Fc Hapoel
Fc Hapoel

Nesvakidašnja priča iz Izraela: "Suparnički navijači su nam zapalili kamp i time nas motivirali. A onda smo i pobijedili s igračem manje"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 07.03.23. | 08:01

Hrvoje Ilić, bivši igrač Dinama, Osijeka, Pescare, Dragovoljca, BSK-a..., zabio je u vrućem izraelskom srazu i prepričao neobične događaje

Nesvakidašnje scene stižu iz Izraela. Iako nam je izraelska liga često daleko od očiju i ušiju, vrlo je uzbudljiva i, doslovno, vatrena. Za tamošnje navijače, oni koji poznaju odnose, reći će da su fanatični poput Grka ili Turaka, a rivalitet nekoliko klubova jako izražen. Četiri izraelska velikana su Maccabi i Hapoel Tel Aviv, Maccabi Haifa te Beitar Jeruzalem i derbiji tih klubova uvijek su utakmice visokog rizika. No, ono što se dogodilo uoči nedjeljnog sraza Beitara i Hapoela čak i u svijetu nogometnih ultrasa spada u radikalne scene.

Dakle, u noći prije utakmice ta dva kluba zapaljen je kamp Hapoela! Nepoznate osobe bacile su, navodno, Molotovljev koktel u kamp, koji je prilično izgorio. Sumnja je, naravno, odmah pala na navijače Beitara, zapravo, nitko i ne misli da je u pitanju itko drugi. Bio je to uvod u vrući derbi, u kojemu je slavio Hapoel (1:3), među strijelcima je bio i hrvatski napadač Hrvoje Ilić (23). Javio se iz Izraela za Germanijak i opisao što se događalo prije utakmice i na travnjaku.

"Mi smo ujutro na dan utakmice saznali što se dogodilo, Beitarovi navijači, koliko sam čuo, osvetili su se istom mjerom za paljenje njihova kampa. Srećom, nismo bili u našem kampu, nitko nije stradao, ali krenule su priče da bi se utakmica mogla odgoditi, iz sigurnosnih razloga. Međutim, ipak se igralo, procijenili su da nema opasnosti za nas igrače i ispalo je dobro, mi smo pobijedili.", priča Ilić, rođeni Brođanin, koji je zabio prvi gol na utakmici, koja je, čim je počela bila prekinuta.

"Već na samom početku naši su navijači pobacali baklje na teren i susret je prekinut. No, kad se nastavio, mi smo poveli, zabio sam u 15. minuti i držali smo vodstvo do pred sam kraj prvog dijela. Onda smo u nadoknadi ostali s igračem manje zbog isključenja pa primili pogodak. Trener me na odmoru zamijenio iz taktičkih razloga, rekao mi je da me sigurno ne bi mijenjao da smo brojčano jednaki. I, svejedno, držali smo remi do pred sam kraj, vrebali ih iz kontri, zabili u završnici dva pogotka i uzeli tri boda."

Iliću je krenulo, stigao je tek u siječnju, čekao je na debi gotovo mjesec dana i sad proigrao. Kao i Hapoel.

"Došao sam iz BSK-a nakon zimske stanke, nisam bio u ritmu utakmica i trebalo mi je neko vrijeme za prilagodbu. No, sad sam u zadnje tri utakmice bio starter, zabio sam, evo, i prvi gol, imam i asistenciju. Igram ofenzivnog veznog ili na krilu, mijenjam pozicije i dobro mi je krenulo. Što se tiče Hapoela, trenutno smo 10., ali podižemo se u formi, u zadnjih pet utakmica imamo samo jedan poraz i vjerujem da ćemo do kraja prvenstva napraviti još koji pomak na ljestvici."

Kakva je izraelska liga, nemamo često priliku pričati s našim igračima u toj zemlji?

"Liga je dobra, nije puno slabija od HNL-a. igra se čvrsto, ima kvalitetnih igrača i klubova. Uostalom, Maccabi Haifa i Tel Aviv gotovo svake godine igraju u skupinama europskih natjecanja, stadionu su dobro popunjeni. Prvi dojmovi su mi izrazito pozitivni. Izrael je lijepa zemlja, Tel Aviv mi odgovara, iako je skup grad, jedan od najskupljih na svijeti i velike su gužve u prometu. No, zato je već 30 stupnjeva, ljudi se već kupaju na prekrasnim plažama. Sigurno je ugodnije igrati nego na hladnoći.

Inače, Ilićev je nogometni put vrlo zanimljiv. Još prije 10-ak godine, kad je bio klinac (sad su mu 23 godine), primijetila ga je Barcelona i zamalo je završio u slavnoj La Masiji.

"Istina, pričalo se tada o tome, ali nismo preozbiljno razmišljali o toj opciji, bio sam premlad. Je li mi sad žao? Nije, krenuo sam drugim putem, tko kaže da bi bilo bolje da sam otišao tamo. Došao sam iz Osijeka u Dinamo, igrao sam četiri godine u mlađim kategorijama, ali na kraju se nismo dogovorili da i ostanem. Zato sam otišao u Pescaru, trenirao sam s prvom momčadi, igrao za Primaveru, dogovor je bio da ću produljiti ugovor, ako Pescara ostane u Serie A. Nažalost, ispala je, vratio sam se u Osijek, išao na posudbu u Dugopolje, zatim u Dragovoljac i onda u BSK. Sad sam u Izraelu i nije mi loše, još sam mlad, igram prvu ligu, ne mogu svi igrati u HNL-u, ali ne sumnjam da su preda mnom još dobre stvari u karijeri.", zaključio je Ilić ovu neobičnu izraelsku pričicu.



Tagovi

Hrvoje IlićHapoel Tel Avivizraelsko prvenstvoBeitar Jerusalem

Ostale Vijesti