Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Nisu otišli iz Njemačke da ne bi uspjeli: Vinkovački tandem za svijetlu Rijekinu budućnost

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 04.08.23. | 09:00

Sličan životni put, slični korijeni, slične ambicije i ista točka u kojoj su se sastali. Na Rujevici, gdje bi mogli postati ubojit duo

"Znam da je Marco Pašalić isto podrijetlom iz Vinkovaca, imamo i neke zajedničke prijatelje. Ali, mi smo se upoznali tek na liječničkom, nismo se ranije znali. I sad se družimo", rekao nam je u intervjuu za Germanijak, tijekom Rijekinih priprema u Kranjskoj Gori Franjo Ivanović, uskoro 20-godišnji napadač, koji je tek stigao iz Augsburga. I vidjelo se već u prvim utakmicama da se radi o vrlo potentnom napadaču, ide okomito prema vratima, 'glavom kroz zid', brz je, jak u duelu, 'gladan' lopte i golova.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Mali će biti veliko pojačanje", moglo se čuti u riječkom taboru nakon tih prvih provjera, Ivanović je odmah sve oduševio. Marcu Pašaliću trebalo je nešto dulje, mučila ga je neka ozljedica, ništa posebno, ali vidjelo se da i u njegovim nogama ima dinamita. No, obojica su na početku sezone bili pričuve. Ne zato što ih Sergej Jakirović nije prepoznao, dapače, on je bio taj, koji je želio obojicu na Rujevici, već zato što su neki drugi igrači imali prednost. Primjerice, ispred Ivanovića bio je Obregon, ne zato što svi misle da je bolji, već zato što je bilo logično da nakon odlaska Frigana ipak on dobije prilike postati prva riječka 'devetka', a ako se pokaže, možda u transferu i napusti Rujevicu. Pašalić je, također, ulazio s klupe i čekao svoju pravu priliku.

I, dogodilo im se istovremeno. Dvojica Vinkovčana, sličnih korijena, sličnih snova i ambicija, našli su se iste večeri u istoj točki. Na Rujevici, protiv slabašnog kosovskog Dukagjinija, momčadi koja, to moramo reći, definitivno nije mjerilo ičega. Ali, ono što su oni pokazali u četvrtak, ta energija, želja za uspjehom, silan motiv da pokažu kako je pred njima svijetla budućnost, to je nešto što nema veze s jačinom suparnika. Već s njima samima. Marco Pašalić eksplodirao je tamo negdje oko 20. minute, prvo je zavrtio obranu i zamalo pogodio rašlje. Potom je odlilno odapeo iz slobodnjaka, zatim i zabio sjajan volej, koji je otvorio 'slavinu'. I nastavio igrati vrlo dobro. Tada je na scenu stupio Ivanović, hat-trick, uz još nekoliko prilika u kojima se mogao proslaviti, nije bilo bolje prilike za poruku: 'Evo nas, dolazimo!"

"Priča da Rijeka nema napadača dodatno me motivirala, sad smo pokazali da to nije baš tako.", rekao je Ivanović nakon utakmice, bez dlake na jeziku. Što pokazuje i koliko je siguran, odlučan u želji da kvalitetno zakorači u pravi seniorski nogomet. Obojica su rođeni u inozemstvu, Ivanović u Austriji, Pašalić u Njemačkoj. Obojica su imali sličan put, probijali se kroz druge momčadi bundesligaša, Ivanović kroz Augsburg, Pašalić kroz Dortmund, obojica prihvatili hrvatsko nogometno državljanstvo i zaigrali za mlade reprezentacije. Obojica su, naravno, imala i isti san, zaigrati u Bundesligi pa dalje, tko zna... Zanimljivo, Ivanović je ovog ljeta imao na stolu ponudu upravo dortmudske Borussije, da se priključi, za početak, drugoj momčadi, no, on je odbio više igrati niže lige, odlučio je krenuti u prvoligaški nogomet. Kao i Pašalić, vrlo slična priča.

Putevi su im se mogli ukrižati u Njemačkoj, nisu se upoznali niti ljetima kod rodbine u Vinkovcima, ali, eto, spojili su se na Rujevici. I odmah, u prvoj zajedničkoj predstavi pokazali da bi mogli uistinu biti riječki tandem za optimizam. Ne sumjamo da su u četvrtak, koliko god taj Dukagjini ne bio mjerilo kvalitete, postali Jakirovićevi prvotimci. I da je ovo tek početak, da će Ivanović i Pašalić odigrati još puno ovakvih utakmica. Oni to imaju u sebi, jednostavno, nisu iz Njemačke došli u Rijeku da na kraju ne bi uspjeli. I to se vidi u svakom njihovom potezu, u svakoj akciji! To doista nema veze s jačinom protivnika...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Marco PašalićFranjo IvanovićHNK RijekaKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti