REUTERS/Miguel Vidal
REUTERS/Miguel Vidal

Novi kralj Bernabéua

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 10:55

Ako je i trebalo predočiti dodatne argumente zbog čega je Bellingham najvažniji igrač Reala, utakmica protiv Napolija je to zorno prikazala. U još jednoj magičnoj noći, srce i duša Kraljeva je stavila suigrače na svoja leđa i odvela ih do pobjede

Nije bilo kluba na nogometnoj mapi, a koji ga nije želio vidjeti u svojoj svlačionici ovog ljeta. Dobitak koji je predstavljao Jude Bellingham željeli su svi. Na koncu je odluka bila samo njegova. I odabrao je Santiago Bernabéu. Iako se i tada već dalo naslutiti, danas je sasvim jasno – dolazak Engleza najvažniji je transfer Reala u post-C. Ronaldovoj eri. Florentino Perez je bio savršeno svjestan da mu je odlaskom Portugalca bilo potrebno novo plakatno lice i ubrzo ga je pronašao u 20-godišnjaku iz engleskog Stourbridgea.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+

Ako je i trebalo predočiti dodatne argumente zbog čega je Bellingham najvažniji igrač Reala, utakmica protiv Napolija je to zorno prikazala. U još jednoj magičnoj noći, srce i duša Kraljeva je stavila suigrače na svoja leđa i odvela ih do pobjede u svojoj ponajboljoj utakmici od dolaska u klub. A konkurencija je, iako je uzorak skroman, poprilično žestoka.

Imao je najviše dodavanja u posljednjoj trećini terena (37), bio je treći po ukupnom broju dodavanja (63), svih pet dugih dodavanja su pronašla svog vlasnika, kreirao je četiri prilike za pogodak, imao je tri od pet uspješnih driblinga, pretrčao 11 kilometara, dva puta je zapucao prema vratima, zabio pogodak i asistirao za još jedan. A da u napadačkoj sekciji Reala ima malo više kvalitete, trebao je uz svoje imati i još pokoju asistenciju više…

Pritom je stigao do svog 15 pogotka u 16 utakmica za Madriđane (tri je postigao glavom, tri s lijevom i devet s desnom nogom). Zabio je u prve četiri utakmice za Real u Ligi prvaka, a to nije pošlo za nogom niti igračima koji su zlatnim slovima upisani u povijest madridskog kluba. Svom golgeterskom učinku pridodao je i četiri asistencije, uključujući i ovu sinoć za Joselua.

U svemu tome, debelo svoje prste ima Carlo Ancelotti. Talijan je poznat po svom pragmatičnom pristupu nogometu pa je tako već na ljetnoj turneji Reala po SAD-u shvatio kakav igrač stanuje u njegovoj svlačionici. I nije trebalo proteći previše vode ispod mosta prije nego je Bellinghamu predao ključeve momčadi. Suočen s manjkom napadačke vatrene moći, Ancelotti je prepoznao Judeove golgeterske navike i, za razliku od nekih drugih trenera koji su kruti po pitanju geometrije momčadi i svojih preferencija oko sustava igre, ubrzo je odustao od svoje ili, ako hoćete, Realove 4-3-3 formacije kojom su Madriđani harali europskim travnjacima, prebacivši se na 4-4-2 u rombu, kako bi Bellinghama približio protivničkom golu. I pogodio. Mogao je igrati na sigurno i ostaviti Judea u veznom redu u povučenijoj ulozi, ali lukavi Talijan je prepoznao nešto što je Bellinghamovim prijašnjim trenerima prošlo ispod radara – njegov instinkt za postizanje pogodaka.

„Ne bih rekao da sam 'devetka', ali trener me vidi na taj način i moram reći kako se zabavljam na toj poziciji, mogu doprinijeti momčadi. Ali igrat ću gdje god bude potrebno“, nedavno je izjavio Bellingham koji je uistinu zaokružen igrač. Možda je nepopularno reći kako igrač koji nosi Real ove sezone nema ništa vanserijsko u svojoj igri, no Bellingham je u svemu vrlo dobar. Ima sjajnu kontrolu lopte na malom prostoru, nije pretjerano brz, ali je brz s loptom u nogama – kvaliteta je to koju je imao njegov idol iz djetinjstva Zinedine Zidane (zbog kojeg i nosi peticu na leđima) i Brazilac Kaka, pa je zbog toga idealan za tranzicijsku igru. Brzo može svoju momčad prebaciti iz obrane u napad bilo dodavanjem ili dugim iznošenjem lopte. Često se čini kako se nalazi u izgubljenoj situaciji pa onda iz ničega sijevne dodavanje za pogodak.

A ima nešto i u tom gardu. Sinoć je, pri rezultatu 2-2, po tko zna koji put probio lijevu stranu, poslao upotrebljivu loptu na prostor druge stative na kojemu nije bilo Joselua i zatim prekorio suigrača jer nije osjetio da će lopta doći. Pa i ono stisaknje zubiju nakon nimalo ugodne ozljede gležnja. U kratkom roku postao je lider.

„Djeluje kao da ste rođeni da igrate za Real Madrid...“, komentirao je novinar nakon utakmice.

„Da, mislim da je to tako. Volim odgovornost, pritisak – uživam u tome. A imam i veliku pomoć suigrača“, odgovorio je 20-godišnjak.

Bellingham je poput oluje osvojio Madrid zbog čega vlasnici tantijema na numeru „Hey Jude“ zadovoljno trljaju ruke – madridski barovi na repeat puštaju uspješnicu Beatlesa, a tribine Bernabéu ju redovito pjevaju njemu u čast. Madridska publika zna prepoznati zvijezdu pred svojim nosom, a ova bi im mogla donijeti mnoge radosti u godinama koje dolaze.



Tagovi

Real MadridJude BellinghamCarlo AncelottiLiga prvaka

Ostale Vijesti