Novi Viduka ili Šimunić? Australski Hrvat veliki je potencijal Slavena, HNS mora reagirati

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 26.05.20. | 14:16

Mladi veznjak prije osam mjeseci stigao je u Koprivnicu, a treneri 'farmaceuta' oduševljeni su njegovim potencijalom.

Broj igrača koji su iz dijaspore pojačali hrvatsku nogometnu reprezentaciju, posebno ako računamo sve uzraste, izuzetno je velik i bio bi golem posao kada bismo ih trebali sve pobrojati. Uz standardne europske destinacije hrvatske emigracije poput Njemačke, Austrije, Švicarske, a u novije vrijeme Irske, od zemalja izvan Starog kontinenta definitivno se ističe Australija kao najveći izvor talentiranih nogometaša. 

Pritom se njihovim kvalitetama okoristila i Hrvatska, čiji su dres nosili Josip Šimunić, Anthony Šerić, Joey Didulica, dok su neki od Hrvata iz Australije postali istinske legende nogometa na drugom kraju svijeta. Najpoznatija, dakako, Mark Viduka koji je 13 godina bio reprezentativac, a u Europi je slavu stekao igrajući za Dinamo, Celtic, Leeds, Newcastle i Middlesborough. Osim njega, pamtimo i Josipa Skoku, dok su najbolji strijelci u dresu Socceroosa, barem kada govorimo o igračima hrvatskih korijena, David Zdrilić i Mile Jedinak. Obojica su 20 puta zabijali suparničke mreže, uz napomenu da je Zdriliću za to trebalo samo 30 utakmica. S druge strane, Jedinak je 36 puta kao kapetan predvodio momčad, po čemu je četvrti na listi najdugovječnijih kapetana reprezentacije. 

Kada retroaktivno pogledamo, svakako bi nam kvalitete Viduke, Jedinaka ili Skoke bile itekako korisne u određenim trenucima i šteta je što nisu odjenuli dres Vatrenih, posebno kada znamo da Viduka živi i radi u Zagrebu. Stoga valja skrenuti pozornost na Danijela Kraljevića, malo poznatog javnosti, ali koji nogometni put već osam mjeseci gradi u Hrvatskoj, odakle su mu oba roditelja. 

Naime, Kraljević je dio kadetske momčadi Slaven Belupa, a od srpnja prošle godine s majkom Anom živi u Koprivnici, koja je u Podravini dobila posao u školi stranih jezika. Osam mjeseci nakon dolaska iz predgrađa Sydneya, Kraljević s prilično dobrim naglaskom izgovara riječi na hrvatskome jeziku, dok treneri koprivničkog prvoligaša u njemu su vidjeli potencijal.

"Oduševio nas je svojom pristupačnošću, ljubaznošću, odgojem i privrženošću nogometu. Komunikativan je i dobro barata hrvatskim jezikom. Smatramo ga domaćim dečkom", rekao je za ePodravinu Želimir Mešnjak, trener kadeta koprivničkog kluba te dodaje kako se Danijel najbolje snalazi u ulozi box-to-box veznjaka koji može izdržati duel, kvalitetno predati loptu i podići ritam igre pokrivajući velik prostor od jednog do drugog šesnaesterca.

Nakon što je već dosta vremena proveo u novoj sredini, mladi veznjak je usporedio hrvatski i australski nogomet.

"Nogomet je ovdje puno bolji. Trenirajući s juniorima, pomislio sam: “Ovi su dečki stvarno dobri.” Ozbiljno shvaćaju nogomet, skromni su i puno rade. Ondje sam trenirao triput tjedno, a u Slavenu dvaput dnevno uz teretanu", govori Kraljević za ePodravinu.

Ističe i Luku Modrića kao omiljenog domaćeg igrača, ali osim njega, sviđa mu se stil igre Nikole Vlašića. O ambicijama za karijeru, Kraljević je rekao:

"Želim postati najbolji što mogu biti, jedan od najboljih australskih igrača poput Harryja Kewella ili Marka Viduke, igrati u ligama Petice". 

Nemamo što više za dodati, osim da se nadamo da će ipak na koncu odabrati kockasti dres i krenuti dobro utabanim stazama Šimunića, Šerića i Didulice. 

(foto: Ivan Balija, ePodravina)

 


Tagovi

Australska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaPrva HNLDanijel Kraljević

Ostale Vijesti