REUTERS/Johanna Geron
REUTERS/Johanna Geron

Nizozemska: Po prvi trofej nakon 35 godina uz mnogo sumnji i bez dva važna igrača (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 12.06.23. | 17:00

Nizozemci su domaćini Final Foura Lige nacija i suparnici Hrvatskoj u polufinalu

I nitko, zapravo, ne zna snagu Nizozemske, a najradoznaliji su sami Nizozemci. Naime, iako su u Katar otišli s velikim ambicijama i željom da se nekoliko propuštenih velikih natjecanja i epizodnih uloga vrate na najveću scenu, nisu bili zadovoljni onime što su napravili. A, kad se podvuče crta, ispali su u četvrtfinalu od Argentine, kasnijeg svjetskog prvaka, nakon raspucavanja s bijele točke. Dakle, teško je reći da se radi o neuspjehu. No, njima to nije bilo dovoljno, vratili su se pomalo razočarani s Mundijala, izbornik Louis van Gaal otišao je s klupe, a na nju sjeo još jedan bivši izbornik Ronald Koeman.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Liga nacija, kojoj su domaćini, stoga je označena kao natjecanje na kojemu bi Nizozemska trebala zasjati punim sjajem, iskupiti se za sve ono što nije napravila u zadnjem desetljeću, možemo slobodno reći, još od bronce na SP-u u Brazilu 2014. Trofej, prvi nakon europskog zlata 1988., prije punih 35 godina, svojevrsni je imperativ. Međutim, nije ta Koemanova era krenula najbolje. Visok poraz od Francuske na startu kvalifikacija (4-0) pa neuvjerljiva pobjeda (3-0) protiv slabašnog Gibraltara uz nimalo primamljivu izvedbu na terenu, probudili su nove sumnje u kvalitetu i domet Oranja. Koeman je malo zarotirao momčad, odrekao se, zasad, vratara Cliessena, za Ligu naciju s prvotnog je popisa otpao i Daley Blind, a nema niti Stefana de Vrija, oprostio se Luuk de Jong, a javnost je uzburkalo otkazivanje U21 reprezentaciji Jeremiea Frimponga iz Leverkusena, koji se valjda nadao iskoraku u A reprezentaciju. No, dobio je Koemanov prijekor i 'cipelu'. Ipak, najveći je hendikep neigranje Memphisa Depaya, drugog najboljeg stijelca u povijesti reprezentacije (44), samo šest pogodaka zaostaje za van Persiejem i mnogi su uvjereni da će ga preskočiti. Ali, ne na ovom natjecanju, Depaya nema i Koeman mora tražiti nova rješenja. Nije da ih nema, ali kako je i sam rekao nije još niti sam siguran kako će rasporediti napadačke snage. A onda je stigla i vijest da je zbog ozljede otpao i važan obrambeni igrač, De Ligt pa će i tu Koeman morati tražiti novo rješenje, odlučio je naknadno ipak uvrstiti Daleyja Blinda.

PUT DO FINAL FOURA

Nizozemska je do završnice došla uvjerljiva, s pet pobjeda i remijem u skupini, a s 14 postignutih golova bila je i najefikasnija momčad čitavog A razreda ovog natjecanja. Najviše je odzvonila visoka (1-4) pobjeda na startu Lige nacija u Belgiji.

Belgija - Nizozemska 1-4; Wales - Nizozemska 1-2; Nizozemska - Poljska 2-2; Nizozemska - Wales 3-2; Poljska - Nizozemska 0-2; Nizozemska - Belgija 1-0.

IZBORNIK: Ronald Koeman

Ovo mu je drugi mandat na klupi Nizozemske, prošli je put sam otišao, nije mogao odoljeti pozivu Barcelone. Sjeo je na klupu 2018. i upravo on potpisao buđenje reprezentacije, plasirao se na Euro 2020., nakon što je Nizozemska propustila prethodna dva velika natjecanja, plasirao se i u finale Lige nacija 2019., izgubio je u finalu od Portugala. Kako je Euro 2020. odgođen zbog COVID-a, Koeman nije dočekao voditi Nizozemsku na velikom natjecanju, međutim, nije na Camp Nou bio odveć uspješan. Nakon SP-a u Kataru vratio se na klupu Oranja, zamijenio je van Gaala i u prve dvije utakmice u drugom mandatu, kao što smo napisali, nije bio previše uvjerljiv. Težak i šokantan poraz nanijela mu je Francuska (4-0), a pobjedu protiv Gibraltara od samo 3-0 zasjenila je loša i neuvjerljiva igra njegove momčadi. Hrvatska mu je pravi test, koliko danas vrijedi njegova Nizozemska.

KAKO IGRAJU?

