REUTERS/Suhaib Salem
REUTERS/Suhaib Salem

Nikad ispričana priča: Veliki prijatelji prije sezone zakačili su se na treningu, a sad su zagrljeni odveli Hrvatsku u polufinale!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 10.12.22. | 08:02

Iako cijeloj momčad treba čestitati na ovom trijumfu, ipak su dvojica donijela ključne poteze; Dominik Livaković i Bruno Petković novi su heroji Vatrenih

"Vadi ga van... Petko se šeta po terenu, ne može ništa!... HNL, to je HNL razina, ne prolazi protiv Brazila... Kaži mu da se prijavi na Kutiju šibica..." I još deseci poruka koje su slijetale na mobitel, nakon što je Bruno Petković izgubio tri lopte, tri duela, nakon što je nepotrebno nekim driblingom pokušavao probiti brazilski zid. Tako je to s Petkovićem, nema sredine. Ili bi ga ljudi najradije istjerali s terena, bez obzira što je tek ušao u igru, ili bi ga, nakon prvog uspješnog driblinga, stavili uz bok najvećim nogometnim umjetnicima. Jer, nakon tih iritirajućih poteza, uslijedila je lekcija iz 'brazilskog nogometa' Brazilcima, onaj dribling na lijevoj strani i povratna lopta za Brozovića, bilo je daleko najbolje što su naši odigrali u tih, prvih 90 minuta. Kakav šmeker! U trenutku zaborvaši sve ono prije, kao i to što izgleda kao da ne može još malo potrčati. A onda... Akcija u Dinamovoj režiji, Oršić i Petković mogu igrati zatvorenih očiju. Često je bilo obrnuto, Petković je asistirao Oršiću protiv Chelseaja, onda i Milana, sad je Orša 'vratio'. Udarac lijevom nogom, ne zabija to često, štoviše, nekad niti ne zapuca iz takvih situacija već želi dodati, biti atraktivan. Sad je pucao, uz malo sreće i zabio!

Opet je nogomet ispričao nevjerojatnu priču. Ne samo o tom hrvatskom, nepobjedivom mentalitetu, već i dvojici junaka, na čiji će račun najviše ići ova pobjeda, povijesna nad Brazilom. Svaka čast svima, treba skinuti kapu i fantastičnom Juranoviću, opet odličnom Lovrenu, 'doktoru' Gvardiolu, neumornom Modriću, sigurnom Kovačiću, požrtvovnom Perišiću... Ali, njih dvojica ipak zaslužuju mrvicu više lovorika, njihovi su potezi bili ti koji su 'slomili' utakmicu. Dominik Livaković kao da je onom partijom protiv Japana potpuno otpustio kočnice, sasvim pobijedio sumnju u samog sebe, Dok smo malo 'visjeli', dok su nam Brazilci prijetili, skidao je sve, baš sve. Rukom, nogom,. prsima. I onda još jedanaesterac. Drugi je put proglašen igračem utakmice, već sad, pa, nema sumnje, najbolji golman Mundijala. Livaković je napokon doživio potvrdu cijelog svijeta, oni koji ga prate svakodnevno, znaju kakav je! Za veliki rezultat na SP-u potreban je veliki golman, sad je to još jednom postalo jasno. A Hrvatska ga ima! Njegove obrane u kobminaciji s Petkovićevim golom, donijele su raspucavanje, a tamo, zna se, ne gubimo!

InastagramInastagram


A priča o dvojici junaka iz 'podruma', počela je dobivati filmske obrise još i prije početka sezone. Naime, na jednom treningu Dinama, koji dan prije Superkupa s Hajdukom, Petković i Livaković ozbiljno su se 'zakačili'. Svjedoci će potvrditi da su se, kao na nekom terminu u kvartu, posvađali oko jedne krivo dodane lopte i primljenog gola. Bilo je tu i međusobnih dobacivanja, psovki, a onda su se čak i 'dohvatili', dobro se dohvatili. Morali su uletjeti suigrači i članovi stožera da bi smirili situaciju. Inače, to morate znati, Livi i Bruno veliki su prijatelji, bio je to jedan od mnogih 'fajtova' na treninzima, ne samo u Dinamu, ali koji je ipak malo prešao granicu uobičajene ćarke. Ante Čačić ih je nakon toga potjerao s treninga, a iako Dinamovom treneru nije bilo svejedno, jer, nije bio siguran što učiniti nakon takvog incidenta, ipak je na kraju prešao preko toga. Naime, već pola sata kasnije Livaković i Petković, u društvu kapetana Arijana Ademija družili su se i smijali, pokazavši da veze među njima ne može poremetiti jedan 'običan sukob'. Čačić je poslušao glas svlačionice, koji je govorio da se nije dogodilo ništa specijalno i da su Livaković i Petković, čija je uloga u toj svađi ipak bila izraženija, sve izgladili. A Čačić je svom napadaču poručio:

"Sad to moraš pokazati i na terenu! Smatrat ću svojim neuspjehom, ako ne budeš u reprezentaciji."

Priča o tom sukobu brzo je isparila iz Maksimira, mnogi je više i ne pamte, jer Modri su nizali pobjede i prolaske u Europi, a Petković je, onim škaricama protiv Bodo/Glimta utišao kritike i zvižduke Maksimira, opet postao heroj. Takva mu je krivulja, malo je kraljević, malo prosjak, malo ga vole, malo ga ne vole. Bez obzira na sve, zabio je dosta važnih, lijepih golova, kad se podvuče crta. Ali ovaj Brazilu, na svjetskom prvenstvu kod 0:1, to je jedan od onih koji igrače guraju u vječnost, to je gol koji postaje argument za sve sljedeće kritike. A bit će ih, jer, kod Petkovića nema sredine.

I da. Tko mu je među prvima čestitao? Livaković! Tko je prvi Livakoviću potrčao u zagrljaj kad je sve bilo gotovo? Petković! Veliki prijatelji, koji sigurno nisu mogli misliti da će nakon tog incidenta na treningu, kad su im lica bila tužna, a Ante Čačić oštrio mač nad glavom (Petkovićevom), nekoliko mjeseci kasnije zajedno, u zagrljaju, odvesti Hrvatsku u polufinale SP-a. Nakon, sad to možemo reći, najveće pobjede u povijesti. Protiv Brazila, na Svjetskom prvenstvu! Nogomet, što drugo reći. Veći, nepredvidljiviji, čak i od samog života!.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaBruno PetkovićDominik LivakovićBrazilska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.izdvajamo

Ostale Vijesti