REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo
REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Odmotava se klupko s detaljima Haalandovog transfera: Pokojni Raiola ugurao klauzulu za Real Madrid

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 21:03

Borussia Dortmund će dobiti manje nego što se očekivalo

Preuzeto s: MozzartSport

Transfer Erlinga Haalanda je već danima glavna vijest na nogometnoj tržnici. Norveški napadač je prešao iz Borussije Dortmund u Manchester City u jednom od transfera koji će obilježiti ljetni prijelazni rok.

Iako je dosta toga napisano o Haalandovom prelasku u Manchester, prava istina je da i dalje nemamo potpuno jasnu slike o detaljima transfera. Niko od svjetski relevantnih izvora još nije kategorično iznio sve detalje transfera i bio uvjerljiv. U eri društvenih mreža previše je reklamera kojima je dovoljno da stave nekoliko emotikona, napišu nešto neodređeno o „svojim izvorima“ i onda samo povežu informacije koje se danima vrte po medijima.

I dalje se špekulira o ciframa naknada, plaći, bonusima, provizijama, postocima, klauzulama… Barata se različitim sumama, otočki mediji prepisuju jedni od drugih i mijenjaju priču i podatke iz dana u dan. Uglavnom većina svjetskih medija čeka da točne detalje ‘iskopa’ njemački Bild koji u njemačkom nogometu ne griješi kada dođe do ovakvih situacija.

Ipak, ni svemoćni njemački tabloid u ovom slučaju nije u svom stilu saznao sve detalje za dan ili dva.

Danas su ipak otkrili neke od bitnih informacija iz cijele priče.

Bild tvrdi da je City platio otkupnu klauzulu od 75 milijuna eura Borussiji, ali da cijeli iznos nije ostao u klubu iz Dortmunda. Oko 10 milijuna eura od spomenutog iznosa otišlo je za menadžersku proviziju agenciji pokojnog Mina Raiole. Također, otkriva se i da Borussia duguje Red Bull Salzburgu oko 10 milijuna eura za Halanda. Tu je i fond solidarnosti od nekoliko milijuna koji također Borussia od svojeg dijela plaća Haalandovim bivšim klubovima Brineu i Moldeu, pa će njemačkom klubu od transfera ostati oko 50 milijuna eura.

Međutim, ono što je najzanimljiviji detalj od kojeg je Bild došao je Haalandova otkupna klauzula koja stupa na snagu od ljeta 2024. godine. Iako je potpisao petogodišnji ugovor, Norvežanin će poslije dvije sezone imati fiksnu otkupnu klauzulu u visini od 150 milijuna eura. Na toj klauzuli je inzistirao pokojni Raiola kako bi ostavio prostor svom klijentu da nakon dvije godine napusti klub ako se nešto zakomplicira ili ako ga pozove Real Madrid.

Haalandov san je zaigrati za Kraljevski klub i Raiola mu je omogućio da taj san ostane živ u skorijoj budućnosti. Također je upozorio igrača na nezgodan karakter i odnos koji Pep Gvardiola ima prema igračima koji žele biti zvijezde, da uživaju u tom statusu i da se ističu iznad suigrača. Raiola i suradnici su vjerovali da će u ljeto 2024. otkupna klauzula od 150 eura biti dostupna Kraljevskom klubu.

Karim Benzema ima ugovor do 2023. i izvjesno je da će ga produžiti na barem još jednu godinu do ljeta 2024. Tada će već imati 37 godina i očekuje se da objesi kopačke o klin. U tom slučaju bi Real mogao krenuti po Haalanda i platiti otkupnu klauzulu, a da se City tu ništa ne pita.

U narednim danima treba očekivati još detalja oko Haalandovog transfera kao što su točan iznos provizije za oca Alfieja, ali i visina plaće budući da se barata ciframa od 25 do 40 milijuna eura brutto godišnje.

U međuvremenu, Borussia je iz Salzburga za 30 milijuna eura (fiksni dio bez bonusa) kupila talentiranog njemačkog napadača Karima Adeyemija, ali on nije zamjena za Haalanda. Traži se još jedan gol-igrač i želja Žuto-crnih je Sebastien Haller iz Ajaxa. Međutim, njemačkom klubu je skupa cijena od 35 milijuna eura koju je prvak Nizozemske istaknuo za Obalobjelokoščanina.


Tagovi

Borussia DortmundManchester CityPremier ligaBundesligaErling HaalandPep Guardiola

Ostale Vijesti