REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Osim polufinala Lige prvaka, Arsenal je izgubio 50 milijuna eura koji sada idu u - Salzburg!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 18.04.24. | 13:45

Jučerašnja utakmica imala je višestruki ulog za Topnike

Jučerašnjim utakmicama kompletiran je popis polufinalista Lige prvaka, ali i popis klubova koji će Europu predstavljati na Svjetskom klupskom prvenstvu sljedeće godine.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Fifa je odlučila u potpunosti rekonstruirati spomenuto natjecanje, na kojem će od 2025. godine sudjelovati čak 32 momčadi. Format će biti vrlo jednostavan - osam skupina po četiri momčadi, nakon čega slijedi nokaut faza u koju će proći 16 momčadi. Dakle, format identičan Svjetskom prvenstvu, kakvo smo u formatu s 32 reprezentacije posljednji puta gledali u Kataru.

Klupsko prvenstvo svijeta održat će se u SAD-u, a trajat će gotovo mjesec dana. Otvaranje je 15. lipnja 2025., a finale je 13. srpnja. Naravno, zbog Mundijala i kontinentalnih prvenstava, nije moguće ovakvo natjecanje održavati svake godine, tako da je predviđeno da se igra svake četiri godine. Sljedeće izdanje, dakle, slijedi 2029. godine, još uvijek nije poznato gdje, ali zasad su konkurenti za domaćin Australija te zajednička kandidatura Španjolske, Portugala i Maroka, koji žele ovo natjecanje iskoristiti kao pripremu za SP 2030. koji će organizirati godinu kasnije.

No, vratimo se na smotru najboljih klubova svijeta. Europu će u SAD-u predstavljati 14 momčadi (pobjednici posljednja četiri izdanja LP + 10 najboljih klubova po koeficijentu), a posljednjeg putnika dobili smo jučer. To će biti Red Bull Salzburg, za koji igraju naši Luka Sučić i Roko Šimić. Oni su se plasirali kao momčad s najvećim koeficijentom, iako treba reći kako veći koeficijent od Salzburga imaju Liverpool, Leipzig, Barcelona, Napoli, Sevilla i Milan, ali oni ne mogu sudjelovati zbog pravila o maksimalno dva kluba iz iste zemlje. To pravilo ne bi vrijedilo samo u slučaju da je Arsenal osvojio Ligu prvaka ove sezone, pa bi tri različita engleska kluba na temelju osvajanja ušatog trofeja otišla u SAD. Ovako, to je mjesto ugrabio austrijski prvak, a ujedno su time u klupsku blagajnu pospremili 50 milijuna eura, koliko će dobiti svaki klub sudionik.

Dosad su plasman izborilo ova 23 kluba, a traži se još devet sudionika: Al Ahly (Egipat), Wydad (Maroko)

Al Hilal (Saudijska Arabija), Urawa Red Diamonds (Japan), Manchester City (Engleska), Bayern Munich (Njemačka), Borussia Dortmund (Njemačka), Juventus (Italija), Salzburg (Austrija), FC Porto (Portugal), Benfica (Portugal), Chelsea (Engleska), Real Madrid (Španjolska), Paris Saint-Germain (Francuska), Inter Milan (Italija), Palmeiras (Brazil), Flamengo (Brazil), Fluminense (Brazil), Monterrey (Meksiko), Seattle Sounders (SAD), Club Leon (Meksiko), Auckland City (Novi Zeland). (I.M.)



Tagovi

Svjetsko klupsko prvenstvoSvjetsko klupsko prvenstvo 2025.FIFAArsenalRed Bull SalzburgSalzburg

Ostale Vijesti