Najboljih 11 HNL kupovina: Borili bi se za Ligu prvaka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 03.09.19. | 10:28

Ovog ljeta klubovi iz Prve HNL kupovali su kao rijetko dosad, a mi smo nakon dugog razmišljanja odabrali momčad sastavljenu od najboljih akvizicija.

Prijelazni rok završio je u gotovo svim europskim ligama, uključujući i HNL. Ovog ljeta klubovi u Hrvatskoj trgovali su kao rijetko dosad. Pritom se prvenstveno misli na kupovine i možemo mirne duše reći kako već dugo nismo imali situaciju u kojoj se četiri kluba s punim pravom nadaju plasmanu među prve dvije momčadi, što donosi prolaz u kvalifikacije za Ligu prvaka.

U moru sjajnih transfera, odlučili smo sastaviti najbolju postavu kupljenih igrača, pri čemu smo u obzir uzeli samo igrače koji su u HNL stigli iz drugih liga. Ova momčad na papiru izgleda sjajno i bez dvojbe borila bi se za vrlo visok plasman u našem prvenstvu, vrlo vjerojatno za mjesto koje vodi u Ligu prvaka ili Europsku ligu.

Mjesto golmana zauzeo je iskusni Antonijo Ježina. Bivši golman Zadra i Dinama vratio se nakon trogodišnje avanture u belgijskom Antwerpenu te će od nove sezone braniti boje slaven Belupa. U Belgiji se nije pretjerano usrećio s minutažom, tako da bi mu igranje u Koprivnici moglo pomoći da ponovno uhvati staru formu, koja ga je 2013. godine dovela do jedinog nastupa za Vatrene.

Obrana je u ovoj momčadi izuzetno snažna. Bekove drže dva sjajna pojačanja Dinama. Prvi je povratnik Ivo Pinto, koji stiže nakon epizode u Norwichu. Portugalac bi svojim iskustvom i neupitnom kvalitetom trebao biti dobra nadopuna Petru Stojanoviću, no još jači bi Modri trebali biti na lijevoj strani. Tamo je doveden sjajni Francois Moubandje, standardni reprezentativac Švicarske, ponajbolje selekcije Starog kontinenta.

Stoperska mjesta zauzeo je dvojac sličnog prezimena, ali iznimne kvalitete. Stefan Simić bio je etiketiran kao veliki talent, svojedobno ga je kupio i Milan, ali nije se pokazao kao kapacitet za obranu Rossonera. Što ne znači da se radi o lošem igraču, naprotiv. U suprotnom ne bi dogurao do reprezentacije Češke, gdje je rođen nakon što su njegovi roditelji preselili iz Zagreba u Prag. Na startu nove sezone, pokazao je da će biti veliko pojačanje za Hajduk. Uz njega tu je i Lorenco Šimić, bivši igrač Hajduka, a sadašnji Rijeke. Iza njega je dvogodišnja sekvenca u Italiji, gdje je nanizao Sampdoriju, Empoli i SPAL, a na Rujevici bi trebao biti stup obrane uz Župarića i Punčeca.

Vezni red vrlo je zanimljiv i ponovno sa snažnim riječkim predznakom. Ivan Močinić jedan je od rijetkih domaćih igrača koje je Rijeka razvila i afirmirala. Prije tri godine Kvarner je zamijenio bečkim Rapidom, ali dvije i pol sezone je imao velikih problema s težim ozljedama, zbog čega se nikako nije uspio nametnuti kao standardan član prve postave, a povratak na stare staze slave pokušat će izboriti u dresu Istre.

Kao i Močinić, zbog problema s minutažom u HNL se vratio i Filip Bradarić. Srebrni Vatreni iz Rusije nije imao dobru sezon u Cagliariju, a to je prepoznao Hajduk i pod vrlo povoljnim uvjetima ga vratio na Poljud.

Napadačka linija ima veliki potencijal, a neki od njih već su ga i potvrdili. U prvom redu to je Samuel Eduok, igrač koji se zasad pokazao kao najbolje ovoljetno pojačanje Hajduka. U prvih pet nastupa za Bijele, Nigerijac je zabio tri gola i još toliko ih namjestio.

U HNL-u se dokazao i Franko Andrijašević, no to je bilo u nekim sretnijim vremenima i za njega, ali i Rijeku koju je odveo do dvostruke krune. U međuvremenu je odradio epizodu u Gentu, ali odigrao je svega 30 utakmica te je prvo posuđen Beverenu, a sada i aktualnom viceprvaku Hrvatske. Očekivanja od njega su velika, a kada bi uhvatio staru formu, dionice Riječana u borbi za vrh tablice drastično bi narasle.

Merveil Ndockyt stigao je u Osijek iz Getafea te je repreznetativac Konga. Ima već 15 nastupa na kontu unatoč tome što ima samo 21 godinu. Iako nije riječ o selekciji iz vrha afročkog nogometa, ovaj podatak ipak donekle otkriva o kakvom se igraču radi, a društvo iz Gradskog vrta njegovim bi dolaskom moglo značajno profitirati. U svakom slučaju, rizik nije velik, a dobitak može biti sjajan.

Za mjesto u napadu žestok su okršaj vodili Antonio Mance i Sandro Kulenović, ali odlučili smo se za potonjeg. Njegov povratak iz Legije u Dinamo plaćen je dva milijuna eura, 700 tisuća više od iznosa koji je Osijek platio za Mancea. Pored toga, Kulenović slovi kao velik potencijal hrvatskog nogometa, a kroz prošlost ga se dosta uspoređivalo s Marijom Mandžukićem. Kamo sreće da ostvari takvu karijeru, Vatreni bi riješili pitanje napadača za naredno desetljeće.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Samuel Emem EduokSandro KulenovićMerveil NdockytFranko AndrijaševićIvan MočinićFilip BradarićJacques Francois MoubandjeStefan SimićLorenco ŠimićAntonio JežinaIvo PintoPrva HNL

Ostale Vijesti