Najzanimljivija sezona do sada: Split u rasulu, neočekivani pretendenti za naslov, tri kluba ispadaju…

Vrijeme Čitanja: 9min | pet. 05.10.18. | 13:27

Počinje nova sezona 1.HMNL.

S današnje četiri utakmice počinje 28. sezona Prve hrvatske malonogometne lige. Iako službeni naziv lige sugerira kako je riječ o malonogometnom natjecanju, radi se, dakako, o futsal prvenstvu koje se igra po standardiziranim FIFA-inim i UEFA-inim pravilima i u mnogočemu se razlikuje od sporta kojeg u Hrvatskoj nazivamo malim nogometom.

No, to su teme za neke druge tekstove, mi se u današnjem članku osvrćemo na prijelazni rok, rošade koje su se dogodile u hrvatskom futsalu i početku nove sezone koja bi, ovako na prvu, mogla biti prilično uzbudljiva.

Naslov brani makarsko Novo Vrijeme Apfel koje je prošle sezone pomalo neočekivano prvo izbacilo Futsal Dinamo u polufinalu (nakon boljeg raspucavanja šesteraca u majstorici), a onda, kao autsajder, razbilo Split Tommy u finalu s ukupnih 3:1 i neočekivano, ali zasluženo Makarani su osvojili svoj prvi naslov prvaka Hrvatske u povijesti.

Iz prve lige ispala je Albona-Potpićan, dok sedmerostruki prvak Nacional (zagrebački klub je dva naslova osvojio pod imenom MNK Gospić) zbog nagomilanih dugova nije dobio licencu za natjecanje i pitanje je hoće li jedan od najtrofejnijih hrvatskih klubova uopće nastaviti s postojanjem…

U ligu su ušli Akademski futsal klub Universitas iz Splita, kao najbolja momčad drugih liga, i Jesenje koje je zamijenilo izbačeni Nacional.

Također, HNS i Komisija za mali nogomet i nogomet na pijesku (dva sporta koja su drukčija od futsala) i dalje nisu baš sigurni kako urediti sustav natjecanja, tako da je i ove sezone došlo do promjene u sustavu, a još veće očekuju se za sezonu 2019./20.

U play-off će ove sezone umjesto šest najbolje-plasiranih momčadi regularnog dijela ući njih osam, a kako se sljedeće sezone Liga 12 smanjuje na Ligu 10, to znači da će tri najlošije momčadi prvenstva ispasti iz natjecanja. Konačna računica je: osam najboljih ide u play-off, devetoplasirana momčad odmara, a tri najlošije momčadi ispadaju iz lige.

Tako da će se vrlo vjerojatno dogoditi situacija da će prije zadnjeg kola regularnog dijela prvenstva nekoliko momčadi istovremeno biti u borbi za play-off i ispadanje. Osim toga, više nema “supermomčadi” poput Nacionala i Splita proteklih sezona te smo izbrojili čak šest pretendenata za naslov.

Novo Vrijeme Apfel – aktualni prvak i prvi favorit za naslov

Prvak Novo Vrijeme Apfel u ovom trenutku igra Glavnu rudnu Lige prvaka i to u domaćoj dvorani u Makarskoj. Makarani su slavili u prva dva kola protiv prvaka Finske Kampuksen Dynama (6:1) i prvaka Gruzije TMS-a iz Tbilisija (4:2), a sutra igraju odlučujuću utakmicu za plasman u Elitnu rundu protiv kazahstanskog doprvaka Aktobea, koji također ima šest bodova, ali lošiju gol-razliku te je Makaranima za prolaz dovoljan i neriješeni ishod.

> Hrvatskom prvaku treba bod za plasman u elitu

Stoga, Makarani će utakmicu prvog kola, protiv šibenske Crnice, odigrati u srijedu 10. listopada također na domaćem terenu. Šampionsku momčad nitko nije napustio, a Duji Bajrušoviću, Igoru Osretkaru, Vedranu Kazaziću i društvu još su se priključili hrvatski reprezentativac Saša Babić i Ante Grbešić.

