Najboljih 11 veterana na SP-u: Iniesta predvodi momčad punu ikona

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 12.06.18. | 12:11

Brojni veterani u Rusiji igraju svoj posljednji Mundijal

Svjetsko prvenstvo otvara se za dva dana utakmicom Rusije i Saudijske Arabije, dok su već dan kasnije na rasporedu tri utakmice. Ljubiteljima nogometa dobro su poznate sve najveće zvijezde koje će igrati u Rusiji, kao  i oni koji će zbog neuspjeha u kvalifikacijama propustiti Mundijal. Nakon što smo jučer predstavili 11 najboljih „wunderkinda“ na prvenstvu, odnosno igrača do 21 godine, danas je došao red na najbolju veteransku postavu. U obzir smo uzeli igrače koji su navršili barem 34 godine, a postava je itekako respektabilna.

Poziciju vratara okupirao je prvi vratar Napolija, Španjolac Pepe Reina. Glvni konkurent bio mu je 36-godišnji Willy Caballero, argentinski vratar koji je rezerva u Manchester Cityju. Caballero je upisao samo 13 nastupa ove sezone, tako da ovdje izbor nije bio pretežak.

Odlučili smo se na taktiku s trojicom u zadnjoj liniji, a tu je konkurencija bila paklena. Sama činjenica da su na klupi ostali Bruno Alves, Rafa Marquez i Sergej Ignaševič dovoljno govori da iskusnih stopera na prvenstvu neće manjkati. Naš izbor pao je na Branislava Ivanovića, Pepea i Javiera Mascherana.

Za prodore s bočnih pozicija zaduženi su Stephan Lichsteiner i Yuri Zhirkov. Iza desnog beka Švicarske dobra je sezona u Juventusu, pokazao je da i s 34 godine nije previše izgubio na brzini, prodornosti i agresivnosti. Na temelju toga zaradio je ugovor u Arsenalu, kojem se pridružuje nakon sedam sezona u Staroj dami. S lijeve strane prodire jedan od nekolicine ruskih veterana – Yuri Zhirkov. Iako će u kolovozu napuniti 35 godina, još uvijek igra značajnu ulogu u Zenitu te je ove sezone upisao 25 nastupa.

Dvojac centralnih veznjaka različitih su igračkih karakteristika. Makoto Hasebe japanski je kapetan zadužen za destrukciju i razgradnju igre, dok smo ulogu graditelja napada predvidjeli za Andresa Iniestu, najzvučnije ime cijele postave.

Napadačka linija sastavljena je od trojice boema svjetskog nogometa. Tim Cahill je i sa 38 godina na leđima nositelj igre australske reprezentacije i čovjek koji je uz Milu Jedinaka najzaslužniji za plasman u Rusiju. Ricardo Quaresma jedan je od najatraktivnijih driblera na svijetu i često se pitamo kako nije uspio postići veću karijeru. Hrvatskim pratiteljima nogometa najpoznatiji je kao strijelac jedinog pogotka u osmini finala na prošlom EURO-u, kada je u 117. minuti matirao Subašića i okončao nastup Vatrenih u Francuskoj.

Posljednji član postave, ujedno i centralni napadač, peruanska je legenda Paolo Guerrero. Pitanje oko njegovog nastupa na Mundijalu pretvorilo se u pravu trakavicu zbog problema oko dopinga. Podsjetimo, Guerrero je dobio šest mjeseci zabrane igranja nakon što su na doping testu pronađeni metaboliti kokaina što je opravdano kontaminiranim čajem pri čemu je Guerrero negirao ikakvu krivicu. Sportski arbitražni sud u Lausannei kaznio ga je 14-mjesečnom suspenzijom, no nakon žalbe je Vrhovni sud u Švicarskoj odlučio zamrznuti suspenziju kako bi kapetan Perua dobio priliku zaigrati u Rusiji.

>> Na Germania Sport kladionici pronađite razradu na najboljeg strijelca prvenstva – OVDJE.

(foto: Reuters)


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometuRusija 2018Tim CahillRicardo QuaresmaStephen LichsteinerMakoto HasebeJavier MascheranoBranislav IvanovićPepePepe ReinaAndres Iniesta

Ostale Vijesti