Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek pobjedom nad Hajdukom prekinuo crni niz i pobjegao s dna ljestvice HNL-a

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 28.08.22. | 23:09

Osijek je u prilično sadržajnoj utakmici u Gradskom vrtu na krilila Laszla Kleinheislera pobijedio Hajduk 2:1 te prekinuo seriju bez pobjeda.

Osijek je pobjegao sa začelja ljestvice HNL-a nakon što je u prilično sadržajnom derbiju pobijedio Hajduk u Gradskom vrtu 2:1. Svakoj od momčadi pripalo je po jedno poluvrijeme, ali ono prvu u kojem je Osijek na krilima Laszla Kleinheislera stekao kapital od 2:0 presudilo je derbi koji je igran u sjajnoj atmosferi Gradskog vrta. Strijelci za Osijek bili su Leovac i Beljo iz kaznenog udarca, dok je precizan s bijele točke za Hajduk bio Marko Livaja koji je u ovoj, prilično emotivnoj utakmici za njega s obzirom na obiteljsku tragediju, nosio kapetansku traku oko ruke.

Kalik se predstavio u dresu Hajduka u 5. minuti kada je probao iznenaditi obranu Osijeku, ali njegov pokušaj završio je pored Ivušićevih vratiju. U nastavku je izostanak kvalitetnog nogometa nadomjestio pretjeranom agresijom. Malo kasnije je Awaziem otkrio popriličnu rupu u zadnjoj liniji domaćina. Idealno je poslužio Kalinića koji se ne snalazi najbolje i radi prekršaj nad Lončarom.

Osijek je uzvratio kada je Fiolić ostavio petom za Bartoleca, ali u njegovom udarcu nije bilo dovoljno preciznosti. Prva velika prilika stigla je u 16. minuti kada je Livaja izašao kao pobjednik u duelu s Lončarem i Leovcem te idealnom povratnom loptom poslužio Biuka čiji pokušaj brani Ivušić. U igri Osijeka bilo je prisutno previše grešaka. Kao da su malo izgorjeli od silne želje da preko Hajduka traže svoj izlaz iz krize i bijeg sa začelja ljestvice. Međutim, u 23. minuti je Gradski vrt došao na svoje. Mile Škorić dugom loptom pronašao je Kleinheislera koji dodaje Leovcu čiji odmjeren udarac završava pored nemoćnog Karla Sentića.

Pet minuta prije odlaska na odmor, Lukas Grgić je neporezno podmetnuo nogu Kleinheisleru na rubu kaznenog prostora, ali s one unutarnje strane. Sudac Čulina odmah je pokazao na bijelu točku, VAR mu je dao za pravo a Dion Drena Beljo neumoljivim udarcem odveo Osijek na 2:0 a sebe na vrh ljestvice strijelaca s pet postignutih golova. Do odlaska na odmor pokušao je još Kalinić, ali nije bilo snage u njegovu udarcu da se ugrozi Ivušić, dok je s druge strane Caktaš bio neprecizan.

U poluvremenu je Bjelica u svlačionici ostavio kapetana Škorića, vjerojatno zbog ozljede. Priliku je dobio Barišić. Mijenjao je i Dambrauskas koji je odlučio pojačati desnu stranu pa je na travnjak poslao Mikanovića i Sahitija umjesto Lovrencsicsa i Biuka.

Da je Kleinheisler raspoložen vidjeli smo odmah po početku drugoga dijela kada je pucao s ruba peterca ali vratar Sentić zaustavio je taj udarac. U 55. minuti Ivušić je kapitulirao, ali veselje navijača Hajduka bilo je kratkog vijeka. U začetku akcije je Sahiti bio u zaleđu pa njegov gol nije priznat. Ispravnost odluke linijskog suca pokazala je kasnija snimka. Hajduk je u tim trenucima preuzeo inicijativu pa je Bjelica odlučio mijenjati. Izvadio je Caktaša umjesto kojeg je ušao Žaper, dok je Brlek zamijenio Fiolića. Nakon kratkog prekida zbog piromanskih sklonosti domaćih navijača, Livaja i Krovinović kreirali su priliku za Hajduk koju je Ivušić uspio otkloniti. No, malo kasnije Leovac je pokosio Awaziema u kaznenom prostoru i dao priliku Livaji da vrati Hajduk u igru iz kaznenog udarca što je ovaj i učinio. Prilično veselje izazvao je pogodak Jana Mlakara, ali ponovno se uključio VAR i poništio gol Hajduku zbog zaleđa Čoline. Do kraja derbija kojeg je sudac produžio čak deset minuta, Hajduk je imao inicijativu i prilike da ugrabi barem bod, ali vratar Ivušić bio je siguran na golu te je otklonio svaku opasnost.

Osijek - Hajduk 2:1

Osijek. Stadion Gradski vrt. Gledatelja 7820.

Sudac: Ante Čulina (Zagreb). Pomoćnici: Dario Kolarević (Zagreb) i Ivan Starčević (Garešnica). VAR: Fran Jović (Zagreb). AVAR: Luka Pušić (Zagreb).

Strijelci: 1:0 - Leovac (23. as. Kleinheisler), 2:0 Beljo (41. - 11m), 2:1 Livaja (73. - 11m)

Žuti kartoni: Leovac, Jugović, Brlek, Mance (Osijek); Lovrencsics, Sahiti, Kalik, Mikanović, Awaziem (Hajduk)

Osijek (4-5-1): Ivušić - Bartolec, Škorić (od 46. Barišić), Lončar, Leovac - Nejasmić, Jugović, Fiolić (od 59. Brlek), Caktaš (od 59. Žaper), Kleinheisler (od 88. Cheberko) - Beljo (od 88. Mance). Trener: Nenad Bjelica

Hajduk (4-3-3): Sentić - Lovrencsics (od 46. Mikanović), Awaziem, Elez, Melnjak - Grgić (od 67. Fossati), Kalik (od 78. Čolina), Krovinović - Biuk (od 46. Sahiti), Livaja, N. Kalinić (od 67. Mlakar). Trener: Valdas Dambrauskas

HNL, 7. kolo

Petak, 26. kolovoza

Gorica – Istra 1961, 0:2

Subota, 27. kolovoza

Lokomotiva - Slaven Belupo 0:1

Rijeka - Varaždin, 1:2

Nedjelja, 28. kolovoza

Šibenik – Dinamo 1:2

Osijek – Hajduk 2:1



Tagovi

HNLNK OsijekHajdukDerbiGradski vrt

Ostale Vijesti