“Moram priznati da ne razmišljamo o Crnici jer su nam glave još u uvijek ovoj fazi Lige prvaka, ali prvenstvo je naš primarni cilj i ove godine. Natjecanje otvaramo u srijedu, a vidjet ćemo u kakvom ćemo fizičkom stanju biti nakon ove tri europske utakmice. No, protiv Crnice na domaćem terenu  idemo po pobjedu. U novoj sezoni ćemo, kao i uvijek, ići utakmicu po utakmicu i nastojat ćemo biti najspremniji kada će to biti najpotrebnije, u završnici sezone. Ambicije su doći do finala u prvenstvu i kupu, a onda je u finalima sve moguće”, rekao nam je trener Makarana Teo Strunje.

Makarani u novu sezonu prvenstva, dakle, ulaze kao branitelji i najveći favoriti za novi naslov.

Split – egzodus igrača i juniorska momčad

Najviše promjena u odnosu na prošlu sezonu dogodilo se u doprvaku Splitu. Osim što je klub promijenio ime (ostao je bez “sufiksa” Tommy, iako je splitski trgovački lanac ostao sponzor kluba), Bijeli su promijenili gotovo čitavu momčad.

Trenera Victora Acostiyja zamijenio je Alen Delpont, klub su napustili Tihomir Novak, Jakov Grcić, Ivo Jukić, Maro Đuraš, Matej Fideršek i drugi, a u kadru su od “starosjedioca” ostali samo Josip Suton, Žarko Luketin i Ante Ćorluka, dok će ostatak kadra činiti članovi omladinskog pogona kluba.

“Financije smo sveli u realne okvire za hrvatske prilike. Imamo kvalitetan pomladak za koji smatramo da može biti konkurentan u prvoligaškom natjecanju. Nitko od tih momaka ne traži da budu prvaci, no moja je želja da kada jednog dana budem odlazio iz kluba iza sebe ostavim takvo stanje da klub ne treba posezati za skupim inozemnim i hrvatskim pojačanjima. Naša je želja da se u potpunosti možemo osloniti na igrače ponikle iz naše akademije”, rekao je za CROfutsal.hr Zoran Mamić, dopredsjednik Splita i predstavnik glavnog sponzora Tommyja.

Unatoč velikim ulaganjima, Split je zadnje četiri sezone završio drugi u prvenstvu te je glavni sponzor odlučio smanjiti budžet, a nedavno je izbila afera oko uplaćivanja gradskog novca na račun drugog kluba u Splitu pod sličnim imenom te bi se najtrofejniji hrvatski klub mogao pronaći u velikim problemima.

Split bi trebao osigurati play-off, ali ove sezone će biti daleko od bore za naslov….

Futsal Dinamo – s malo promjena Purgeri žele napraviti iskorak

Financijskim krahom Nacionala i srozavanjem Splita, Futsal Dinamo se prometnuo u drugog favorita za naslov. Prošle sezone Plavi su osvojili neslužbeni jesenski naslov, a na kraju regularnog dijela sezone završili su drugi, no, u polufinalu su nakon lošijeg izvođenja šesteraca ispali u majstorici od kasnijeg prvaka Novog Vremena.

Klub je potom pogodila velika tragedija, na povratku s kadetskog turnira u Šibeniku poginuli su prvotimac i voditelj škole futsala Matija Capar i mladi kadet Oskar Kadrnka. Dinamo će danas, na utakmici protiv Broda (19 sati) umiroviti njihove dresove te će se još jednom oprostiti od svojih prijatelja.

Osim Capara, u odnosu na prošlu sezonu u kadru neće biti reprezentativca Kristijana Grbeše koji je s Novakom otišao u prašku Spartu, no momčad je pojačao drugi reprezentativac, Jakov Grcić, Zagrepčanin koji je posljednjih sezona igrao za Split Tommy. Trener Mićo Martić je još prvoj momčadi priključio i nekoliko talentiranih juniora.

