REUTERS/Lukas Barth
REUTERS/Lukas Barth

Najbitnija ili najnebitnija utakmica petog kola Lige prvaka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 26.10.22. | 08:00

U posljednjih devet međusobnih susreta, od kojih je osam odigrano u Ligi prvaka, Bayern je osam puta svladao Barcelonu. Robert Lewandowski ove je sezone zabio 17 pogodaka u 15 utakmica, a u nije uspio poentirati u samo četiri. Jedna od njih bila je protiv Bayerna na 'njegovoj' Allianz Areni. Današnji dvoboj na Camp Nou, koji Barceloni može značiti sve ili ništa, ovisno o rezultatu ranije utakmice na San Siru (18.45) bit će prilika da Barça izliječi kompleks Bayerna i prilika Lewandowskom da svijetu pokaže kako je 'prebolio' svojeg bivšeg poslodavca.

Pred današnje utakmice 5. kola Lige prvaka situacija u skupini C je sljedeća. Bayern je osigurao drugi krug, ali ne i prvo mjesto. Bavarci su u prva četiri kola upisali četiri pobjede uz gol-razliku 13:2. Inter je drugi sa sedam bodova, a Barcelona treća s četiri. Potpuni autsajder Viktoria Plzen očekivano drži posljednje mjesto s niti jednim bodom i gol-razlikom 3:16.

Utakmica između Intera i Viktorije Plzen na San Siru igra se u 18.45, a dvoboj između Barcelone i Bayerna na Camp Nou u 21 sat. Ako Inter pobijedi Viktoriju pobjeći će Barçi na šest bodova prednosti, a s obzirom na to da su Nerazzurri u dvije utakmice s Barcelonom osvojili četiri boda, Inter će pobjedom i matematički poslati Katalonce u Europsku ligu.

Do utakmice na Camp Nou između dva velika rivala znat ćemo hoće li se ta utakmica igrati za Barcelonin nastavak natjecanja u Ligi prvaka ili za čisti prestiž, barem što se domaćina tiče jer će Bayern imati rezultatski imperativ osvajanja prvog mjesta skupine (i lakši ždrijeb u osmini finala).

Pomalo nestvarno zvuči podatak da su se u posljednjih devet godina Bayern i Barcelona u čak osam navrata sučelili u Ligi prvaka. U tih osam susreta, Bayern je upisao još nevjerojatnijih sedam pobjeda, a Barcelona jednu (2015). U tih devet susreta, gol-razlika je (također nevjerojatnih) 26:7 za Bayern. A u međuvremenu su ova dva rivala odigrala i jednu prijateljsku utakmicu. Bayern je slavio s 2:0.

 Čovjek bi pomislio da je riječ o omjeru Bayerna protiv nekog kluba iz donjeg doma Bundeslige, a ne protiv jednog od najbogatijih klubova ne samo novijeg doba. Barçu posebno boli onaj 2:8 poraz u četvrtfinalu Lige prvaka na 'neutralnom' Da Luzu.

Barcelona je u prošloj sezoni doživjela dva nova 'šamara' od Bayerna, dva puta po 0:3. U utakmicama Lige prvaka Katalonci su djelovali kao danas Viktorija Plzen protiv nogometnih giganta. No, ove je sezone situacija trebala biti drukčija.

Još prije godinu dana Barceloni se predviđao potpuni raspad sistema, rezultatski ali i financijski. No, Katalonci su uspjeli prikupiti novac potreban ne samo za zadržavanje ključnih igrača (De Jong, Gavi Pedri), nego i za sjajno odrađeni prijelazni rok. Kao slobodni igrači na Camp Nou su stigli Franck Kessie, Andreas Christensen, Hector Bellerin i Marcos Alonso, dovedeni su Jules Kounde iz Seville i Raphinha iz Leedsa, a unatoč zvučnosti svih tih imena, uvjerljivo najzvučnije bilo je ono Roberta Lewandowskog koji se zasitio Münchena i stigao na Camp Nou za 45 milijuna eura.

