JON SUPER/Action Images
JON SUPER/Action Images

Nekad kralj, danas dvorska luda: James je na Goodisonu bivši, blizu je prelaska u Super Lig

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 06.09.21. | 11:01

Poslana je službena ponuda.

James Rodriguez jedna je od onih osoba koje, da ne bismo bili uvredljivi, nazivamo osebujnom. Nekoć 'kralj' Kolumbije i zvijezda Monaca i Real Madrida danas je na izlaznim vratima Goodison Parka. Odlazak Carla Ancelottija, koji je ujedno i najzaslužniji zašto je James završio na Otoku, kao da je napravio svojevrsni 'klik' u glavi jednog od posljednjeg 'cenera' u modernom nogometu. Da je James rođen 30-ak godina ranije, danas bi se o njemu vjerojatno pričalo kao o jednom od najvećih ikada, ali turbulentan način života i činjenica da mu nogomet nikad nije bio na prvom mjestu koštali su ga onoga što su mu mnogi predviđali, a to je borba za Zlatnu loptu.

Na SP-u 2014. godine James je bio 'hit igrač'. Zabijao je golove kakve ne možemo vidjeti ni na kompjuterskim igricama, djelovao je kao netko tko je kadar biti najbolji na svijetu, a njegova fantastična predstava u Brazilu osigurala mu je ogroman transfer u Real Madrid koji mu je, kako bi dodatno dobio na važnosti, uručio dres s brojem 10.

James je znalac, igrač poteza, momenta. Problem je taj što ga nije lako motivirati, a jedna, čak i najmanja sitnica, njemu je često dovoljna da jednostavno odluči 'ne doći na utakmicu'. Kad igra, on je često ponajbolji igrač na terenu, ali to se ne događa tako često.

James je lani stigao u Everton iz Real Madrida kao slobodan igrač. U početku se pisalo o odšteti od oko 25 – 30 milijuna eura, ali predsjednik Envigada, kluba u kojem je kolumbijski veznjak napravio svoje prve korake, potvrdio je kako to nije istina jer njegov klub nije dobio nikakvu naknadu za razvoj koja je u takvim transferima obvezna. Očekivali su u Kolumbiji oko 5% od odštete (ako je transfer 25 milijuna eura, Evigado bi dobio 1.25 milijuna eura), ali na njihov račun nije uplaćen nijedan euro pa je tako postalo svima jasno kako je Ancelotti iskoristio dobre odnose s čelnicima kraljevskog kluba da Kolumbijca dovede potpuno besplatno.

Krenuo je James sjajno, u prvih pet utakmica imao je tri pogotka i jednako toliko asistencija, ali nakon toga su krenuli problemi s ozljedama. Prvo je liječio blagu ozljedu prepone, zatim nešto težu lista, a ista mu je zadavala probleme i u drugom dijelu sezone. Everton je lani jajno otvorio sezonu, u prve četiri utakmice imali su jednako toliko pobjeda uz gol razliku 12:5, a James je uz Calvert Lewina bio prvo ime momčadi. Engleski napadač u istom je ritmu nastavio tokom cijele sezone, a James… On kao da je samo htio pokazati da zna, da može, da nije zaboravio igrati nogomet, da je i dalje dominantan i opasan. I kad su svi to vidjeli, kad su mu svi kimnuli glavom i na taj način dali do znanja da ih je uvjerio u svoje znanje, James kao da je pomislio „Ok, znate tko sam i što sam, ja sam svoje odradio“.

Proljetni dio sezone odradio je za zaborav, a u većoj je interakciji bio s klupskim liječnicima nego suigračima. Kad se svemu još nadovezao i odlazak Don Carla u Madrid, za njega kao da je sve stalo.

Nekoliko dana prije početka lige, James je uživo u jednom podcastu izjavio kako ni ne zna s kim njegov Everton igra za vikend. Vidjelo se da to nije 'uvježbano', a sve to je dodatno razljutilo čelnike Evertona koji su ga potom odlučili prodati.

Spominjalo se nekoliko klubova, čak i premierligaša, ali on želi s Otoka pod svaku cijenu. U ovom trenutku, najizglednije je da će novi stan morati potražiti u turskoj prijestolnici budući da je za njegovim uslugama zainteresiran Istanbul Bašakšehir.

Turski mediji javljaju kako je poslana službena ponuda za Jamesa, a budući da Kolumbijac nije u planovima Rafe Beniteza, očekuje se da će ista biti prihvaćena.

Na Goodison je stigao kao kralj, a odlazi kao dvorska luda.


Tagovi

James RodriguezEvertonIstanbul Basaksehirnogometni transferitransferi

Ostale Vijesti