Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Olićeva prilika života: CSKA vjeruje trenerima, a on može biti ili novi Guardiola ili novi Pirlo

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 23.03.21. | 12:44

Bivši Vatreni dobit će ozbiljan zadatak u ruke, a nameće se pitanje što njegov dolazak u klub znači za Nikolu Vlašića…

Ivica Olić danas je i službeno predstavljen kao novi trener CSKA Moskve. Bivši Vatreni od ljeta 2017. godine radi kao pomoćnik Zlatka Dalića, bio je dio hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u 2018. godine, a njegovo znanje, iskustvo i igračka karijera imali su veliki utjecaj u reprezentaciji.

Zanimljivo, Oliću će ovo biti prvi samostalni trenerski posao, a ni više ni manje dobit će u ruke voditi jedan eminentni europski klub kao što je CSKA Moskva. O veličini spomenutog kluba nije potrebno trošiti vrijeme, dovoljno je istaknuti da imaju 33 pehara u klupskim vitrinama, a od njih se posebno ističe onaj iz sezone 04/05. kad su osvojili Kup UEFA.

Moskovljani su u finalu svladali Sporting rezultatom 3:1, iako su Portugalci nakon prvih 45 minuta vodili rezultatom 1:0 pogotkom Rogerija. Od poznatijih igrača koji su tad igrali za zeleno-bijele treba istaknuti Fabija Rochembacka i (tada mladog i talentiranog) Joaa Moutuinha. S druge strane, za sastav iz Moskve igrali su braća Berezutski i Sergey Ignasevich, po lijevoj strani ordinirao je Zhirkov, a u vrhu napada bili su ekscentrični Brazilac Vagner Love i Ivica Olić.

Osim hrvatskog napadača, za CSKA Moskvu su tad igrači poput Miloša Krasića (ušao u igru u nastavku) i Elvira Rahimića (odigrao svih 90 minuta), a navodno bi baš spomenuti dvoja trebao biti dio stručnog stožera dugogodišnjeg Dalićevog pomoćnika.

Ukoliko će od svojih napadača tražiti ono po čemu je on bio poznat u igračkoj karijeri, možemo očekivati visoki presing napadača CSKA Moskve na obrane svojih protivnika. Olić se dugo borio sa stigmom jednog od onih radnih napadača, često ga se podcjenjivalo te ni u kojem slučaju nije imao tretman kakvog je zaslužio na početku svoje karijere, ali je svojim radom, predanošću i velikim odricanjem došao do svega što je ostvario. U Moskvu je došao iz Dinama za pet milijuna eura, a za vrijeme svoje ruske avanture postao je miljenik tamošnjih navijača. Ukupno je za CSKA skupio 116 nastupa, 44 pogotka i 14 asistencija, a jedini bolji učinak imao je u HSV-u u kojeg je otišao iz Rusije.

U posljednje vrijeme, trend da bivši nogometaši dobivaju prilike voditi velike europske klubove veći je nego ikada. Najbolji primjer kad je veliki igrač postao još veći trener je Pep Guardiola, dok se s druge strane ista stvar ne može konstatirati u slučaju Andree Pirla.

Guardiola je dobio priliku voditi prvu momčad Barcelonu nakon što je prethodno godinu dana vodio B momčad, Pirlo je također jedno kratko vrijeme bio na klupi U-23 momčadi Stare dame, dok Olić… On je samo radio kao pomoćnik, nikad kao samostalni trener.

Sigurno da bivši hrvatski reprezentativac ima pred sobom težak zadatak, očekivanja navijačkog puka sigurno su velika, a povrh svega, u borbi za trenersko mjesto pretekao je Vasilija Berezutskija, istinsku legendu CSKA Moskve koji je bio u klubu od 2001. do 2018. godine.

Jedan od braće blizanaca koji su 'sto godina', uz naravno kapetana Ignasehvicha, držali obranu CSKA Moskve 'pod kontrolom', također je bio kandidat za mjesto glavnog trenera, a njegov trenerski put veoma je sličan bivšem Vatrenom. Naime, Vasili, i njegov brat Aleksij također, dosad su u CSKA Moskvi imali uloge pomoćnih trenera, s tim da su obojica prethodno radili bili na izučavanju trenerske profesije u nizozemskom Vitesseu, klubu poznatom po dobrom odnosu s engleskim velikanom Chelseajom.

Navijači su zazivali dolazak baš Barezutskog, ipak on(i) ima(ju) veći status od Olića, ali hrvatski nogometaš ipak je slavio u ovoj zanimljivoj utrci.

Što se tiče CSKA Moskve kao kluba, važno je za istaknuti kako oni imaju dugu tradiciju velike vjere u svoje trenere. U prošlom desetljeću, samo su dvojica vodili CSKA Moskvu (Goncharenko i Slutski), a višegodišnji mandat imao je i Valeri Gazzaev koji je bio glavni trener kluba kad je sastav iz Moskve osvojio Kup UEFA.

No, dva stranca, koja su sjedila na klupi CSKA između Gazzaeva i Slutskog, nisu se pretjerano proslavila. Zico je uspio izdržati tek 29 utakmica, a njegov nasljednik Juande Ramos čak 20 manje, stoga se jasno vidi kako ti CSKA ili vjeruje ili ne vjeruje.

Olić ima sve preduvjete da napravi dobar posao u Moski. Poznaje mentalitet ljudi, razumije klupsku povijest i njegovu veličinu, a uz sve navedeno ima itekako je važno to što će si sigurno kliknuti sa svojim najboljim igračem u momčadi, Nikolom Vlašićem.

Popularni Niksi netko je koga voli većina hrvatske javnosti. Igra jako dobro u Rusiji, postao je najskuplji eksponat tamošnje Premier lige, mnogi smatraju da je istu prerastao i da ovog ljeta naprosto mora napustiti klub, ali dolazak Ivice Olića mogao bi ga uvjeriti da ostane još barem godinu dana.

Iako, u slučaju da Vlašić odigra dobro Euro te da klub dobije ponudu koju za njega očekuje (spominje se brojka od 30 milijuna eura), nema tog Olića, Rahimića i Krasića koji bi ga uvjerili da ostane u klubu.

No, svakako je početak dobar, jer iako je i dosad bio glavni igrač CSKA Moskve, nema nikakve sumnje da će to nastaviti biti i pod trenerskom palicom 41-godišnjaka iz Davora.

Na službenim stranicama kluba Oliću su iz CSKA poželjeli dobrodošlicu kući nakon 15 godina, a zasad nije poznato na koliko je dogovorena suradnja. Klub je zatekao na petom mjestu Premier lige, ali su bodovno izjednačeni s četvrtim Sochijem i trećim Lokomotivom.

Olić će trenerski debi imati 4. veljače kad njegova momčad ide na gostovanje kod Tambova, kluba koji je u nizu od pet poraza i koji je trenutno na posljednjem mjestu ruske Premier lige.


Tagovi

Ivica OlićGermanijak doznajeCSKA MoskvaRuska Premier ligaPremier liga

Ostale Vijesti