STEPHANE MAHE/Action Images
STEPHANE MAHE/Action Images

Napustio nogomet, otišao u električare, nije prošao probu u Walesu, a danas ga je Villarreal platio 15 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 13.07.21. | 20:05

Zanimljiva priča o pojačanju Žute podmornice

Od 10 najskupljih napadača u povijesti Villarreala, čak osam su napadači. Tu su zalutali jedino lijevi bek Pervis Estupinan s transferom iz Watforda vrijednim 16.4 milijuna eura i stoper Juanom Foythom, koji je za 15 milijuna eura kupljen od Tottenhama. Svi ostali za koje je Žuta podmornica dala puno novca bili su napadači.

Rekorder je Paco Alcácer, koji je Dortmundu plaćen 23 milijuna eura, nakon čega slijede transferi Gerarda Morena (Espanyol), Karla Toka Ekambija (Angers), Nilmara (International), Roberta Soldada (Tottenham), Rogera Martineza (Jengs), Enesa Unala (Manchester City) ... Većina su to bili pogoci, pa je vrlo vjerojatno da je Villarreal pogodio i s današnjim transferom.

Senegalski napadač Boulaye Dia iz Reimsa stigao je na Madrigal. Plaćen je 15 milijuna eura i potpisao je petogodišnji ugovor.

Rođen je i odrastao u Francuskoj, ali zbog svojih korijena nosi dres senegalske reprezentacije. Kad je bio mali, njegova proba u Saint-Etienneu nije uspjela jer se njegovom ocu pokvario automobil, dok je u Lyonu odbijen jer su procijenili da neće dovoljno odrasti. Nekako je stigao do dresa četvrtoligaša Jura Sud Foota, ali je onda napustio nogomet. Otac mu se razbolio i vratio se kući raditi kao električar kako bi pomogao obitelji koja je prolazila kroz krizu. Povremeno je rekreativno trenirao za lokalnu nižu ligu.

Kada je imao 20 godina, otišao je na probu u Wales, ali čak ni otočki amateri nisu prepoznali njegov talent i vjerovao je da s nogometom nema nikakve veze. Stigao je poziv bivšeg kluba Jura Sud Foota, gdje je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor i u prvoj sezoni seniora postigao 15 golova u 21 utakmici. Dovoljno da ga primijete Reimesovi skauti koji su ga doveli za sitan novac.

Odmah je zaigrao u francuskom prvenstvu, trebalo je vremena da se upali, ali talent je pokazao u trećoj sezoni. Prošle sezone postigao je 14 golova u Ligue 1, što je ozbiljan učinak s obzirom na težinu lige i kvalitetu momčadi.

Odmah je zainteresirao strane klubove, spominjali su se Napoli, West Ham i Fiorentina, ali na kraju je Villarreal platio traženu cijenu i Dia je stigao u kamp Žute podmornice. Tradicija uspješnih napadača u Villarrealu navodi nas na zaključak da će Dia i dalje grabiti naprijed u svojoj karijeri.


Tagovi

VillarrealŠpanjolskaPrimeraBoulaye Dia

Ostale Vijesti