Action Images via Reuters/Ed Sykes
Action Images via Reuters/Ed Sykes

Nakon 23 godine vratili se u Premier ligu, doveli već 10 pojačanja, a sada žele još dvojicu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 21.07.22. | 09:11

Jedini klub koji je osvojio više naslova prvaka kontinenta nego svoje lige, u velikom se stilu vraća u Premier ligu nakon 23 godine odsustva.

Nottingham Forest je, bez premca, jedan od najslavnijih klubova svih vremena. Ovaj klub iz srednje Engleske je ostao zapisan u povijest kao jedini klub koji je osvojio više kontinentalnih od naslova prvaka svoje zemlje.

Forestova priča s kraja 70-tih godina prošlog stoljeća je već nebrojeno puta ispričana, no toliko je dobra je se vrijedi još jednom prisjetiti. Jedan od najvećih menadžera koji su ikada hodali globusom, Brian Clough, preuzeo je klub početkom 1975. dok je Forest tavorio u sredini druge engleske lige. Klub je u tom trenutku bio tek prosječan engleski klub koji je u svojoj 97-godišnjoj povijesti osvojio dva FA kupa i egzistirao na granici prvog i drugog ranga engleskog nogometa. Uspon Foresta započeo je godinu kasnije, kada se Clough ponovno spojio sa svojim pomoćnikom Peterom Taylorom, koji ga nije pratio u Leeds United, klub iz kojeg je Clough došao u Nottingham i u kojem se zadržao tek 44 dana.

Njihova se sportska politika temeljila na guranju u 'vatru' mladih igrača poput Tonyja Woodcocka i Viva Andersona te dovođenju 'izgubljenih slučajeva', talentiranih i kvalitetnih igrača koji su kompromitirali svoju karijeru nedoličnim ponašanjem i nitko im više nije želio dati novu šansu. Tako su za sitne novce dovedeni Garry Birtles, Keny Burns, Franck Klark, a jedino pravo pojačanje bio je engleski vratar Peter Shilton za 250 tisuća funti.

Sezonu 1976./77. Nottingham je završio na trećem mjestu Druge lige te je putem dodatnih kvalifikacija izborio mjesto u najvišem rangu. Cilj za prvu povratničku sezonu u eliti bio je ostanak u ligi. Međutim, Nottingahm je osvojo prvo svoj prvi Liga kup, a onda i suvereno svoj prvi naslov prvaka Engleske, ostavivši tada najjaču momčad svijeta i osvajača Kupa prvaka Liverpool na čak sedam bodova zaostatka!

U povratničkoj sezoni u eliti osvojili su naslov, a onda je uslijedio i debitantski nastup u Kupu prvaka. U prvom su kolu išli na najjačeg mogućeg protivnika, prvaka Europe i nacionalnog rivala – supermoćni Liverpool Boba Paisleyja. Kasnije su još pali AEK iz Atene, Grasshopper, njemački Köln i u finalu švedski Malmö. Još 1977. su igrali drugu ligu, a 1979. su bili prvaci Europe.

U toj drugoj prvoligaškoj sezoni prvenstvo su završili na drugom mjestu, ali su zato, osim naslova prvaka Europe, osvojili dva engleska kupa – Liga kup i Superkup.

U narednoj sezoni ponovili su uspjeh u Kupu prvaka, u finalu je pao HSV na Santiago Bernabeuu i Nottingham Forest je postao prvi i jedini klub koji je osvojio više europskih od domaćih naslova prvaka.

Nakon te sezone počeo je pad Nottinghama, uz trogodišnji bljesak na prijelazu idućeg desetljeća. U sezoni 1988./89. prvenstvo su završili na trećem mjestu, ali su osvojili Liga kup kojeg su obranili sezonu kasnije. A u sezonama 1990/91. i 1991./92. igrali su finale FA kupa, pa Liga kupa. U idućoj sezoni, prvoj od uspostavljanja Premier Lige Nottinhham je ispao iz lige, a legendarni Clough zaključio je svoju menadžersku karijeru.

Forest se odmah vratio u elitu u kojoj je proveo tri sezone, prije nego što je ponovno pao u niži rang. U sezoni 1997./98. Redsi iz Nottinhgama osvajaju svoj posljednji trofej, naslov prvaka engleske druge lige, a sezona 1998./99. bila im je posljednja u najvišem rangu engleskog nogometa. Ispali su u drugu ligu te su suočeni velikim financijskim problemima od 2005. do 2008. bili čak i stanovnici trećeg ranga engleskog nogometa.

Od odlaska Clougha 1993. Forest je promijenio čak 23 menadžera. Dolasom Evangelosa Marinakisa na mjesto predsjednika kluba 2017. stvari su se, činilo se, počekele kretati na bolje. No, angažman poznatih trenerskih imena poput Aitora Karanke, Martina O'Neila, Sabrija Lamouchija i Chrisa Hughtona nije urodio plodom. Krajem rujna 2021., Nottingham je imao manje bodova u prvenstvu od Derby Countyja, kojem su bodovi – oduzeti. Na klupu je stigao mladi velški trener Steve Cooper, Forest je počeo igrati atraktivan napadački nogomet i na kraju regularnog dijela prvenstva završio je na četvrtom mjestu i izborio je plasman u doigravanje za Premier ligu. U polufinalu je prvo nadvišen Sheffield United, a onda i Huddersfield Town u finalu na Wembleyju s minimalnih 1:0 te se klub iz Nottinghama vratio u elitu nakon 23 godine odsustva!

A da povratnička sezona u Eliti neće biti samo prolazna potvrđuje ovoljetni prijelazni rok. Nottingham Forest je jedan od najaktivnijih klubova na tržištu, te je do sada doveo devet igrača za iznos veći od 70 milijuna eura. A u planu je dovođenje još dvojice – Watfordovog 24-godišnjeg napadača Emmanuela Dennisa i pravog kapitalca, Jessea Lingarda koji je raskinuo ugovor s Manchester Unitedom!

Do sada su klub pojačali Taiwo Awoniyi, nigerijski napadač koji je stigao iz Union Berlina za 20.5 milijuna eura, a pola milijuna manje Redse je koštao desni bek Neco Williams koji je stigao iz Liverpoola. Traženi lijevonogi stoper Mousa Niakhate je plaćen Mainzu 10 milijuna eura, kao i drugi desni bek Giulian Baincone francuskom Troyesu. Iz Bayern Munchena doveden je lijevi bek Omar Richards za 8.5 milijuna eura, a milijun eura koštao je nadareni kostarikanac Brandon Aguilera koji je poslan na posudbu u Guanacasteca.

Tu nije kraj dolazaka. Na vrata je, kao posuđeni igrač Manchester Uniteda, stigao Dean Henderson, a kao slobodni igrač potpisao je drugi golman Wayne Hennesesy iz Burnleya. Nedavno je u klub stigao i dvojac iz Huddersfielda, lijevi bek Harry Toffolo i veznjak Lewis O'Brien.

Ukupno 10 pojačanja, a sada žele još dvojicu. Nakon što su se vratili u Premier ligu poslije 23 godine, ovakva momčad garantira da bi se Nottingham mogao plasirati i u europska natjecanja prvi put nakon sezone 1995./96. kada su dogurali do četvrtfinala Kupa UEFA.

Moguća momčad Nottingham Foesta za sezoni 2022/23

(N.R.)

 


Tagovi

Nottingham ForestPremier liga

Ostale Vijesti