Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Na muci se poznaju Spartanci - (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 31.08.23. | 08:00

Unatoč svim problemima i turbulencijama na početku sezone, Dinamo u Pragu brani dva razlike i 'čekira' ulaznicu za Europsku ligu

Ako rastavite Dinamov početak sezone na sve dostupne faktore, to će izgleda ovako; jedan trener već je smijenjen, otišla su trojica od četvorice hrvatskih reprezentativaca, od pet novih igrača dvojica moraju na operaciju (Stojković, Kačavenda) i dugo će izbivati, a ostala trojica (Bernauer, Kaneko, Mihajličenko) daleko su od statusa prvotimaca. Uza sve to osjeća se rana od nesretnog ispadanja iz Lige prvaka u sudačkoj nadoknadi, nakon velikih huliganskih nereda u kojemu je pala i ljudska glava, Hajduk bježi osam bodova, a 'sile' u klupskim hodnicima i dalje ne miruju i bore se za vlast. No, unatoč svemu tome Dinamo večeras (19 sati) u Pragu može čekirati ulaznicu za skupinu Europske lige, ostvariti cilj, koji je početkom sezone uvijek označen kao glavni, kad su europske ambicije u pitanju. Prolaz preko Sparte smirio bi maksimirske tenzije, obrisao puno toga neobičnoga ili negativnoga što se ovog ljeta događa(lo) u klubu, sigurno bi se i konačno malo lakše disalo na svim razinama.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je prije tjedan dana u Zagrebu slavio 3-1, dolazi u Prag s ugodnih, ali još uvijek skliskih plus dva. Do prednosti su Modri u debiju Sergeja Jakirovića došli nakon preokreta, a na krilima Brune Petkovića i Luke Ivanušeca. Ovog potonjeg više nema u svlačionici, nema niti Luke Stojkovića, koji ga je trebao zamijeniti i koji se u toj utakmici i predstavio zagrebačkoj publici u novom dresu. Sve to sugerira da je Dinamo u Pragu večeras slabiji nego u Zagrebu, da će obrana prednosti biti težak, surov posao. No, u moru tih loših vijesti, ipak, ostanak Brune Petkovića, kapetana koji igra u velikoj formi, dolazi kao melem na sve rane, Jakirović je s klupe, pak, udahnuo momčadi novu energiju, napucao je pobjedničkim nabojem, vratio joj krv u lice. I, to su svakako aduti, uz taj najvažniji, maksimirskih plus dva, s kojima će Dinamo istrčati na travnjak Epet Arene.

"Atmosfera je odlična, dečki su shvatili da mogu igrati dobro. Očekujem da ćemo biti hrabri, agresivni, bacati se na glavu i da će nam takav pristup donijeti prolaz.", rekao je u najavi Sergej Jakirović.

Dakle, Modri će morati biti - Spartanci. Neumorni ratnici, koji do zadnje minute brane ono što im pripada. A Europska liga je, po svemu i unatoč svemu, njihov dom, u kojemu se najbolje osjećaju. I u kojemu će tijekom jeseni, vjerujemo, ispisati još lijepih priča za klupsku povijest. Na muci se poznaju Spartanci, mogli bismo tako uobličiti ovu Dinamovu partiju.

Sparta nije bezvezna momčad, vidjeli smo to i u Maksimiru, pogotovo u prvom poluvremenu. Češki prvak ima svojih problema, trener Brian Priske 'nateže' se s nekim igračima, neki mu stvaraju glavobolje, ali pred punim tribinama svojih navijača, sigurno očekuje pothvat. I Sparta je nesretno ispala iz Lige prvaka, od Kopenhagena nakon raspucavanja, Danci su potom izborili skupinu Ligu prvaka i to je sigurno ožiljak, koji 'svrbi' Spartu i njezine navijače. A Europska liga čini se kao veliko iskupljenje. Dinamo je dosad dvaput spustio dva razlike iz prve utakmice, protiv Auxerrea 1994.i moskovslog Spartaka 1996., ali bilo je to sad već davno k bio je to neki drugi Dinamo. Ovaj Dinamo izgubio je dio svoje moći, igrače koji su bili prevaga na svojim pozicijama, ovaj Dinamo još je 'under construction' i tek se treba kompletirati, ali i ovaj Dinamo ima svoje jake adute. Trenera, koji je donio novu energiju i koji zna što želi, ima novog kapetana, genijalca Petkovića, koji jednim potezom može riješiti svaku utakmicu, ima još uvijek dovoljno kvalitetnih igrača, mlađim i starijih, koji mogu gotovo iz svake bitke izaći s uzdignutim rukama. Ne vidimo nijedan razlog zašto i ovih 11, ili 16 Spartanaca, ne bi prašku Arenu napustili kao pobjednici!?

MOGUĆI SASTAV SPARTE (3-4-3)

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1)


Utakmica u Pragu počinje u 19 sati (Maxsport1). Glavni je sudac Tobias Stieler (Njemačka), pomoćnici su Christian Gittelmann i Marco Borsch. VAR sudac je Marco Fritz, a AVAR Pascal Müller.



Tagovi

GNK DinamoSparta PragEuropska liga

Ostale Vijesti