Germanijak
Germanijak

Olimpija prihvatila Silićev poklon, Leko još bez pripremne pobjede, ali ima momčad za početak sezone!?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 02.07.23. | 19:11

Hajduk je u prijateljskoj utakmici poražen od Olimpije (1-0), zadnji pola sata igrao je i Marko Livaja

Jedna velika pogreška vratara Tonija Silića, pravi poklon Olimpijinim igračima za ubačaj u praznu mrežu, prelomila je pripremnu utakmicu u Sloveniji. Slovenski prvak svladao je hrvatskog doprvaka (1-0). Imao je Hajduk više šansi, mogao voditi prije tog pogotka, no, umjesto 'Bijelih' zabio je Nemanja Motika i 'iskopao' pobjedu Olimpiji. Bijeli na pripremama i dalje ne znaju za pobjedu te su nakon dva uvodna remija (Široki i Spartak Trnava po 1-1) danas u slovenskoj metropoli upisali minimalni poraz.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kulise su u Stožicama bile kako da se radi o 'pravoj', prvenstvenoj utakmici. Sam stadion nadilazi terene i igrališta na kojima hrvatski klubovi igraju pripremne dvoboje po Sloveniji, a još s oko četiri tisuće ljudi na tribinama i uz buku, koju su stvarali navijači oba kluba, doista je i dojam prijateljskog dvoboja drugačiji. Hajdukovi navijači iza gola prizivali su od samog početka Marka Livaju, dobio je najveći pljesak na službenom predstavljanju, no, Ivan Leko čuvao ga je na klupi do 60. minuti, kad je ušao u igru s velikim brojem mladih igrača, od kojih dobar dio neće nakon priprema ostati uz prvu momčad. Među njima, pak, nije bio Luka Vušković, poštedio ga je Leko ovu utakmicu. A to je, naravno, opet podebljalo priču o mogućem transferu mladog stopera.

I na samom je travnjaku utakmica dobrim dijelom bila iznad ritma priprema i 'sparing meča', 'Bijeli' su pritiskali visokim presingom obranu Olimpije, bilo je obostrano čvrstih startova, želje za pogotkom, a Hajduk je tome bio bliži u prvih sat vremena. Melnjak je prvo loše pucao nakon odbijanca, najljepši je potez prvog dijela bio pokušaj Dajakua s lijeve strane, gađao je suprotne rašlje, ali je sjajno obranio Olimpijin vratar Vidovšek. Mlakar se jednom nije najbolje snašao u šesnaestercu, Sahiti iz blizine, ali iskosa snažno pucao preko gola, Benrahou pucao plaho i neprecizno, a još je jednom Melnjak bio u prilici. Nakon ubačaja s desne strane, imao je loptu na glavu na šest-sedam metara, nije pogodio metu, a na loptu je zakasnio Jan Mlakar. To je, otprilike, bilo to od Hajduka u prvih 60 minuta, najviše se isticao Rokas Pukštas i nekoliko puta zaradio pohvale Ivana Leke s Hajdukove klupe. Po desnoj strani poduzetan je bio Sahiti, dok je na lijevoj Dajaku pokazao da je znalac, ali i da se još mora uklopiti u Hajdukovu igru, podesiti s Melnjakom i, naravno, fizički bolje pripremiti.

Ali, gledajući startnu postavu Hajduka, moglo se zaključiti da Ivan Leko u glavi već ima startnih 11 za početak sezone. U ovaj udarni sastav, naravno, dolazi Marko Livaja, doduše, zbog kazne ne u Supekupu, ali za iduće utakmice, na Dajakuovo mjesto možda Mlakar i to bi moglo biti - to. Jasno, uz uvjet da u dva tjedna koliko je ostalo do utakmice Superkupa u Maksimiru, Hajduk dodatno podigne formu i fizičku spremu, ovo sigurno još nije pravo lice Lekine momčadi. Bilo bi čudno i da jest na vrhuncu priprema!

Olimpija, s druge strane, nije stvorila previše posla Lučiću, tek poneka polušansa, koju je ponudila Hajdukova obrana svojim nespretnim reakcijama, Ferro je u prvih 20-ak minuta nekoliko puta otišao u prazno, jednom su Sigur i Šarlija bili neoprezni, ali Elšnik nije iskoristio taj dar. Kad je s klupe ušla pričuvna Hajdukova postava, plus Livaja, Zmajčeki, koji su također na terenu imali igrače iz drugog plana, postali su opasniji. Pucao je jednom Florucz, donedavni igrač Lokomotive i Jaruna, pokušao je glavom Ratnik, ali pitanje je bi li i domaćini zatresli mrežu da nije bilo smušenosti Hajdukova vratara Tonija Silića. Pogrešno je dodao lopte, točno u noge Nemanji Motiki, koji je s 20-ak metara rutinski pogodio praznu mrežu. Uhvatio se za glavu nesretni Silić, iako utakmica nije imala natjecateljski značaj, sigurno će pamtiti ovu pogrešku. Ali, možda nešto i naučiti.

Inače, poslije utakmice su Olimpijini igrači ostali još neko vrijeme slaviti pobjedu protiv Hajduka sa svojim navijačima. Očito im je ova pobjeda, iako je riječ o prijateljskoj utakmici, jako puno značila...


Odmah u idućem napadu Hajduk je mogao izjednačiti, Marko Livaja našao se, malo iskosa, sam pred vratarem Pintolom, ali on se odlično bacio i uspio blokirati udarac, izbaciti loptu u korner. Nešto ranije šansu je imao i Šošić, no, nije u završnici dobro reagirao. Nisu Splićani do kraja uspjeli izjednačiti, kad su već vodili, Olimpijini igrači uložili su još više truda i zadržali vodstvo.

Olimpija - Hajduk 1-0

Ljubljana. Stadion: Stožice. Gledatelja: 4000. Sudac: Asmir Sagrković (Slovenija).

OLIMPIJA: Vidovšek - Lasickas, Ratnik, Muhamedbegović, Krefl - Elšnik, Doffo - Sešlar, Posavec, Rui Pedro - Bristrić; još su igrali: Jorge Silva, Suaelhe, Ne.Motika, Florucz, Nukić, Karamatić, Pintol. Lucas, Gavrić, Janković, Sarr, Jakupović. Trener: Joao Henriques.

HAJDUK: Lučić - Sigur, Šarlija, Ferro, Melnjak - Pukštas, Krovinović - Sahiti, Benrahou, Dajaku - Mlakar; od 60. minute: Silić - Capan, Ćubelić, Prpić, Hrgović - Grgić, Kalik - Dolček, Šošić, Brajković - Livaja. Trener: Ivan Leko.

Strijelci: 1-0 - Ne.Motika (72.)


Tagovi

HajdukOlimpija LjubljanapripremeIvan Leko

Ostale Vijesti