“Okosnicu ekipe čine dečki iz naše Škole futsala koja svakim danom sve više raste. Seniorima smo dodali Frana Vukelića, Matea Mužara i Dominika Cvišića. Capara je nemoguće zamijeniti, najprije s ljudskog, a onda i igračkog stajališta, ali veseli napredak "klinaca" kojima je upravo on bio mentor i uzor”, rekao je Martić na nedavnoj konferenciji za medije.

> Futsal Dinamo predstavio pojačanja i odao najveću počast Caparu i Kadrnki

Velika pojačanja Dinamo je dobio u Školi futsala koju je preuzeo Antonijo Franja, a treneri će, uz dosadašnjeg Alena Jukića, još biti Grcić i Hrvoje Štrok.

Crnica  - prošlosezonski polufinalist u problemima

Šibenska Crnica je u debitantskoj sezonu u 1.HMNL ostvarila povijesni uspjeh, prvo je izborila doigravanje, a onda je i preko Vrgorca polufinale u kojem se dobro “potukla” s favoriziranim Splitom.

U Šibeniku je na ljeto došlo do mnogih rošada, klub su napustila tri ponajbolja igrača Stjepan Perišić, Robert Nospak i Nikola Pavić, no u klub su stigla tri odlična igrača – Saša Subotić, Marinko Šamija i Alen Protega. No, trener Šibenčana Mladen Perica-Štrla ima velikih problema s ozljedama, budući da, zbog puknuća prednjeg križnog ligamenta, Šamije neće biti najmanje do početka proljeća, kao ni kapetana Ante Mijata zbog ozlijede stopala.

“U velikim smo problemima pred početak sezone. Ne smije nam se nitko više ozlijediti ili dobiti kartone jer smo u velikom deficitu igrača. Pripremni period smo odigrali jako dobro, no prvenstvo je druga priča. U srijedu protiv Novog vremena očekujemo fizički i psihički ispražnjene domaćine i tu ćemo tražiti svoju šansu iako će biti puni samopouzdanja ako prođu grupu u Ligi prvaka. Puno upitnika, ali sezona je duga, mala je razlika u kvaliteti između ekipa i prilično je bitno dobro ući u sezonu. Svaki bod će biti bitan”, rekao nam je trener Šibenčana.

Square – dva Brazilca i povratnik Đuraš garancija su borbe za titulu

U ovom prijelaznom roku najviše se pojačao drubrovački Square. Novi predsjednik Željko Raguž prvo je vratio reprezentativca Maru Đuraša iz Splita, a potom je doveo dva Brazilca – Pelea i Garrinchu! Ok, drugom Brazilcu je nadimak Moreno (prvi je zaista Pele), a radi se o dva zvučna pojačanja koji su igrali za europske i brazilske klubove.

S ova tri pojačanja Square je postao uz Futsal Dinamo prvi izazivač za naslov.

“Prvih 15-ak dana nismo baš bili kompletni, što zbog poslovnih i školskih obaveza, što zbog toga što su nam se neki igrači kasnije priključili. Na kraju sam zadovoljan odrađenim jer u dobrom ritmu i poprilično zdravi čekamo večerašnji susret. Vrgorac je naš stari poznanik, iskusna i kvalitetna ekipa. Zadnjih par godina uspješnija u međusobnim utakmicama, tako da nas čeka pravi derbi, borbenih 40 minuta. Očekujem dobro popunjene tribine koje će nam pomoći da dođemo do pobjede”, rekao nam je najmlađi hrvatski trener Antun Bačić i nastavio o ambicijama dubrovačkog prvoligaša.