Mijenjaju se igrači, izbornici, uspješnije i manje uspješne ere, ali ono što uvijek u Nizozemskoj ostaje isto jest sustav i način igre. Nema odustajanja od 4-3-3, od napadačke orijentacije, to je nešto što je ugrađeno u nogometni DNK Oranja. Tako će biti i sad, pitanje je tek tko će tu formaciju prezentirati na terenu. Nizozemski mediji već danima govore, a Koeman je to posredno i potvrdio, da u startnih 11 neće biti donedavno neupitni Georginio Wijnaldum, zbog malog broja utakmica i loše forme u Romi. Zanimljivo, od trojice igrača s najvećim brojem nastupa, Blind (101), Wijnaldum i Depay (po 88), možda nijedan neće biti u startnoj postavi.

KLJUČNI IGRAČ? Cody Gakpo

Izostanak Memphisa Depaya trebao bi nadoknaditi napadač Liverpoola, 24-godišnji Gakpo. Bio je jedna od zvijezda prijelaznog roka, zamijenio PSV Liverpoolom i dobro se snašao na Anfieldu. A i u reprezentaciji već ima zapaženih utakmica, u dosadašnjih 15 utakmica zabio je šest golova, svih šest u službenim, natjecateljskim utakmicama. Tri na SP-u, tri u Ligi nacija. Neupitno, najveća Koemanova napadačka uzdanica.

TKO BI MOGAO BITI TAJNO ORUŽJE? Xavi Simons

Ofenzivni veznjak i krilni napadač PSV-a trebao bi biti starter protiv Hrvatske i postati jedan od udarnih igala Koemanove Nizozemske. Mladić odrastao u Barceloni i PSG-u, za koji je i odigrao sedam seniorskih utakmica. Lani je promijenio klub, odnosno, jedno slovo, PSG zamijenio PSV-om i proigrao. Tek je nedavno napunio 20 godina, a iza njega je sezona u kojoj je odigrao 48 utakmica u svim natjecanjima i zabio 22 gola. Za reprezentaciju je dosad igrao tri puta, još čeka prvijenac.

JESTE LI ZNALI?

U aktualnom kadru Ronalda Koemana čak je 10 igrača s manje od 10 nastupa za reprezentaciju. A posebno je to izraženo kod vratara. Od trojice golmana, koji su na popisu, najviše je puta dosad branio Justin Bijlow (Feyenoord), koji će vjerojatno braniti i protiv Hrvatske, a koji je zadnji nastup upisao još u studenom 2021. Mark Flekken, koji je nedavno potpisao za Brentford u transferu vrijednom 13 milijuna eura četiri je puta branio boje svoje zemlje, dok je Andries Noppert (Heerenveen) dosad upisao pet nastupa. Svih pet na SP-u u Kataru! No, ozlijeđen je još od kraja siječnja, otad nije branio i teško da će biti prvi Koemanov izbor.

OČEKIVANA FORMACIJA? 4-3-3


POPIS IGRAČA ZA LIGU NACIJA

Vratari: 1 - Justin Bijlow (Feyenoord), 13 - Mark Flekken (Freiburg), 23 - Andries Noppert (Heerenveen).

Obrana: 2 - Jürrien Timber (Ajax), 3 - Daley Blind (Bayern München), 4 - Virglil van Dijk (Liverpool), 5 - Nathan Ake (Manchester City), 12 - Lustharel Geertruida (Feyenoord), 14 - Sven Botman (Newcastle), 16 - Tyrell Malacia (Manchester United), 22 - Denzel Dumfries (Inter).

Vezni red: 6 - Mats Wieffer (Feyenoord), 8 - Georginio Wijnaldum (Roma), 15 - Marten de Roon (Atalanta), 17 - Joey Veerman (PSV), 20 - Teun Koopmeiners (Atalanta), 21 - Frenkie de Jong (Barcelona).

Napad: 7 - Steven Bergwijn (Ajax), 9 - Cody Gakpo (Liverpool), 10 - Noa Lang (Club Brugge), 11 - Xavi Simons (PSV), 18 - Donyell Malen (Borussia Dortmund), 19 - Wout Weghorst (Manchester United).

ŠTO KAŽE GERMANIA?

1 (2.60), X (3.40), 2 (3.60)

ŠTO KAŽE GERMANIJAK? Treće mjesto

Ne možemo zatomiti navijača u sebi, stoga, Nizozemskoj prognoziramo poraz u polufinalu od Hrvatske i treće mjesto u Ligi nacija. Bez obzira na domaćinstvo, na tradicionalnu uspješnost na De Kuipu u Rotterdamu, Nizozemska ne djeluje uvjerljivo i sigurno će imati veći imperativ i pritisak od Vatrenih. A znamo i kako Hrvatska igra velike utakmice na rezultat. Prognoziramo pobjedu Hrvatske u neizvjesnoj utakmici, a onda pobjedu Oranja u borbi za broncu.



Tagovi

Liga nacijaFinal Four Lige nacija 2023Hrvatska nogometna liganizozemska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti