Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Mislav Oršić presudio Koprivničanima nakon intervencije VAR-a, Petkoviću poništen pogodak (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 20.03.22. | 16:01

Domaći nijednom nisu pucali na vrata Livakovića, tek dvaput preko grede u drugom poluvremenu

Uvjerljivije nego što to krajnjih 0:1 pokazuje Dinamo je prošao Koprivnicom, ostvario drugu pobjedu u zadnja tri kola, nakon poraza u Gradskom vrtu i odmaknuo pratnji, Hajduku na pet bodova, a koliko Osijeku ovisilo je o ishodu kasnije utakmice na Šubićevcu.

Jedini pogodak bila je koprodukcija Šutalo-Oršić, u četiri poteza, duga lopta, primanje, rutinska egzekucija. Četvrti potez bio je VAR, jer je pomoćni sudac, ispostavilo se, krivo mahao zaleđe. Imali su gosti još nekoliko prilika, a domaći nijednom nisu zaposlili Livakovića, dva pokušaja u drugom poluvremenu otišla su im preko vratiju. Zagrepčani su imali loš ulazak u drugo poluvrijeme, no nakon zamjena su ponovno uspostavili kakvu-takvu kontrolu.

Tako se, eto, Željko Kopić pobjednički vratio u Koprivnicu, gdje je nekad na klupi Slavena Rijeci i Dinamu oduzimao prvenstva. Skupilo se na Gradskom stadionu čak 3011 gledatelja, od kojih preko tisuću navijača Modrih, rekord ne samo za doba korone, nego od 2014. Dobra vijest za Modre je i povratak Ademija, te lagano dizanje u formi Petkovića, no vidjet ćemo što će biti nakon dvotjedne prvenstvene stanke, u kakvom će se stanju vratiti reprezentativci, a kakvi će biti ovi što ostaju, među kojima je i Petko.

Trojicu novih u odnosu na 0:0 na Poljudu postavio je Željko Kopić. Honorirao je trener Dinamovih nogometaša Komennu Andriću volju, želju i agresivnost na treningu, što je kao posljedicu imalo nehotično ozlijeđivanje Bulata i Zagorca, vratio je u zadnju liniju oporavljenog Theophilea, a na lijevom boku bio je četvrti napadač u prvih 11, Dario Špikić; Bočkaj na klupi, Štefulj izvan zapisnika. Na klupi nije bilo ni Emrelija, koji je startao u Splitu, ali je osjetio zatezanje u mišiću. Bila je to 3-5-2 formacija s Petkovićem i Gojakom kao 'osmicama'. S druge, pak, strane, Zoran Zekić samo s jednom promjenom u odnosu na najave, Abërom Hoxhom umjesto Marina Laušića u 3-4-3, odnosno 3-4-2-1. No, brzo su se transformirali domaći također u 3-5-2, sa Zapatom i Hoxhom u napadu.

Gosti su zagospodarili travnjakom, stavili loptu pod kontrolu i brzo zabili. Oršić je pobjegao uz aut liniju, pa si prebacio na desnu, pronašao Petkovića na visini šesnaesterca, a ovaj odigrao dupli pas s Andrićem i u padu nogom pogodio mrežu. No, uslijedila je, kao i uvijek, VAR provjera i nakon tri minute ustanovljeno je da je Oršić bio u zaleđu. Doista jest, metar i pol, vidljivo i golim okom na tv-snimci.

No, po onoj VAR uzeo, VAR dao, u 20. minuti tehnologija je pomogla da Dinamo doista povede. Šutalo je dubinskom loptom pronašao Oršića, koji je izmakao visoko postavljenoj zadnjoj liniji domaćih i mirno svladao Suška. Drugi pomoćnik Goran Perica podigao je zastavicu, ali nakon minute ispravio ga je AVAR Burut Križarić. Zoran Kvržić je zakasnio pa nije bilo zaleđa. Zasluženih 0:1.

U 26. minutio u jednom sprintu , spašavajući ispred Andrića, mišić je ozlijedio Božić, a Zekić nije uveo jedinog stopera na klupi Tepšića, nego napadača, starog, dobrog Ivana Krstanovića i prešao na 4-2-3-1, s Kvržićem kao desnim bekom.

U 32. minuti nepotrebni žuti karton, ali tipični za njega, dobio je Mario Marina, a u 36. minuti raspoloženi Petković majstorski je pronašao Komnena Andrića u kaznenom prostoru, no Plavi 9, ovaj put u žutom dresu, nije dobro primio loptu. Ubrzo je Komnen izazvao podsmijeh s domaće tribine kad je prvo jauknuo nakon jednog duela i ostao ležati, a potom, nakon što je Dinamo krenuo u kontru, „uskrsnuo od mrtvih“. Očitao mu je u prvom prekidu glavni sudac Mario Zebec bukvicu.

Jedina kakva-takva situacija za domaće u 1. poluvremenu dogodila se u trećoj od pet minuta sudačke nadoknade, no Franjić je spasio ispred Krstanovića. Koprivničani su na odmor otišli s nula pokušaja prema Dominiku Livakoviću.

Nikad više Dinamovih navijača u Koprivnici. Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLNikad više Dinamovih navijača u Koprivnici. Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U drugom poluvremenu Dinamovi su nogometaši napadali na stranu gdje su bili smješteni njegovi najgrlatiji navijači. U 53. minuti Oršić je bio neprecizan iz slobodnog udarca točno s vrha polukruga iznad kaznenog protora, dakle 20 metara, a na drugoj strani zaprijetio je Zapata, ali preko vrata.

Nisu Plavi u žutim dresovima više sasvim kontrolirali utakmicu, počeli su i domaći dolaziti sve bliže Livakovićevu šesnaestercu, počeli iznuđivati prekide, a kako je i pojačao vjetar, bila je povećana opasnost da lopta nekog prevari. Kopić je reagirao uvođenjem Ademija i Tolića umjesto Andrića i Gojaka, kapetan se vratio nakon točno mjesec dana. Sad je Petković prebačen u špicu, a Tolić je bio 'osmica' s Ademijem. Ubrzo je Zekić odgovorio s dvojicom svježih ofenzivaca, Liklinom i Laušićem.

Već u sljedećoj minuti Kopić je uveo Menala umjesto Špikića i prešao na 4-3-3; Franjić se pomaknuo na lijevog beka, Ristovski spustio na desnog, a Menalo, Petković i Oršić bili su trozubac u napadu. I u 71. minuti druga ključna lopta Petkovića, ključna zato što Menalo nije zabio u padu glavom, da jest, pisala bi se Petku asistencija. U 74. minuti Livakoviću je iz mrtvog kuta zaprijetio Laušić, gađao suprotni kut, ali lopta je otišla malo preko grede.

U 80. minuti kratak prekid utakmice, iza istočne ograde stadiona, gdje nema gledatelja, netko je ubacio nekoliko baklji na travnjak, dijelom je i spaljen, bilo je i nekoliko dimnih kutija. Srećom, nitko nije pogođen, ni pomoćni sudac ni igrači, a vjetar je brzo raščistio dim. Uveo je Zekić svoja zadnja dva aduta iz talona s klupe, Bogojevića i Mlinarića, pozicijski je sve ostalo isto, ali svježa krv.

U 88. minuti Oršić je pronašao Petkovića, koji je prsima primio loptu u visini bijele točke, ali pucao ravno u vratara domaćih. U sudačkoj nadoknadi Kopić je još uveo Baturinu i Jurića umjesto Petkovića i Oršića. Jurić je skoro iskoristio nesporazum domaćih stopera sa svojim čuvarom mreže, no ostalo je 0:1.

U sljedećem kolu Dinamo je u nedjelju 3. travnja (17.00) domaćin Hrvatskom dragovoljcu, a Slaven Belupo u ponedjeljak 4. travnja (18.00) gostuje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive.

 SLAVEN BELUPO – DINAMO 0:1

Stadion: Ivan Kušek Apaš, Koprivnica.

Gledatelja: 3011.

Sudac: Mario Zebec (Cestica); pomoćnici: Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Igor Perica (Šibenik). VAR: Dario Kulušić (Šibenik). AVAR: Borut Križarić (Čakovec)

Strijelac: 0:1 Oršić (20., Šutalo)

Žuti kartoni: Laušić, Marina, Goda (Sla), Špikić, Menalo (Din)

Crveni kartoni:

Slaven Belupo (3-4-2-1): Sušak – Božić (26' Krstanović), Paracki, Soldo – Kvržić (84' Bogojević), Marina (84' Mlinarić), Caimacov, Goda – Brković (69' Liklin), Zapata – Hoxha (69' Laušić)

Dinamo (3-5-2): Livaković – Theophile-Catherine, Šutalo, Franjić - Ristovski, Petković (90+1' Baturina), Mišić, Gojak (61' Ademi), Špikić (70' Menalo) – Andrić (61' Tolić), Oršić (90+1' Jurić)

 

1.HNL, 28. kolo

Petak, 18. ožujka

Hrvatski dragovoljac – Istra 1961 0:0

Subota 19. ožujka

Gorica – Rijeka 1:0

Hajduk – Lokomotiva 4:0

Nedjelja, 20. ožujka

Slaven Belupo – Dinamo 0:1

Šibenik – Osijek 17.05

 


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Slaven BelupoGNK DinamoDinamo ZagrebMislav Oršić

Ostale Vijesti