenham ga je već skautirao, ali propustio je priliku dovesti ga za 9.000.000 eura i sad bi ga morao platiti čak 30.000.000. Ako Mourinhu to bude puno, može se pokriti s imenima poput Rominog Borje Mayorala ili Brentfordovog Ivana Toneyja.

Manchester Unitedu program savjetuje kupnju Dortmundovog Juliana Brandta, a ne Jadona Sancha jer je, broj jedan jeftiniji, a na koncu može ga se koristiti na više pozicija, nego Sancha. Primjerice na „desetki“ kao zamjenu za Bruna Fernandesa ili na krilu, a Al Abacus tvrdi kako bi najbolje pasao na stil igre Paula Pogbe, Bruna Fernandesa, Marcusa Rashforda i Anthonyja Martiala, dakle odgovara na ofenzivnu osovinu Manchester Uniteda i odmah bi se uklopio. Ako i on bude preskup, Solskjaer može probati s Marcusom Thuramom iz Monchengladbacha ili pak Emilianom Buendijom iz Norwicha.

I za kraj, Al Abacus nudi spas Mikelu Arteti i društvu iz Arsenala. Španjolac slini za Dominikom Szoboszlaijem, međutim program mu gura Floriana Neuhausa. Veznjak Monchengladbacha nosi nadimak „novi Muller“ jer bolje igra između linija, a tek iza njega računalo mu nudi Szoboszlaija pa Lorenza Pellegrinija iz Rome.

Računalo je svoje reklo, vidjet ćemo što će reći klubovi na zimu...



Tagovi

nogometni transferiZimski prijelazni rokErling HaalandJulian BrandtBreel Donald EmboloDayot Upamecanoizdvajamo

Ostale Vijesti