Stasiti Poljak, jedan od najboljih strijelaca u povijesti nogometa, proteklih godina često je trpao mreže Barceloninih vratara, a sada je on trebao biti to oružje s kojim će se Katalonci osvetiti Bavarcima za sramotne poraza u posljednje tri utakmice u kojima je Bayern Barceloni zabio (zaista nevjerojatnih) 14 pogodaka, gotovo pet po susretu.

S velikim se nestrpljenjem iščekivao njihov prvi međusobni dvoboj u Ligi prvaka i povratak Lewandowskog na mjesto najveće sreće. Pri izlasku na zagrijavanje miješali su se zvižduci i pljesak. Neki mu nisu mogli oprostiti odlazak iz kluba, a drugi mu nisu mogli zaboraviti sve što je napravio za Bayern.

Istrčao je tako Lewandowski ponovno na 'svoju' Allianz Arenu, ali ovaj puta u sivom gostujućem dresu Barcelone, ne u jarko crvenom dresu Bayerna. Možda ga je ta činjenica sputala, ako ne na svjesnoj, onda na podsvjesnoj razini. Jer kako drugačije objasniti podatak da je Poljak u uvodnih pet utakmica za Barcelonu zabio devet golova, a onda je protiv Bayerna propustio dvije šanse kakve inače ne propušta. I kakve bi, da je zaigrao u jarkocrvenom dresu, vjerojatno zabio.

Iako Bayern nije bio dominantan kao u prethodne tri utakmice (14:2), iako je Barcelona imala bolje šanse, Bavarci su slavili s 2:0 pogocima u razmaku od 61. do 64. minute. Iako je poljski stroj za golove ovaj puta igrao u suparničkom dresu, Bayern je ponovno slavilo. Sedmi put u posljednjih osam utakmica Lige prvaka (a osmi put u posljednjih devet utakmica uopće).

Danas će se ova dva kluba susresti deveti put u posljednjih devet godina Lige prvaka. Možda će biti najbitnija utakmica skupine, a možda i potpuno nebitna. Sve ovisi o ranijem dvoboju na Giuseppe Meazzi.

No, čak i da Inter opravda očekivanja i pobijedi Viktoriju Plzen, čak i da Barça do početka utakmice (21 sat) ostane bez prilike za plasmanom u osminu finala, ovo će biti sve samo ne nebitna utakmica za katalonskog diva. Jer, onaj omjer od 1-0-7 7:26 (1-0-8 7:28, ako računamo prijateljsku utakmicu) zaista zvuči nevjerojatno. Upisati i osmi (deveti) poraz od Bayerna u zadnjih devet godina bila bi još jedna šamarčina Barceloni u njenom nastojanju da se vrati među samu kremu nogometne Europe.

A ovo će biti i dodatna prilika za Lewandowskog, koji je ove sezone zabio 17 golova u 15 utakmica, da svijetu dokaže kako je prebolio Bayern…

OČEKIVANI SASTAVI

Xavi za današnju utakmicu ne može računati na Ronalda Arauja, Andreasa Christensena i Memphisa Depaya, a probleme s ozljedama imaju i Sergi Roberto i 'Golden Boy 2022.' Gavi. No, dok se od potonjeg očekuje da će 'stisnuti zube' i zaigrati od prve minute, umjesto Sergi Roberta na desnoj strani obrane trebao bi krenuti Hector Bellerin.

S druge strane, Julian Niegelsmann ne može računati na prvog golmana Manuela Neuera te standardne prvotimce Lucasa Hernandeza i Leroya Sanea, a u kadru neće biti niti Boune Sarra. Unatoč izostancima, i sigurnom plasmanu u osminu finala, očekuje se najjači raspoloživi Bavaraca za ovu utakmicu.

Barcelona (4-3-3)

Bayern (4-2-3-1)

Liga prvaka, skupina C

Inter - Viktoria Plzen, 18.45

Barcelona - Bayern, 21.00



Tagovi

BarcelonaBayernLiga prvakaRobert Lewandowski

Ostale Vijesti