REUTERS/Ints Kalnins
REUTERS/Ints Kalnins

Nada umire posljednja: Naš se sljedeći suparnik s bivšim HNL-ovcima u sastavu priprema za ljuti derbi s Makedoncima

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 26.03.22. | 17:35

Našeg sljedećeg suparnika u Dohi, u utorak u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, predstavlja nam bugarski novinar Teodor Borisov

Za razliku od Hrvatske i drugih zemalja u kojima je reprezentacija ponos, u Bugarskoj je ona povod za ismijavanje na društvenim mrežama. Godinama je atmosfera oko nje bila negativna i domaće utakmice se igraju pred gotovo praznim tribinama. Tome pridonosi i napetost oko Bugarskog nogometnog saveza i predsjednika Borislava Mihailova, čiji je odnos sličan onom hrvatskih navijača prema bivšem čelniku HNS-a Davoru Šukeru. Posljednjih godina ostvarili smo neke dobre rezultate - pobjede nad Švedskom, Nizozemskom i Portugalom, neriješeno kao gost Italije, ali su rezultati osim tih bili, najblaže rečeno, nezadovoljavajući.

Od prošle godine izbornik Bugarske je Jasen Petrov, koji je prethodno dugi niz godina radio u Kini. Do sada je koristio 43 igrača, a u sadašnji sastav pozvana su još tri debitanta - vratar Černog mora Ivan Djulgerov, braniči Aleks Petkov (Arda) i Miki Oračev (Lokomotiv Sofija). Dvostruki nogometaš godine Dimitar Ilijev iz Lokomotiva Plovdiv, koji je postigao najviše golova od svih Bugara u našem prvenstvu (10), ostao je izvan sastava. Zbog ozljeda nedostaje vratar Georgi Georgiev (Slavija), kao i braniči Ludogoreca Anton Nedjalkov i Cicinho. Petrov voli rotirati svoj sastav i mijenjati sustav igre, pa je velika vjerojatnost da će protiv Hrvatske dati priliku sasvim drugoj momčadi u odnosu na utakmicu s Katarom.

Hrvatski navijači dobro poznaju Kristiana Dimitrova, koji je trenutno na posudbi iz Hajduka u CFR Cluju i još nije upisao ni minutu u službenoj utakmici. Borislav Conev igrao je za Inter Zaprešić, a ove zime je iz Levskog prebačen u Černomorec Odesa. No, zbog situacije u Ukrajini vratio se u Bugarsku i sada igra za Slaviju. Od sadašnje momčadi izdvojio bih kapetana Kirila Despodova iz Ludogoreca, koji je postao nogometaš godine i među rijetkim je igračima koji mogu stvarati probleme protivničkoj obrani.

Unatoč nekim dobrim rezultatima Ludogoreca i CSKA Sofije u Europi, povjerenje u bugarski nogomet je ispod nule. Samo neki veliki uspjeh reprezentacije može to vratiti, kao što vam se dogodilo na Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Problem je što naši reprezentativci igraju u talijanskoj Seriji B, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Cipru itd, što nije isto kao da ti je cijela momčad u Ligama petice. Na ljeto nas u Ligi nacija očekuje okršaj sa Sjevernom Makedonijom, što će, s obzirom na političke odnose dviju zemalja, vjerojatno izazvati ozbiljne tenzije. Sudeći po naše zadnje dvije ozbiljne utakmice protiv Ukrajine i Švicarske, teško će se nadati bilo čemu protiv vaše reprezentacije, ali zato kažu da „nada umire posljednja”.

Piše: Teodor Borisov


Tagovi

BugarskaBugarska nogometna reprezentacijaKristian Dimitrov

Ostale Vijesti