ALBERT GEA/Action Images
ALBERT GEA/Action Images

Na odlasku: Ansu Fati na ljeto napušta Barcelonu, dva londonska velikana u borbi za njegovim potpisom

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 05.02.23. | 15:51

Prije godinu dana potpisao je novi ugovor s klubom u kojem stoji kako je otkupna klauzula milijardu eura, ali Barcelona ga je spremna pustiti za 930 milijuna eura manje…

O Ansuu Fatiju pričalo se kao novom Messiju. Kad je ‘uskočio’ u prvu momčad Barcelone, djelovalo je kao da mu je samo nebo granica, ali teška ozljeda meniskusa, zbog koje je bio ‘out’ čak 305 dana (studeni 2020. – rujan 2021.) poprilično je usporila njegov igrački napredak. Prije te ozljede, on je bio ‘The One’, ali kako njega nije bilo, u klubu su se više okrenuli prema Pedriju i Gaviju (iako oni ne igraju na istoj poziciji kao Fati) pa se tako na 20-godišnjeg španjolskog reprezentativca koji podrijetlo vuče iz Gvineje više ne gleda kao buduću glavnu zvijezdu kluba.

Od početka ove sezone, Fati je ponovno na 100 posto, ali status prvotimca je izgubio. Skupio je ukupno 30 nastupa u svim natjecanjima (šest pogotka, tri asistencije), na momente bi ‘zabljesnuo’, ali Xavi u ovom trenutku na njega gleda kao Jockera s klupe. A ta uloga, 20-godišnjeg wunderkinda s brojem 10 na leđima, ne zadovoljava.

Mundo Deportivo javlja kako bi Fatija na kraju sezone voljeli dovesti Arsenal i Tottenham. Iako bi Fati više volio ostati u Barceloni, ako se njegov status ne promijeni, onda ne bi bilo nemoguće da se transfer uistinu dogodi. Kad su krajem 2021. potpisivali novi ugovor s Fatijem, čelnici Barcelone su u isti ugradili otkupnu klauzulu od milijardu eura, ali ako bi došla ponuda od minimalno 70 milijuna eura, brojni španjolski mediji javljaju kako bi ga klub bio spreman pustiti.

Podsjetimo, Fati je za Furiju debitirao sa 17 godina, 10 mjeseci i tri dana, što ga čini jednim od najmlađih debitanta u povijesti reprezentacije. Najmlađi je Gavi, koji je krajem 2021., sa samo 17 godina, dva mjeseca i dva dana, zaigrao protiv Italije.

Ovog siječnja, Topnici su doveli Kiwiora (25 milijuna eura, Spezia), Trossarda (24 milijuna eura, Brighton) i Jorginha (11.3 milijuna eura, Chelsea), a ako bi Arteta do kraja sezone uspio zadržati čelno mjesto na prvenstvenom poretku, nema sumnje da bi mu na ljeto uprava osigurala dodatna sredstva kojima bi dovođenje megazvijezda kao što je Fati bilo itekako realno. S druge strane, Pijetlovi su u zimskom prijelaznom roku doveli tek Porra (posudba plaćena pet milijuna eura, Sporting) te Danjumu (posudba plaćena tri milijuna eura, Villarreal), a Levyju je jasno kako se rezultati iz ere Mauricia Pochettina neće tako brzo ponoviti ako ne zavuče ruku duboko u džep i treneru ne osigura neko novo veliko ime. Neovisno je li to Conte ili netko drugi.

U svakom slučaju, potencijalni odlazak Fatija nije samo puko medijsko nagađanje, a ako se njegov status ne promijeni do kraja sezone, onda bi lako mogao karijeru nastaviti u Londonu. Sad, hoće li na sebi imati crveni ili bijeli dres, zasad je nemoguće predvidjeti… (I.A.S.)



Tagovi

Ansu FatiAnsu FatiAnssumane FatiBarcelonaArsenal SarandiTottenham U18Ljetni prijelazni rok 2022.

Ostale Vijesti