“Što se tiče ambicija, ako bude zdravlja i sreće, ja se osobno nadam barem jednom finalu, u kupu ili prvenstvu. Ali, to su moje osobne ambicije i ja uvijek volim letvicu postaviti visoko. Svakako očekujem da iz kola u kolo budemo sve bolji. Liga je nikad izjednačenija i svako će kolo biti težak ispit, no ja vjerujem u našu momčad i u dobar rezultat”, rekao nam je za kraj Bačić.

Uspinjača-Gimka – rebrending i ambicija povratka na staze stare slave

Velike promjene dogodile su se u slavnom zagrebačkom prvoligašu Uspinjači, klubu koji je krajem 80-tih, dok futsal još doduše nije bio pod okriljem FIFA-e i UEFA-e, osvojio naslov prvaka Europe. Uspinjača se fuzirala s futsal akademijom MNK Gimkom koju vode slavna braća Morina, klub je promijenio ime, cjelokupni vizualni identitet (grb, boje, dresove) i s pravom se očekuje plasman u play-off, a potom i borba za što bolju poziciju.

Trener Korab Morina složio je jako dobru momčad i ambicije za premijernu sezonu Uspinjače u novom ruhu (odnosno Gimke u Prvoj ligi) ne nedostaju.

”S obzirom na igrački kadar i s time da treniramo četiri puta tjedno, očekujem borbu za playoff i od toga neću odustati”, kratko je rekao Morina za stranicu Hrfutsal.

Vrgorac – standardni sudionici završnice i ove sezone žele daleko

Vrgorac je tipična hrvatska domaćinska momčad, koja na domaćem terenu može pobijediti (i često pobjeđuje) svakoga. Prošle sezone igrali su finale Kupa, a u četvrtfinalu prvenstva izgubili su od šibenske Crnice.

Iako je Vrgorac ostao bez ponajboljeg igrača Saše Subotića i dalje se radi o kvalitetnoj momčadi koja se s pravom može nadati play-offu u kojem je onda sve moguće. Iako je naslov prvaka za ovu momčad prilično ambiciozno predviđanje, Vrgorčane se svakako ne smije izostaviti iz rubrike “dark horsea” domaćeg prvenstva.

Alumnus, Osijek Kelme, Brod 035, AFCU i Jesenje – borba za opstanak

Već smo u uvodu napisali, ove sezone osam momčadi ulazi u play-off, a tri ispadaju. Tako da će jedna, ili više ekipa, iz ovog popisa igrati doigravanje, no ovim klubovima se pred početak sezone predviđa borba za opstanak.

Najviše šanse za ostanak u Prvoj ligi daje se Alumnusu i Osijeku zbog svoje tradicije i igračke kvalitete. Novi prvoligaši Universitas iz Splita i Jesenje su prilična nepoznanica i trebat će pričekati nekoliko uvodnih kola kako bismo mogli raspravljati o njihovoj istinskoj kvaliteti.

U svakom slučaju, očekuje nas jedna od najzanimljivijih futsal sezona ikada. Iako su Makarani najjači, nema izrazitog favorita, nekoliko klubova može do naslova i priličan broj klubova može ispasti iz lige.

Bit će uzbudljivo…

1. HMNL 2018./19., 1. kolo:

05.10. Futsal Dinamo – Brod 035, 19:00
05.10. Square – Vrgorac, 19:00
05.10. Split – Alumnus, 19:30
05.10. Osijek Kelme – Jesenje, 20:00

06.10. Uspinjača-Gimka – AFC Universitas, 19:30
10.10. Novo Vrijeme Apfel – Crnica, 19:00

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Novo Vrijeme, Split, Futsal Dinamo, Square i AFCU)


Tagovi

izdvajamoAlumnusOsijek KelmeBrod 035JesenjeAFC UniversitasMNK GimkaUspinjačaMNK VrgoracMNK SquareCrnica ŠibenikSplit TommyNovo Vrijeme ApfelPrva HMNLFutsalFutsal Dinamo

Ostale Vijesti