Pool via REUTERS/Catherine Ivill
Pool via REUTERS/Catherine Ivill

Nema mrdanja: Na Poljudu nam sudi policijski inspektor poznat po kontroverznim odlukama

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 12.11.21. | 16:45

Najviše ga pamtimo po finalu Mundijala u Rusiji, sjedio je u VAR sobi

Ovog puta je zbilja važno. Za razliku od prijašnjih kvalifikacijskih susreta gdje je uloga suca bila sporedne važnosti uz obveznu krilaticu “neka ovo bude jedini put da ga spominjemo u kontekstu utakmice”, ovog puta je sve važno. Sraz Hrvatske i Rusije na Poljudu je dan D za Vatrene koji moraju pobijediti misle li direktno u Katar. Jutros je UEFA objavila i arbitre za sve nedjeljne susrete, a veliku odgovornost suđenja na Poljudu je pala na Dannyja Mekkelija, Nizozemca sa zbilja bogatim međunarodnim iskustvom.

Zanimljivo, Makkelie je do sad samo dvaput do sad imao doticaja s Vatrenima i to kao četvrti sudac u Ateni kad je Hrvatska u dokvalifikacijama za Mundijal u dva navrata odmjerila snage s Grcima. Hrvatska je nakon 4:1 pobjede na Maksimiru odradila remi u Ateni i mirno se plasirala na Mundijal u Rusiji.

Drugi, kudikamo kontroverzniji susret je onaj u finalu Mundijala. Nestor Pitana je obnašao funkciju glavnog suca a Makkelie je bio jedan od tri suca u VAR sobi. Pošto je finale bilo obilježeno s nekliko dvojbenih situacija, ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni s izborom.

S druge strane, Makkelie je u relativno neutralnom sjećanju ostao igračima Dinama i Rijeke iz relativno nedavnih europskih avantura. Sudio je Dinamovu utakmicu generacije u gostima kod Villarreala. Žuta podmornica je slavila 2:1, a Nizozemac je pokazao svega dva žuta kartona, po jedan sa svake strane.

Nešto ranije, 2017. godine, sudio je i Rijeci. Kekova šampionska generacije je ispala od Olympiacosa u kvalifikacijama za skupinu Lige prvaka, a Makkelie je dijelio pravdu uzvratu na Rujevici kada su Grci slavili rezultatom 0:1. Za razliku od utakmice s Dinamom, ovog puta je Makkelie podijelio nešto više kartona, njih pet. Pamtimo i utakmicu s Betisom, a za Dinamo još valja spomenuti i utakmice Dinama i Šerifa te Dinama i Aalborga.

Iako se čini da mu je (barem za nas) finale Mundijala jedina mrlja u karijeri, moramo naglasiti kako nije baš sve bajno kada je u pitanju ovaj arbitar. Imao je i on svojih “trenutaka”. Daleko najpoznatiji je ovaj iz Beograda je u nedavnom kvalifikacijskom dvoboju poništtio pogodak Ronaldu premda je lopta gotovo sigurno punim obujmom prešla crtu. Tamo nije bilo goal-line tehnologije niti VAR-a.

Posljednji previd pamtimo s nedavnog EURO-a.Igralo se polufinale između Engleske i Danske, a Makkelie je dosudio usudimo se reći nepostojeći penal na Sterlingu koji je usmjerio utakmicu i odveo Englesku u veliko finale.

Zanimljivo, rodno mjesto ovog 38-godišnjaka je otok Curacao, po zanimanju je policiski inspektor, a član je FIFA-ine liste sudaca od 2011. godine.

Kao i uvijek, nadamo se da će preksutra Nizozemac biti puki moderator na terenu, i da će ovo biti jedini članak o njegovom suđenju.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaRusijaRusija 2018Danny Makkelie

Ostale Vijesti