Najskuplji trećeligaški igrač zaludio englesku javnost (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 02.10.14. | 11:25

Rijetko se kada događa da jedan drugoligaški klub nekog igrača plati 7 milijuna eura, pa makar se radilo o rastrošnim Englezima. A kada igrač koji je toliko plaćen dolazi iz treće lige, onda zaslužuje priču.

Kada je početkom kolovoza Nottingham Forest objavio dolazak 21-godišnjeg Britta Assombalonge za velikih 7 milijuna eura, nogometna javnost van Engleske je bila prilično iznenađena. Naime, ovaj igrač odigrao je odličnu prošlu sezonu u kojoj je zabio 23 gola u 43 utakmice, ali to je bilo u Peterboroughu, klubu koji se natječe u League One, trećem engleskom nogometnom rangu. To je bila prva 'prava' sezona ovog igrača. Prije toga igrao je tek u engleskim niželigaškim klubovima gdje je ostavio solidan trag, ali daleko je to od toga da bi običnom smrtniku bilo lako opravdati velika ulaganja u ovog igrača.

No, menadžer Nottinghama Stuart Pearce vrlo lako je ušutkao sve kritičare. Assombalonga je od svojih prvih utakmica u dresu 'Šumara' postao glavna napadačka opcija, legendarni 'Psiho' gurnuo ga je u samu špicu u sustavu 4-2-3-1, a on je odmah počeo vraćati povjerenje golovima. U prve dvije utakmice sezone nije se upisao u listu strijelaca, a onda je krenulo – dva gola Boltonu, po jedan Bournemouthu, Readingu i Derbyju, a kada je Assombalonga postigao hat-trick Fulhamu, za njega se počela interesirati i šira nogometna javnost.

Assombalonga se ozbiljnim nogometom počeo baviti relativno kasno, sa 16 godina, ali nogomet mu je u krvi. Naime, njegov otac Fedor u rodnom je Kongu bio reprezentativac svoje države, a u Englesku se cijela obitelj preselila kada je Britt imao 8 mjeseci. Fedor i njegova supruga željeli su svojoj djeci priuštiti ugodniji život nego bi ga imali u Kinshasi, a nije poznato je li Britt dobio ime zato što su mu roditelji znali gdje će odrasti. Jasno je samo da su roditelji velika podrška ovom igraču, a to se najbolje vidi i u ovoj snimci:

Prvi profesionalni klub u kojem je Assombalonga trenirao je Watford u koji je došao 2010. godine. U svojoj prvoj sezoni je bio drugi strijelac mlade momčadi svojeg kluba koja je došla do četvrtfinala FA Kupa. Uslijedile su posudbe u niželigaše Wealdstone i Braintree Town, a 17. ožujka 2012. debitirao je u u prvoj momčadi Watforda. Kako je on bio 50. igrač iz klupske Akademije koji je zaigrao za prvu momčad, njegov nastup je privukao veliku pažnju. No, ipak mu dobri nastupi na posudbama ni prvi nastup za Watford nisu donijeli ostanak u klubu već je otišao na novu posudbu. Ovaj put je odredište bilo Southend United, stanovnik četvrtog nogometnog razreda, League Two.

I tu je počeo Assobalongin uspon. Southend ga je prvotno uzeo na samo mjesec dana, ali nakon 5 golova u 4 utakmice, produžen mu je ugovor prvo do Nove godine, a kasnije i do kraja sezone. Svojim igrama zaintrigirao je mnoge skaute, ali i navijače kako Southenda, tako i Watforda. Oni su na svojim forumima zazivali njegov povratak, a između ostalog su pisali i računalnoj tvrtci SI Games da bi njegove ocjene u popularnoj igrici Football Manager trebalo popraviti. „Britt Assombalonga je dokazao da je zvijezda u League Two, a u igrici treba popraviti njegovu realizaciju, brzinu, snagu i dribling. Isto tako, puno se bolje kreće bez lopte nego je to u igrici ocijenjeno. On ima potencijaln biti fantastičan napadač, ali to njegove ocjene ne pokazuju“, pisali su navijači Watforda programerima u SI Games. Ne znamo jesu li oni poslušali njegove želje, ali su navijači brzo pronašli novu zanimaciju – smišljanje pjesme koju će pjevati svojoj budučkoj napadačkoj zvijezdi kada se vrati na Vicarage Road. Kako mu prezime nije baš zgodno za pjevanje, rasprava je dugo trajala, a na kraju je Britt dobio svoju pjesmu: 'Doo doo doo; Let's all do the Conga; Doo doo doo; For Britt Assombalonga'.

