Od 3. češke lige do bombe mercata: Liverpool ga odbio, Chelsea mogao imati samo da je htio!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 14.01.15. | 15:41

Wilfried Bony postao je glavna zvijezda siječanjskog prijelaznog roka, potpisavši u transferu vrijednom 36 milijuna eura za engleskog prvaka, Manchester City.

Iako City ima Džeku i Jovetića, nema sumnje da je Bony doveden kako bi bio glavni partner Sergiju Agueru. Nastavak je to čudesnog uspona 26-godišnjeg napadača iz Obale Bjelokosti, donedavno ne toliko poznatog široj nogometnoj javnosti. Ali onda je došao u Premierligu, potpisao za Swansea, počeo zabijati i nakon svega godinu i pol, eto ga, postao je prava faca. Konačno će ostvariti san i zaigrati u Ligi prvaka...

Bony se nogometom počeo baviti u Akademiji Cyrillea Domorauda, nekoć popularnog braniča Obale Bjelokosti koji je u Francuskoj igrao uspješno, no u Interu i Milanu imao je tek epizodne uloge. Domoraudovi stručnjaci brzo su prepoznali potencijal Bonyja, pa je već kao 18-godišnjak dobio šansu zaigrati u tamošnjoj 1. ligi. Odmah je osvojio titulu najboljeg strijelca u dresu kluba Issia Wazi.

Uslijedio je potom prvi važni trenutak njegove karijere. Naime, otišao je na probu u Liverpool, koji mu ipak nije ponudio ugovor. Teško je tvrditi sa sigurnošću, ali nekako smo mišljenja da bi se prije izgubio u moru talenata koje dovode najveći engleski klubovi, nego što bi uspio... Većina završi tako, konkretno što se Liverpoola tiče, Le Tallec i Sinama Pongolle su najbolji primjer.

Unatoč neuspješnom pokušaju probijanja pod svjetla Anfielda, jedna agencija preuzela je brigu oko Bonyja i dodijelila mu agenta. Kao i mnogim drugim afričkim nogometašima, našli su mu polazišnu točku u Europi. Bio je to Prag, odnosno najuspješniji češki klub Sparta, koja ga je platila 250 tisuća eura.

Početak nije bio lagan, jer nadareni Bony morao se dokazivati u rezervnoj momčadi koja je igrala 3. češku ligu. S vremenom se nametnuo i zaradio promociju među prvotimce. Nije ga čekalo mjesto u prvih 11, nego nova borba i dokazivanje. Postao je standardan u sezoni 2009/10, ugradivši devet golova u Spartin naslov.

Iduće je, već na polusezoni, nadmašio taj učinak. Deset ligaških golova i još njih pet u grupnoj fazi Europske lige bili su dovoljan signal Vitesseu da u siječnju 2011. za njega izdvoji četiri milijuna eura. Otvoreni stil u nizozemskoj ligi savršeno mu je legao... S tri gola u prvih nekoliko mjeseci nagovijestio je što se od njega može očekivati. U prvoj pravoj sezoni zabio je 17, u sljedećoj 31 gol u 30 nastupa. Zabijao je po četiri, pet, čak i deset utakmica u nizu. Rušio Ajax, PSV, Feyenoord...

„On je čovjek odluke. Jednostavno, to je njegova kvaliteta. To je umjetnost. Protivnici ga radi toga iznimno poštivaju. Barca ima Messija, mi imamo Bonyja“, pričao je tadašnji Vitesseov trener Fred Rutten.

Česi su se ponadali da bi u njemu mogli imati ono što su Poljaci imali u Olisadebeu, naravno i puno više od toga. No iz Obale Bjelokosti naišli su na otpor. Žestoko su se u domovini borili za Bonyja, svjesni da takvog kapitalca ne smiju (pre)pustiti, iako imaju bolesno puno jednako takvih napadačkih opcija.

Svima je bilo jasno da je Bony prerastao Eredivise. Ali, treba reći da su mnogi bili oprezni, baš zbog činjenice da je golove zabijao kao na traci tamo gdje su ih zabijali i brojni drugi prije njega, koji su zatim neslavno završili. Kežman, Alfonso Alves, El Hamdaoui, Vleminckx, Bas Dost... Svi su oni bili golgeteri Eredivise, no 'zatupile' su im se oštrice u jačim sredinama i ligama.

Kako god, jedan od onih koji se posebno zanimao za Vitesseovog topnika bio je – Liverpool. Ne znamo je li bilo po onoj 'pamti pa vrati', ali Bony nije zagrizao. Premierliga mu je bila želja, no zadovoljio ga je i prelazak u Swansea. Bila je to pametna odluka, drugi prijelomni moment karijere...

Jer čisto sumnjamo kako bi bio primijećen pored Suareza i Sturridgea... Ovako, u Swanseaju je dobio vodeću rolu. Istina, početak je bio sramežljiv, zabijao je uglavnom u Europi, no 2014. godinu otvorio je golovima mančesterskim klubovima u razmaku četiri dana.

Tu godinu s 20 golova završio je kao najučinkovitiji napadač Premierlige. Za dva gola bolji i od budućeg kolege Aguera. Ukupno 26 prvenstvenih zgoditaka dao je Swanseaju, donijevši im i više od 20 milijuna eura plusa. Platili su ga 14, prodali za 36 milijuna eura.

City je s njime, bez dileme, dobio novo oružje u borbi s Chelseajem. Bony nije klasični 'target man'. On je kako Englezi vole reći 'fox in the box'. Ali i više od toga... Sa 182cm nije pretjerano visok, no skočan je i izvrstan u zračnim duelima. Iznimno snažan, a opet brz. I tehnički jako kvalitetan, sposoban primiti loptu, zadržati je za ostale koji stižu iz pozadine, a takvih u sastavu Građana ima jako puno.

Prije ili kasnije, netko od dvojca Džeko-Jovetić mogao bi završiti na izlaznim vratima Etihada. A već sad smrknulo je društvu sa Stamford Bridgea koje ga je, poznavajući veze Chelseaja i Vitessea koje je istraživao i nizozemski savez, moglo odavno imati u svojim redovima... I to za tek pokoji milijunčić.

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

(Foto: Action Images)


Tagovi

prijelazni rokWilfried BonyManchester City

Ostale Vijesti