Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Ovakav niz Hajduk nije imao otkako je Lige 10, što je jasan pokazatelj u promjeni odnosa snaga

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 03.10.22. | 18:17

Utakmice protiv Rijeke dugo su bile frustrirajuće iskustvo za Splićane, protekle dvije godine to se promijenilo

Petu pobjedu zaredom na Rujevici upisao je Hajduk prošle nedjelje u 11. kolu HNL-a protiv Rijeke. Otkako je Lige 10 ovakav niz nisu imali Splićani u Jadranskim derbijima, a kad bi išli dalje vjerojatno ni u povijesti gostovanja u Rijeci. U posljednjoj utakmici slavilo je Hajduk golom Awaziema u 51. minuti s 1:0, a prije toga slavili su u gostujućim utakmicama u sezonama 20/21 i 21/22.

U protekle tri sezone, uključujući i trenutnu, Hajduk ima šest pobjeda, a s finalom Kupa i sedam. Rijeka je u tom periodu slavila tri puta i to sve na Poljudu.

Ne tako davno odnos snaga je bio bitno drugačiji. Utakmice protiv Rijeke za Splićane su bile frustrirajuće i ponekad traumatično iskustvo. Dovoljno se sjetiti gotovo osam godina bez Hajdukove pobjede na Poljudu u Jadranskim derbijima. Nije ni ta utakmica u kojoj je prekinut post skroz prekinula Riječane, ali odnos snaga se bitno promijenio od povratka Marka Livaje u Hajduk.

Kasnije se samo mijenjao i na koncu obrnuo kako su Splićani dalje gradili momčad s kojom žele napadati trofeje. Već od početka ove sezone Hajduk i Rijeka su se susreli dva puta, a Bijeli su slavili u obje utakmice. Uz to sve statistika utakmica Jadranskih derbija na Rujevici ide u prilog Hajduku.

Na domaćem stadionu od kolovoza 2015. godine do danas Rijeka je poraženna od Hajduka šest puta, četiri utakmice su završile neriješeno, a u pet je slavio domaći sastav.

Rijeka od početka sezone ruši negativne rekorde, a porazom protiv Hajduka je srušen i 60 godina stari klupski rekord. Riječ je o nizu od deset prvenstvenih utakmica bez pobjede. Uz to momčad Sersea Cosmija nije uspjela zabiti gol u četiri utakmice, a to im se nije dogodilo od sezone 02/03.

Dovoljno to sve govori o promjeni odnosa snaga kakav je bio prije svega dvije godine. (KM)

HNL, 11. kolo

Petak, 30. rujna

Varaždin – Istra 1961 1:1

Subota, 1. listopada

Osijek – Lokomotiva 4:1

Dinamo – Slaven Belupo 4:1

Nedjelja, 2. listopada

Rijeka – Hajduk 0:1

Šibenik – Gorica 1:1

HNL, 12. kolo

Petak, 7. listopada

Lokomotiva - Šibenik, 18.00

Subota, 8. listopada

Hajduk - Varaždin, 19.05

Istra 1961 - Dinamo - odgođeno

Nedjelja, 9. listopada

Slaven Belupo - Osijek, 15.00

Gorica - Rijeka, 17.10



Tagovi

HajdukRijekaRujevicaJadranski derbiHNL

Ostale Vijesti