Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nenad Gračan za Germanijak: "Mislim da je Hajduku ova pobjeda kudikamo veći imperativ"

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 26.02.22. | 09:00

Jedini trener uz Ćiru Blaževića koji je trenirao veliku četvorku najavljuje derbije koji će obilježiti vikend u HNL-u.

Tek što smo se oporavili od trilera koji nažalost nije donio sretan kraj na Maksimiru, eto nam već 25. kola 1. HNL, kola koje će u uobičajenom formatu petak-subota-nedjelja dati odgovor na neka do sad neodgovorena pitanja. Može li Hajduk nastaviti niz i protiv Rijeke na Poljudu? Može li Tomić osvetiti poraz s Rujevice koji je stigao u sudačkoj nadoknadi? Je li Dinamo umoran pred gostovanje u Osijeku, i finalno, koliko daleko može često osporavani Osijek, koji je u prošlom kolu iz ponora stigao do pobjede u Puli.

(1.70) Hajduk (4.20) Rijeka (6.20)

Proroci nismo pa ćemo za odgovore pričekati nedjelju navečer, kada će biti kompletirano svih pet utakmica, no to ne znači da ne možemo barem pretpostaviti što nas čeka danas i sutra na Poljudu, odnosno u Gradskom Vrtu. Kako ne bismo sami skakali u zaključke, kontaktirali smo trenera koji ima HNL u malom prstu i jedini je, uz Miroslava Ćiru Blaževića, koji je odradio trenerski mandat u sva četiri najveća kluba.

Nenad Gračan je u dva navrata vodio Rijeku, te jedanput Osijek, Dinamo i Hajduk, pa je za ovaj "vikend derbija" savršeno upućeni sugovornik koji jako dobro poznaje tko kako diše u ovim, možda i ključnim trenucima aktualne nam sezone.

Kontaktirali smo ga u petak poslijepodne kako bi dobili bolju sliku u to što se događa iza kulisa, točnije, što bi se uopće moglo motati po glavama igrača i trenera koji ulaze u međusobni okršaj u trenutku kada su prva četiri mjesta itekako zgusnuta. Dinamov remi s Lokomotivom je sve otvorio, no za početak smo se ipak osvrnuli na njegovu Rijeku. Kako bi ocijenio zimski prijelazni rok za momčad s Rujevice.

“Rijeka već zadnjih par godina nema bombastične prijelazne rokove, kupuju ciljano. Što se tiče Solana i Čestića, gledao sam ih na terenu i mislim da imaju kvalitetu. Moramo uzeti u obzir da su tek stigli i da sigurno imaju tremu, a mogao bi ih i Poljud malo pokolebati sa svojom atmosferom. Na kraju sam ipak mišljenja da je njihov dolazak dugorončno pozitivan za Rijeku.”

Porazgovarali smo i o utakmici. Hajduk nakon poraza s početka sezone na Poljudu protiv Rijeke, ima novog trenera, ali i puno bolju formu. Upravo je Dambrauskas upisao prvu veliku pobjedu na klupi Hajduka na Rujevici kada je u sudačkoj nadoknadi Mlakar zabio gol za konačnih 3:2. Nastavio je Litavac nizati utakmice bez poraza, pa je tako ususret trećem ovosezonskom derbiju stanje na tablici stanje takvo da Hajduk s utakmicom manje ima bod više.

Bez obzira na bodovni zaostatak Rijeke, Gračan smatra kako je Hajduk taj koji ima pritisak i imperativ.

“Bez obzira na stanje na tablici, mislim da je Hajduku ova pobjeda kudikamo veći imperativ. Bijeli će igrati pred ispunjenim Poljudom, svi dolje očekuju da Hajduk s ovom ekipom pobijedi Rijeku. S druge strane, Rijeka je ta koja može iznenaditi, a ako i ne upišu sva tri boda, za njih ništa još nije gotovo.”

O Hajdukovim pojačanjima je sve već ispričano, pa smo se radije dotaknuli Dambrauskasa koji je preporodio Hajduk u svega četiri mjeseca koliko je trener.

“Dambrauskas je dobro upoznao HNL kao trener Gorice. Poznaje sustav i način rada. Ipak, u svlačionici ima nevjerojatnu kvalitetu u nekim igračima. Na Poljudu je sve podređeno osvajanju trofjea, a Dambrauskas se pokazuje kao trener koji može u ovavkim uvjetima ostvariti takve ciljeve.”

