Slavko Midzor/Pixsell
Slavko Midzor/Pixsell

Ogroman šok: Bivši hrvatski reprezentativac neplanirano prekida karijeru?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 27.02.21. | 08:43

Nije u najboljim igračkim godinama, ali usprkos tome vjerovali smo da ćemo ga na zelenim travnjacima gledati još neko vrijeme, pogotovo sad kad nam se vratio doma…

„Zamolio me da ga oslobodim vježbanja zbog privatnih obveza. Ne znam je li ovo navještaj kraja karijere, vidjet ćemo sljedećeg tjedna“, kratko je rekao trener Lokomotive Jerko Leko u razgovoru za Sportske novosti.

Jelavić nije bio na popisu igrača koji konkuriraju za utakmicu u Šibeniku, a kad su ga iz SN-a kontaktirali po pitanju toga jesu li riječi Jerka Leke uistinu takve ili je sve samo malo preuveličano, Jelavić nije bio u stanju dati konkretan odgovor:

„Ne znam još ništa. U svakom slučaju, sve je otvoreno“, kratko je zaključio.

Nikica Jelavić neupitno je jedan od najboljih nogometaša koji su trenutno dio 1.HNL, ali jednako tako valja naglasiti kako su oni najbolji dani iza njega. Ove godine proslavit će 36. rođendan, a prije točno pet godina zaputio se put Kine gdje je bio sve do ovog ljeta kad se kao slobodan igrač vratio u Lokomotivu. Pisalo se da je za njegovim uslugama zainteresiran Hajduk, ali Nikica je sam izjavio kako ne misli doći sjediti na klupi i biti veći uteg nego li snaga za klub.

Odjednom, u priču je uletio Božidar Šikić, dogovor je postignut za nekoliko minuta, a da mu 'Air Nikica' – kako su ga zvali engleski mediji – vjeruje vidjelo se i po izjavi prilikom potpisa ugovora kad je rekao da ne zna na koliko dugo i za koje uvjete ide potpisat ugovor s Lokomotivom.

Naravno, novac mu nije bio motiv, već samo da u ovim ozbiljnim godinama ima gdje za pokazati kako nije za staro željezo te da 'neki novi klinci' mogu sjest pored terena i upijati od igrača koji je sve samo ne malu karijeru napravio.

Hajduk, Zulte Waregem, Rapid Beč, Rangers, Everton, Hull City, West Ham, niz kineskih klubova i kao šlag na kraju 36 nastupa za reprezentaciju Hrvatske u čijem je dresu postigao šest pogodaka. Jedan od njih zabio je na Euru 2012 godine u prvoj utakmici protiv Irske, a dvije godine kasnije igrao je i na SP-u u Brazilu. Vrhunac karijere, bez sumnje.

Kad pričamo o postignućima u karijeri, bilo ih je uistinu mnogo, ali ono koje se posebno ističe – barem kad je riječ o nečemu individualnom – je to da je Nikica prvi, a još uvijek i jedini, Hrvat koji je u engleskoj Premier ligi dobio nagradu za igrača mjeseca.

Tih godina igrao ne nogomet za pet, a sad bi taj isti broj pet Lokomotive mogao reći svoje konačno zbogom nogometu. Ako će išta biti 'kako treba' u toj priči, onda već kad se morao oprostiti, nekad se oprostio pobjedom na svojem Poljudu. Posljednja utakmica bila mu je ona u kojoj je Lokomotiva slavila protiv splitskog velikana (0:1), a Jelavić je na terenu proveo točno sat vremena. Bio mu je to peti ovosezonski nastup, a mogao bi biti i posljednji.

No, petica Lokomotive imala je karijeru 'za pet', sve je ostvario velikim trudom i odricanjem te će jednoga dana, u slučaju da je ono na Poljudu uistinu bilo posljednje od njega što smo gledali u profesionalnom nogometu, svojoj djeci imati štošta za ispričati. Možda to neće biti priča od pet minuta, ali će svakako biti 'za pet'.


Tagovi

Nikica JelavićHNLPrva HNLNK LokomotivaLokomotiva Zagreb

Ostale Vijesti