Reuters
Reuters

Nebeskoplavi derbi: Sjećanje na Maradoninu simultanku i Maurizija Sarrija koji se vraća u rođeni grad (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 03.03.23. | 08:00

Napoli danas protiv Lazija želi napraviti novi korak prema naslovu prvaka Italije.

Danas u 20.45 'nebeskoplavi' Napoli na svojem Diegu Armandu Maradoni dočekuje 'nebeskoplavi' Lazio. Domaća momčad drži uvjerljivo prvo mjesto na ljestvici, a pobjedom u ovom dvoboju pobjegli bi milanskim rivalima na velikih 21 bod prednosti, uz, dakako, utakmicu više. S obzirom na ovosezonsku formu momčadi iz Napulja, i činjenicu da je Napoli slavio u posljednja četiri međusobna susreta (uz gol-razliku 13:4), ne trebamo pretjerano obrazlagati zašto momčad Lucana Spalettija u dvoboj protiv Lazija ulazi kao veliki favorit.

Derbi Napolija i Lazia nije zvučan kao, recimo, derbi Napolija i Rome ili recimo Lazia i Atalante. No, u sklopu najave ove utakmice možemo izdvojiti dvije zanimljivosti iz povijesti oba kluba. Poznato je da Napoli čeka titulu od odlaska Diega Maradone, igrača koji je u grad podno Vezuva donio jedina dva Scudetta. Maradona je u najsenzacionalnijem transferu toga doba u Napulj stigao na ljeto 1984., a u svojoj prvoj sezoni u dresu napuljskih Nebeskoplavih, Maradona je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica u Napolijevom dresu.

Negdje u ovo vrijeme 1985. godine, točnije 24. veljače, Maradona je odigrao simultanku u 4:0 pobjedi nad Lazijem. Maradona je na toj utakmici zabio tri gola, od kojih je posebno impresivan bio treći, kada je lobao iskosa Lazijevog vratara, a onda je upisao i asistenciju za konačni rezultat. Ta Maradonina performansa pamti se i kao jedna od najboljih individualnih partija u povijesti Serie A.

Druga poveznica između ova dva kluba je, dakako, Maurizio Sarri, današnji trener Lazija inače rrodom iz Napulja i, dakako, navijač Partenopeija. Ovaj 64-godišnji talijanski trener na klupu Napolija sjeo je 2015. nakon što je godinama vodio brojne talijanske niželigaše, zamijenivši na klupi Rafaela Beniteza. U igru Napolija implementirao je 'sarriball', taktički sustav kojeg karakterizira brzi, napadački nogomet s naglaskom na posjedu lopte, brzim dodavanjima i visokom pressingu. U tom sustavu, obrambena linija stoji visoko kako bi pritiskom na suparnika prisilila protivnika na pogreške u svojoj polovici igrališta. Veznjaci igraju ključnu ulogu u sustavu, budući da brzim dodavanjima i kretnjama otvaraju prostor napadačima.

Napoli je u sezoni 2017/18 igrao jedan od najatraktivnijih nogometa Europe, stigao je do jesenske titule, ali je na koncu Sarrijeva momčad ostala iza Juventusa koji je prvi prošao kroz ciljnu ravninu. Sarri je na kraju sezone prešao u Chelsea.

Nakon epizoda u Londonu, kasnije i Torinu (Juventus), Sarri je od 2021. trener Lazija, ovo mu je druga sezona na klupi rimskih Nebeskoplavih i za sada ima dosta slabiji učinak nego što je imao na klupama tri prethodna kluba, odnosno u Napoliju, Chelseaju i Juventusu.

Sada se ovaj 'strastveni pušać' i rođeni Napolitanac vraća na mjesto koje ga je postavilo na elitnu listu trenera.

Napoli ovaj dvoboj dočekuje u odličnoj formi, na krilima fenomenalnih Victora Osimhena, igrača koji je zabio u posljednjih osam utakmica u nizu, te dakako Hviče Kvarachelije. Spaletti danas neće moći računati na Marija Ruija, kojeg će zamijeniti Mathias Oliveira. Također, očekuje se da Spaletti malo osvježi umornu momčad s Eljifom Elmasom u vezi, odnosno Matteom Politanom na desnom krilu umjesto Hrivinga Lozana.

Sarri nema problema s većim izostancima, ali unatoč tome u ovaj dvoboj ulazi kao autsajder.

Moguće postave

Napoli (4-3-3)

Lazio (4-3-3)




Tagovi

LazioNapoliSerie AMaurizio SarriDiego Armando MaradonaDiego Maradona

Ostale Vijesti