Borna Jaksic/PIXSELL
Borna Jaksic/PIXSELL

Osijekov dragulj ima najviše ključnih dodavanja u 90 minuta od svih U20 igrača na svijetu!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 17:47

Veliko priznanje za mladića s Juga 2 koji bi Bijelo-plavima jednog dana ostvariti rekordnu zaradu

Nogometaši Osijeka su prilično dobro ušli u novu sezonu. Iako je poraz od Adane Demirspor u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu bio za očekivati, Bijelo-plavi u HNL-u trenutno drže drugo mjesto s četiri boda manje od lidera prvenstva Hajduka. Tomas je ovog ljeta ostao bez nekoliko važnih igrača kao što su Barišić (tri milijuna eura, Basel) i Žaper (milijun eura, Hajduk), a pristojan novac zaradio i na Puljiću (2.8 milijuna eura, Bayern) Čeberku (milijun eura, Columbus) i Dakuu (1.2 milijuna eura, Rubin).

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S druge strane, u klub su došli bez ili uz simboličnu odštetu došli Garmaš, Pušić, Evangelou i Guedes, dok su Duarte, Manev, Mkrtčan i Dambrajev sada posuđeni igrači Bijelo-plavih uz mogućnost otkupa ugovora. Navijači su, usprkos veoma dobrim rezultatima i činjenici da Osijek sada ima najljepši stadion u Hrvatskoj, prilično nezadovoljni prijelaznim rokom, ali su zato itekako sretni da se u jednog od najvažnijih igrača kluba prometnuo domaći dečko Domagoj Bukvić koji bi jednog dana mogao postati najveći izlazni transfer u klupskoj povijesti.

Bukvić je za prvu momčad debitirao prošle sezone pod vodstvom Borimira Perkovića koji je, osim njega, 'u vatru' gurnuo i Živkovića. A baš bi on, poput Bukvića, uskoro trebao/mogao postati standardni član prve momčadi Bijelo-plavih. U školi nogometa se već godinama, a može se reći i desetljećima, radi sjajan posao, stoga činjenica da skoro svake sezone jedan talentirani klinac iskoči više nikog ne iznenađuje. Sad je u fokusu Bukvić, uskoro bi mogao biti Živković, a tu su još Babić, Mažar, Prekodravac

No, u ovom trenutku su svjetla reflektora uperena prema 19-godišnjem klincu s Juga 2, osječkog kvarta u kojem su, zanimljivo, nekoć davno odrasli i današnji kapetan Bijelo-plavih Vedran Jugović te kapetan Farmaceuta Benedik Mioč. Desno krilo Osijeka igra sjajno u otvaranju nove sezone u kojoj je i prvi klupski asistent (4), a da zna kako 'podvaliti loptu' i odigrati ključno dodavanje potvrdilo je i istraživanje CIES-a.

Naime, prema istraživanju međunarodnog centra za sportske studije Domagoj Bukvić je na vrhu liste igrača po ostvarenim ključnim dodavanjima u 90 minuta za igrače od 20 godina ili mlađe. Bukvić po utakmici, odnosno u 90 minuta, ostvari 1.78 ključnih dodavanja, a iza sebe je ostavio Antonija Nusu iz Club Bruggea (1.65) i Davida Watsona iz Kilmanrocka (1.65).

Koliko je Bukvić dominantan svjedoči i podatak da je 10. na ovoj listi Agustin Ojeda iz Racing Cluba s 0.93 ključnih dodavanja, što bi značilo da Bukvić od njega, koji je dogurao do TOP 10, gotovo pa ima duplo više ključnih dodavanja u 90 minuta. Nevjerojatno…

Zanimljivo, kad je Ciesovo istraživanje javno objavljeno, Bukvić se s U21 reprezentacijom pripremao za utakmicu protiv Farskih otoka na Við Djúpumýrar stadionu. (19 sati). Talentirano desno krilo/lijevi bek (potonju poziciju odigrao je u svojoj neslužbenoj premijeri za U21 reprezentaciju) je s Osijekom ugovorno vezan još dvije godine, ali kako bi 'ohladili' brojne zainteresirane klubove, očekuje se da će mu uprava uskoro ponuditi novi višegodišnji ugovor s kojim će na neki način i ostalima poslati poruku. Svi koji žele Bukvića – morat će ga ozbiljno platiti. Uostalom, to je jedino normalno, ipak nitko tko ima 20 ili manje godina ne kreira toliko velikih prilika na utakmici kao on… (I.A.S.)



Tagovi

Domagoj BukvićOsijekHrvatska nogometna ligaHNLCIES

Ostale Vijesti