No, ta pjesmu Watfordovi igrači nikada nisu pjevali. Naime, nakon povratka iz Southenda, Watford je prodao Assombalongu trećeligašu (League One) Peterboroughu. Njihov predsjednik Darragh MacAnthony inzistirao je na njegovom dolasku, a inzistirao je da se odradi kupnja, a ne posudba. U Assombalangu je bio zaljubljen i trener Peterborougha Darren Ferguson, inače sin proslavljenog sir Alexa. „On ima strašan potencijal. Jako je snažan, brz te ima odličnu završnicu, a čuo sam da je i odlična osoba. Puno sam pričao s Gianfrancom Zolom o njemu, a on je imao samo riječi hvale za njega“, rekao je tada Ferguson za klupsku internetsku stranicu.

Od kuda Zola u cijeloj priči? On je tada bio trener Watforda, a nije se lako pomirio s odlaskom Assombalonge u kojeg je polagao velike nade. No, klub je odlučio napasti vrh Championshipa te se odlučio na angažman Diega Fabbrinija i Javiera Acune. „Ovo je bila teška odluka jer znamo da je Britt odličan igrač, ali imamo dosta kvalitetnih napadača. Važno nam je bilo da on igra te smo ga mislili poslati na posudbu. Međutim, Peterborough je želio isključivo da ga kupi, postigli smo odlične financijske uvjete i mislim da je klub napravio najbolje što je mogao“, rekao je tada Zola. Peterbourough je uistinu platio veliku cijenu za ovaj transfer. Trećeligaš je izdvojio čak 1,5 milijuna eura što je apsolutni klupski rekord. Uz to su morali pristati na klauzulu po kojoj Watfordu pripada 50% vrijednostui budućeg transfera.

Ako je Watford ostvario dobre ekonomske uvjete, u igračkim je svakako pogriješio. U sezonu su ušli jako loše, Zola je dobio otkaz u prosincu, a Fabbrini i Acuna su već u siječnju 2014. napustili klubove te otišli na posudbe u Sienu, odnosno Osasunu. U međuvremenu je Assombalonge blistao na trećeligaškim travnjacima, postigao 8 golova u 10 utakmica da bi se na kraju sezone zaustavio na brojci 23. Kako Peterborough nije uspio kroz doigravanje izboriti prolazak u viši rang, onda je za ovog napadača bilo vrijeme da ponovo promijeni sredinu.

I opet su u njegovom transferu rušeni klupski rekordi. 'Šumari' su za njegove usluge morali platiti 5,5 milijuna funti (oko 7 milijuna eura) što je za milijun funti više nego su 1997. platili Pierre van Hooijdonka. Assombalonga je bio oduševljen što je došao u klub koji je svojedobno puta dva puta bio prvak Europe te što će se prvi put natjecati u Championshipu. „Nottingham je najbolja prilika da napravim novi iskorak. Ovo će biti moja prva sezona u drugoligaškom nogometu i to će biti veliki test za mene. Pokušat ću dati sve od sebe da uđem u prvu momčad, ali i da uživam u igri“, rekao je ovaj napadač nakon potpisa za Nottingham.

U igri definitivno uživa. Iako je u posljednjih nekoliko utakmica utihnuo, 8 golova u 10 nastupa sasvim je zadovoljavajuća statistika, a sve to bi mu, ako je vjerovati engleskim medijima, uskoro trebalo donijeti i poziv izbornika engleske U21 reprezentacije Garetha Southgatea za predstojeće utakmice protiv Hrvatske. Tako bi se možda mogla i završiti dvojba za koju će se reprezentaciju Assombalonga odlučiti. Naime, u svim svojim izjavama je naglašavao da se još dvoumi između Engleske i Konga koji ga je zvao da nastupi u kvalifikacijama za Afrički kup nacija, ali napadač Nottinghama tada je taj poziv odbio jer još nije bio siguran u svoj odabir. Možda je čekao poziv iz Engleske. Doduše, nastup za U21 reprezentaciju 'Gordog Albiona' ne znači da u budućnosti ne može ipak izabrati Kongo. No, Assombalonga ipak nije dobio poziv za utakmice protiv 'mini Vatrenih'. Nemamo ništa protiv jer je uistinu riječ o paklenom igraču.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

izdvajamoNottingham ForestBritt Assombalonga

Ostale Vijesti