REUTERS/Charles Platiau
REUTERS/Charles Platiau

Nizozemci u velikim problemima dolaze na Mbappeovo kapetansko krštenje, Koemanu se smiješi neslavni treći debi za Oranje (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 24.03.23. | 08:01

Dan prije utakmice pojavila se vijest kako su za derbi ogled ovog petka otpala čak petorica Nizozemaca zbog zdravstvenih problema, a među njima su De Ligt i Gakpo.

Kvalifikacije za EURO su počele, već smo imali prilike uživati u nekoliko sjajnih okršaja, a sad je pred nama prava poslastica koja je svojevrsna uvertira za sve ono što nam slijedi ovog vikenda.

Sudar Francuske i Nizozemske je nešto što nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Aktualni viceprvaci svijeta, koji su mogli biti i prvaci da je Kolo Muani u samom finišu ogleda s Argentinom bio malo precizniji kad mu je sjajnom intervencijom siguran pogodak obranio kasnije najbolji vratar turnira Martinez, u Parizu dočekuju Nizozemce koje od 1. siječnja i službeno vodi njihov novi/stari izbornik Ronald Koeman. Njemu će ovaj ogled biti svojevrsni treći debi za Oranje. Kao igrač je za A reprezentaciju debitirao prije 40 godina. Dogodilo se to 27. travnja 1983. kad je odradio svih 90 minuta u porazu od Švedske (0:3), tada je izbornik bio danas 96-godišnji Kees Rijvers, a u reprezentaciji se zadržao narednih 11 godina da bi se onda oprostio kao kapetan na SP-u 1994. godine nakon poraza od Brazila u četvrtfinalu. Tri godine kasnije je zaključio igračku karijeru, odmah se bacio u trenerske vode, a prvi posao bio mu je kao pomoćnik Guusa Hiidinka na klupi Nizozemke, da bi onda kasnije surađivao s Louisom van Gaalom u Barceloni.

Koeman je u međuvremenu izgradio sjajnu trenersku karijeru, zanimljivo je da je, između ostalih, vodio Vitesse, Ajax, PSV, AZ Alkmaar i Feyenoord, a onda je 2018. godine dobio priliku prvi put biti izbornik svoje zemlje. U njegovom prvom mandatu Nizozemska je ostvarila 11 pobjeda, pet remija i četiri poraza, u to je vrijeme njegov omiljeni sustav bio 4-3-3, a u istom bi ritmu Nizozemci trebali nastaviti i danas.

No, neposredno prije utakmice s Francuzima, Nizozemce su zapali ogromni problemi. Iz konkurencije su ispali Gakpo, De Ligt, Botman, Verbruggen i Veerman, svi zbog bolesti. Naknadne su pozive dobili Gravenberch, Scherpen i De Vrij. No, tu nije kraj nedaćama, jer prije svih ovih problema s bolesti su za utakmicu otpale dvije ponajveće zvijezde, veznjak De Jong i napadač Bergwijn te bi se praktički moralo dogoditi pravo malo čudo da Koeman u svojem 'trećem debiju' dođe do pobjede.

Kod Francuza se ne događa ništa dramatično. Benzema se oprostio od reprezentacije, ali prema onome što se vidjelo u Kataru je bilo jasno kako Tricolori uspješno funkcioniraju i bez osvajača Zlatne lopte u svojim redovima. Novi kapetan reprezentacije je Kylian Mbappe koji mijenja Huga Llorisa koji je u Kataru posljednji put obukao reprezentativni dres. Deschamps vjeruje kako je ponajbolji igrač svijeta vrijedan 'trake', a njegova će zamjena biti Antoine Griezmann za kojeg se zna da je jedan igrač u klupskom, a drugi u reprezentativnom dresu.

Iako su neki strani mediji prenijeli da se u francuskom taboru odvija drama, kao što smo konstatirali ranije, ništa dramatično se ne događa u cijeloj priči. Oni koji zagovaraju senzaciju su naglašavali kako se Griezmann osjeća uvrijeđeno i uzrujano jer on nije Llorisov nasljednik, ali to baš i nije slučaj.

Kasnije je L'Équipe izvijestio kako su Mbappe i Griezmann riješili sve nedoumice te da je sada opet, odjednom, sve dobro te da ogled protiv Nizozemaca Tricolori dočekuju u sjajnom raspoloženju. Izbornik Deschamps je nedavno potpisao novi ugovor, njegova reperezentacija igra dobar nogomet, više-manje je sve jasno tko je prvotimac, a tko ima status rezerve stoga je kod Francuza apsolutno sve na svojem mjestu.


Konferencija za medije nije ponudila nikakve zanimljivosti, Deschamps je naglasio kako poštuje Nizozemce te je naglasio kako vjeruje da su prve dvije utakmice u 2023. iznimno bitne za njegovu reprezentaciju. Ne želi si dopustiti da se živi u prošlosti te da se i dalje priča o Kataru, već da fokus bude na sve one nove izazove. Većih promjena, izuzev one na golu, gdje će sada 'jedinicu' prisvojiti Milanov Mike Maignan neće biti…

S druge strane, Nizozemce se po ovoj utakmici neće moći suditi. Nedostaje im puno previše igrača ne bi li se nametnuli protiv viceprvaka svijeta, a mogućnost da prirede iznenađenje te da pobjede Francuze se značajno smanjila nakon svih ovih silnih nedaća.

Van Gaal je dosad prakticirao obranu s trojicom, ali Koeman će se vratiti na četvorku u posljednjoj liniji. Pogotovo sad kad su nenadano otpali Botman i De Ligt. Jedino pravo pitanje je hoće li se odlučiti za 4-2-3-1 ili njemu milijih 4-3-3 sa zadnjim veznim koji će imati ulogu, kako bi Talijani vole reći, registe. U svakom slučaju, protiv Francuza će se 'krpati', dok će tek onda kasnije, kad svi budu na okupu, biti jasnije što to Koeman u svojem drugom mandatu sprema.

Kako bilo, pred nama je sigurno zanimljiva utakmica. Uvertira za sve ono što nas čeka ovog vikenda ne može biti bolja, a iako još mnoge stvari ne znamo što ćemo i kako ćemo uoči ovog vikenda, znamo da ćemo u 20.45 biti sigurno pred malim ekranima. Ovaj ogled nipošto ne smijemo propustiti. Možda je Koeman dosad mogao 'triput debitirati', ali Mbappe samo jednom može postati novi kapetan Francuske. Tko zna, možda je baš ovaj ogled početak jedne ere o kojoj će se još dugo, dugo pričati… (I.A.S.)

Očekivani sastavi:

Francuska (4-2-3-1):

Nizozemska (4-3-3):



Tagovi

Kylian MbappéFrancuska nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaEuro 2024Kvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti