Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Operacija Milan: Dinamu za trijumf treba pravi Oršić, a on se ugasio nakon San Sira. I nije jedini

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 22.10.22. | 08:06

Najbolji igrač Modrih u zadnjim je utakmicama daleko od svojih najboljih predstava. Ali i još neki igrači igraju ispod svoje razine, a za pobjedu nad milanskim velikanom trebat će svi biti u najboljem izdanju

Dinamo dosad ima gotovo savršenu sezonu, to smo već više puta napisali i zaključili. A rezultat iz poljudskog derbija dodatno je ojačao taj zaključak. S tih 1:1 Modri su potvrdili osam bodova prednosti u HNL-u, još uvijek su bez poraza u domaćim natjecanjima od travnja i zadnjeg posrnuća na Poljudu. Nisu dopustili Hajduku da se približi i i da u završnici prvog dijela sezone zakuha borbu za sam vrh. K tome, Dinamo je živ u Europi, u utorak (21:00) igra ključnu utakmicu protiv Milana, pobjeda će Modre približiti europskom proljeću. Sve je, dakle, na papiru kao nacrtano, da je netko Dinamu prije četiri-pet mjeseci ponudio ovakvu situaciju krajem listopada, ne sumnjamo da bi je u Maksimiru objeručke prihvatili. Teško da je i moglo biti bolje.

No, to ne znači da Ante Čačić uoči te velike utakmice s Milanom nema briga. Ima ih, naravno. Naime, očito je da su neki važni Dinamovi igrači u zadnje vrijeme u padu forme. Prije svih - Mislav Oršić. Svoj je zadnji pogodak zabio upravo Milanu na San Siru, prekrasan gol, nakon sjajne akcije s Petkovićem. I, nakon toga se, praktički, ugasio. U dvije utakmice protiv Salzburga dosta se mučio, nije bio opasan kao što zna, Austrijanci su ga dobro zaustavili. U zagrebačkom je srazu s Red Bullom zaradio je i ozljedu gledžnja zbog koje je propustio utakmicu s Varaždinom. Na Poljudu, pak, bio je daleko od svoje prave, prepoznatljive forme, imao je jednu šansu, Sentić mu je obranio udarac u bliži kut. A onda ga je Čačić zamijenio. Nakon tog gola na San Siru ostao je bez učinka, bez pogotka i asistencije i u HNL-u. A i Čačić ga sve češće vadi iz igre, na što u Oršićevom slučaju dosad nismo naviknuli.

I, nije to neka pretjerana kritika Oršiću, puno je odigrao velikih utakmica, zabio puno velikih golova u ove četiri godine u Dinamovu dresu, da ne bi imao kredita. Ima ih, naravno, logično je i da i on uđe u lošije razdoblje, da uslijedi pad forme. Propustio je u zadnjih 13 mjeseci tek tri Dinamove utakmice, od toga dvije u 1/16 finala Kupa, igra za reprezentaciju, puno je to utakmica, umor je sasvim normalna posljedica. Ovo je više prizivanje pravog Oršića za utorak, znamo što pod time milsimo.Prodoran, odlučan, konkretan, učinkovit! Milan nije nepobjediv, dapače, talijanski prvak ima problema s ozljedama i izostancima i u Maksimiru ga Dinamo sigurno može srušiti. Ali, za to će mu trebati Oršić iz svojih najboljih izdanja, a ne ovakav iz derbija i zadnjih nekoliko utakmica.

I, nije Oršić jedini, još je nekoliko važnih Dinamovih igrača u padu forme. Recimo, Arijan Ademi je u Splitu također odigrao slabu predstavu, posebno u prvom dijelu, protiv Salzburga ga je Čačić zamijenio nakon 67 minuta. Ne trebamo govoriti koliko kapetan u punoj formi znači Modrima, pogotovo u utakmicama poput ove s Milanom. Pao je u izvedbama i Dario Špikić, Čačićevo otkriće s početka sezone. Protiv Red Bulla odigrao je dobru rolu, ali onda izgubio svježinu, na Poljudu ga, praktički, nismo ni vidjeli. Već dulje se analizira i forma Luke Ivanušeca, još jednog važnog igrača koji u zadnje vrijeme nije vrhunski. Čačić ga je u Splitu uveo s klupe, pokazao je naznake napretka u formi, što je, ipak, dobar znak. Ali, koliko je dovoljno za Milan?

Kažemo, ne treba prema Dinamovim igračima biti prekritičan, ne mogu čitavo vrijeme igrati u istoj formi, probijati granice izdržljivosti i davati uvijek '120 posto'. Očekivao se pad nakon vrhunca forme u rujnu, a rezultat zasad nimalo ne pati. Dinamo je preživio Poljud, nije izgubio i posve se okreće Milanu. Čačić ima nekoliko dana vremena da malo osvježi igrače, da ih pripremi za veliku utakmicu. U kojoj će, to im je svima jasno, morati biti bolji nego na Poljudu, morat će, barem za tu utakmicu, izvući neke rezerve iz sebe, pokazati se u najboljem izdanju. Jer, samo tako mogu srušiti slavni klub i primaknuti se europskom proljeću.

Liga prvaka, 5. kolo

Utorak, 25. listopada

Skupina E

RB Salzburg – Chelsea 18.45

Dinamo – Milan 21.00



Tagovi

GNK DinamoMislav OršićAnte ČačićMilanHajdukDerbiHNLLiga prvaka

Ostale Vijesti