Prognoza ishoda ove utakmice je teško dokučiva, Gračan misli da je Hajduk u blagoj prednosti zbog domaćeg terena, ali naglašava da Rijeka može iznenaditi.

S druge strane, u nedjelju nas čeka sraz Osijeka i Dinama. Nenad Bjelica je, kao što i znamo, s Dinamom napravio neke sjajne rezultate, a sada isto čini s Osijekom. Plavi su itekako umorni nakon hrabirh 90 minuta protiv Seville u četvrtak, pa smo pitali trenera stižu li Plavi umorni u Gradski Vrt?

“Ma sigurno, ta utakmica će sigurno fizički ostaviti traga na igračima. Bit će teško u Osijeku Dinamu, nema tog gumba koji može prešaltati formu u HNL-u. Dinamo se pošteno pohrvao s drugom ekipom Španjolske ali vidjeli ste i sami kakvu su predstavu pružili protiv Lokomotive.”

Ima li možda naznaka da je višegodišnja dominacija ipak malo smanjila apetite Dinamu?

“Ne bih rekao, ostanak Oršića je jasna poruka konkurentima kako će Dinamo itekako gristi da opet osvoji naslov. Ako ćemo tako gledati, što bi smo onda mogli reći za Bayern koji je u sličnoj situaciji pa i ove sezone dominiraju u Bundesligi. Ono što jest činjenica je to da Dinamo u HNL-u ne igra baš dobro, vidjet ćemo kako će sad izgledati kada je Europa iza njih.”

Što se same utakmice tiče, smatra kako će ona biti itekako neizvjesna…

“Mislim da će se Dinamo sada regrupirati. Sigurno je da će im biti lakše igrati kada nema europskih obveza. I prošle sezone su, nakon Villarreala, ostali bez ijednog poraza u prvenstvu sve do kraja sezone.”

Naravno, takve statistike su veliki pritisak za trenera Kopića kojeg će po završetku tekuće sezone svi uspoređivati s Damirom Krznarom koji je sjajno zatvorio proljetni dio prvenstva i tako uzeo naslov prvaka Hrvatske.

Kad već govorimo o trenerima, spomenuli smo i Nenada Bjelicu. Trener Osijeka ima nemjerljivu energiju uz travnjak, a tu je i pobjeda duboko u sudačkoj nadoknadi iz prošlog kola. Koliko daleko može Bjelica u Osijeku?

“Mislim da će utakmica u nedjelju puno toga pokazati. Ne mislim da će ovaj susret odlučiti prvenstvo, ali će svakako smjestiti ekipe u određeni kontekst ususret ulasku u posljednjih deset kola. Naravno, bit će tu kikseva, ali ovi derbi bodovi su strašno bitni jer izravno oduzimaju bodove konkurenciji.”

Za kraj smo ostavili Osijekov roster. Bijelo-plavi su se ozbiljno pojačali dolaskom Lovrića i Caktaša. Što oni donose?

“Veliki respekt za posao koji je Osijek napravio ove zime. Konkurencija se poprilično pojačava. Mislim da je Bjelica pametno posložio roster i poduplao neke pozicije. Sigurno su jači i spremniji nego u prosincu, i kao takvi mogu biti izuzetno opasni.”

Caktaš efekt je već tu, Mijo je zabio dva pogotka otkako je stigao i odmah opravdao status pojačanja. Ipak, je li Mijina specifična pozicija u isto vrijeme i pomalo otegnuta okolnost za Bjelicu? Čini se da mora graditi igru upravo oko njega.

(2.70) Osijek (3.20) Dinamo (2.70)

“Bjelica zna što radi, mislim da je Caktaš doveden i uklopljen u sustav koji već postoji. Kako se do sad pokazalo, on je veznjak koji daje puno golova i koji može riješiti utakmicu. To je već više nego dovoljno.”

Je li Caktaš dovoljno jak da sruši Osijek? Ne znamo. Ono što znamo je to da se u nedjelju u Gradski vrt vraća Petar Bočkaj koji je ove zime prešao upravo iz Osijeka u redove Dinama. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni na Poljud gdje bi eventualni pobjednik, ako se poklopi rezultat u Osijeku, mogao i skočiti za koje mjesto prema vrhu tablice.



Tagovi

Nenad GračanHajdukRijekaOsijekDinamo Zagreb

Ostale Vijesti