Nosio je kapetansku traku Vatrenih, a ove sezone odigrao je samo 16 minuta!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 15.10.19. | 12:04

Je li ispunio potencijal do kraja ili je mogao još više postići u karijeri?

Prije točno dvije i pol godine tadašnji izbornik Hrvatske Ante Čačić poveo je sa sobom u Los Angeles kombiniranu reprezentaciju sastavljenu uglavnom od igrača koji igraju u HNL-u. Protivnik je na tom susretu bio favorizirani Meksiko, reprezentacija koja na skoro svakom velikom natjecanju postigne solidan rezultat, a gotovo svaki put pokupe simpatije cijelog svijeta radi iznimno ofenzivnog i zanimljivog nogometa kojeg prakticiraju. Tog 27. svibnja Meksiko je na travnjak poslao skoro pa svoje najjače snage, dok je Ante Čačić imao spremnih 16 igrača koji su tada kombinirano imali 29 nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

Najiskusniji među tom skupinom mladića bio je Duje Čop, tadašnji igrač Sporting Gijona koji je u tom susretu imao nevjerojatnu čast povesti momčad na teren kao kapetan. Hrvatska je slavila u toj utakmici, pogotke su postigli Fran Tudor, bivši igrač Hajduka o kojem ste već u nekoliko navrata imali priliku čitati na Germanijaku, i Duje Čop, protagonist današnje priče:

Nakon te utakmice Čop je za Vatrene nastupio još četiri puta, a može se slobodno reći da je ta utakmica bila njegova najbolja u “kockastom” dresu.

Čop je od rane mladosti bio tretiran kao buduća zvijezda. Rođeni Vinkovčanin sin je bivšeg napadača Hajduka i Dinama Davora Čopa pa je tako njegov nogometni gen bio neupitan.

Duje je karijeru započeo na Poljudu, a 2008. Godine sa samo 18 godina odlazi u portugalskog prvoligaša Nacional. Nakon samo godinu dana vratio se u Hajduk gdje je igrao sljedeće dvije godine nakon čega prelazi u RNK Split.

Tih godina momčad Splita bila je sastavljena od iznimno osebujnih nogometnih ličnosti kao što su Ivica Križanac, Danijel Zagorac, braća Vitaić i naravno jedan, jedini i neponovljivi Romano Obilinović, a od mlađih i talentiranih ofenzivaca u momčadi su bili Duje Čop, Ante Rebić i Ante Erceg.

Na Parku mladeži zadržao se svega godinu dana nakon čega je stigao poziv Dinama. Zdravko Mamić nanjušio je da je Duje jedan od onih na kojima će se u budućnosti moći dobro zaraditi pa ga je brzo doveo u Zagreb, a nakon dvije i pol godine igranja u Modrom dresu Čop u siječnju 2015. godine  odlazi u Cagliari za 5,5 milijuna eura.

Nije Duje baš najbolje uspio uloviti zahtjeve talijanskog nogometa (17/4), a nakon što je njegov klub ispao u Serie B ovaj napadač odlučio je kako bi bilo najbolje da ponovno promijeni sredinu. Otišao je na jednogodišnju posudbu u španjolsku Malagu (32/7) gdje je pružio nekoliko dobrih partija pa je tako odlučio još malo ostati u La Ligi gdje je uspio dogovoriti još jednu posudbu, ovoga puta u Sporting Gijon (31/9).

Nakon isteka tih dvaju posudba Cagliari ga je odlučio prodati, a njegov novi poslodavac postao je Standard iz Liegea koji je za njegove usluge izdvojio 3,1 milijuna eura. Prva sezona u Belgiji i nije bila neka za pamćenje (24/5) nakon čega uspijeva dogovoriti još jedan povratak na Pirinejski poluotok pa tako sezonu 18./19. Odrađuje na posudbi u Valladolidu.

Bilo je potpuno jasno kako se tamo neće zadržati budući da se u cijeloj sezoni nije uspio upisati u listu strijelaca (21/0) pa je tako ovu sezonu započeo kao igrač Standarda.

Klub kojeg je nekada jako uspješno vodio jedan od najvećih hrvatskih (a i svjetskih) trenera svih vremena, Tomislav Ivić, prošlu je sezonu u Jupiler Pro ligi završio na trećem mjestu te su se ove sezone uspjeli plasirati u grupnu fazu Europske lige gdje su im potivnici Arsenal, Eintracht i Vitoria. Michel Preud'hommeu je svakako potrebna rotacija ukoliko misli biti opasan na svim frontama, ali Čop je netko tko mu očito nije potreban budući da ga je ove sezone koristio u svega dvije utakmice, a na terenu je proveo mizernih 16 minuta.

Iako bi mnogi pomislili da je bio odsutan radi neke ozlijede, Duje je “zrav ko dren”, a u posljednjih nekoliko dana putem društvenih mreža mogli smo vidjeti kako se u opuštenom tonu zabavlja u Zagrebu.

Da bi stvar bila gora za nekadašnjeg Vatrenog, u ovom trenutku legendarni belgijski trener ima iznimno puno opcija u napadu, a za mjesto centralnog napadača Duje sada kotira ko tek peti izbor, što je zaista pogubno za nekoga tko ima 14 nastupa i dva pogotka za viceprvake svijeta.

Vjerujemo kako Čop ima dovoljno kvalitete da se vrati ozbiljnom nogometu te da nam ima još štošta za pokazati na nogometnim terenima. Hoće li to biti u Belgiji ili negdje drugdje, potpuno je nebitno, jedino je važno da ovaj osebujni napadač ne odustane od ozbiljnog nogometa prije trideste godine te da posljednje dvije iznimno zahtjevne sezone u njegovoj karijeri (mentalno) pretvori u nešto pozitivno i ponovno krene pogocima zatrpavati suparničke mreže.

 

(foto:Pixsell)

 


Tagovi

međunarodni nogometMalagaCagliariTomislav IvićStandard LiegeSporting GijonRomano ObilinovićRNK SplitDinamo ZagrebHajdukizdvajamoDuje Čop

Ostale Vijesti