Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mišković pokazao gard i izašao kao veliki pobjednik u transferu Frigana, najveći gubitnik – Dinamo!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 20.07.23. | 14:05

Nije tajna da je Friganova želja, isključivo iz razloga osobne prirode, bila da ostane u Hrvatskoj, ali ponuda Plavih nije bila dovoljno dobra da im Rijeka prepusti svojeg najboljeg igrača. Mišković je htio šest milijuna, toliko je na kraju i dobio, stoga je on iz ove priče izašao kao pobjednik. Frigan? Je li odlučio dobro, to ćemo tek vidjeti…

Više od pola godine traje saga o transferu Matije Frigana. Prvo se pričalo o Dinamu, zapravo najviše se pričalo o Dinamu, da bi se onda, po putu, svako malo pojavilo ime nekog novog kluba koji je zainteresiran za njegovim dovođenjem. Iz MLS-a su ga pratili New York City FC, Cincinnati i Minnesota United, zatim je odrađena runda pregovora s Bragom, potom se počelo pričati o Azijatima, da bi na kraju najbolji topnik Rijeke iz prošle sezone preselio u belgijski Westerlo. Nije još službeno, ali bit će. Baš onako kako je to Germanijak prvi najavio…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jakiroviću sigurno nije drago što ostaje bez fajtera i frajera kao što je Frigan. Osim što zabija, on je netko tko zaista ‘vodi’ momčad. Ne riječima, već primjerom. Nije mu problem istrčati, povremeno ‘popiti lakat’, uklizati… On radi sve. I zato je netko koga su navijači i svi u klubu toliko zavoljeli i kome će vrata Rujevice uvijek biti otvorena.

Ono što se posebno cijeni kod Frigana, osim toga što je sjajan napadač i dokazani strijelac, je taj njegov gard. Njegovo ponašanje, njegova ljudska kvaliteta. Na terenu nema s kim neće ući u okršaj. Bit će grub, bit će oštar, nemilosrdan. Ali, on je takav. Na Grbcima, gdje je kao klinac napucavao loptu ispred kuće, ne prolaze foliranti. Tamo ćeš dobiti po nogama, htio ti to ili ne. Nogometno je odgojen na ulici, a onda usavršen u klubu. I zato je takav ‘frajer’. I zato će, gdjegod bio, na kraju uspjeti. On će nagaziti protivnika, baš kao što će protivnici nagaziti njega. I nema plakanja, previjanja i glume. Digni se i nastavi dalje. Kraj priče.

Van terena, nasmijan, ugodan i elokventan. Zadnji put smo pričali u Rumunjskoj, a iako rezultati na Euru U21 nisu bili dobri, Matiji nije bio problem odvojiti vrijeme za sedum silu i profesionalno odraditi i taj ‘zadatak’. Od kojeg, posebno u tom trenutku, većina bježi. I baš to nam je pokazalo kakav je karakter. Jer, prije svega dvije godine je igrao u Orijentu, a samo oni najvatreniji navijači znali su tko je i što je. Danas, kada dođe u svoj omiljeni kafić Moccu na najpoznatiju akciju u gradu (kava s mlijekom i cijeđena naranča), gotovo uvijek mora odraditi i rundu fotografiranja. Svi Riječani žele fotku s Frigijem. Matija? Ne gunđa, uvijek stane i za svakoga odvoji vrijeme. Zna da mu je to posao i zna da navijačima to puno znači.

Matija je igrao za grb koji je nosio na prsima tako da će se zauvijek pamtiti ime na njegovim leđima. U Belgiji ga čeka novo dokazivanje, ali ako je netko naučio na teži put, onda je to on. U privatnom životu je imao zaista tešku godinu, puno težu nego što mnogi misle, ali sve to kao da mu je bio dodatni motiv da ispliva i da napravi nešto za sebe. Ali ne samo za sebe, već i za klub kojeg toliko voli. I u tome je uspio. Rijeka je opet što je nekad bila, on odlazi u jaču, kvalitetniju ligu te korak po korak ide prema svojem konačnom cilju.

Njegov transfer u Westerlo nije nešto što se moglo predvidjeti prije par mjeseci. Ali, svi su zadovoljni. Preciznije, zadovoljni su svi koji trebaju biti, a to su Rijeka i igrač. Damir Mišković ispao je veliki pobjednik u ovom poslu. Nije spuštao cijenu, nije uopće ni pričao previše na tu temu. Tko da šest milijuna, tamo Frigan može ići. S tim da se, jasno, nešto pitalo i Matiju.

Jer, kako nam govore ljudi bliski klubu, ponuda Al-Shababa je bila najbolja. I za klub i za igrača. Financijski, dakako. Ali, nije novac sve na svijetu. Bit će ga, doći će se do njega. Zaradit će ga se. Ali, granica postoji. Rijeka je dobila što je tražila te je iz perspektive kluba, posao sjajan. Sad, ako je i Matija zadovoljan, onda se nema više o čemu pričati. Win-win situacija.

Ali, ima netko tko je ispao gubitnik u ovoj priči, a to je Dinamo. Htjeli su ga, ali bili su nedorečeni. Ili možda jednostavno nisu htjeli (ili mogli) platiti što je Rijeka tražila. Šest milijuna je velik novac, ali ako imaš plan i program za igrača kojeg bi kroz par godina mogao preprodati za tri puta veći novac, onda problema ne bi bilo. S druge strane, možda će zvučati grubo, ali samo je surovo istinito – Miškovića ni najmanje nije briga gdje će njegovi igrači sve dok on dobije ono što traži. Westerlo i Al-Shabab su dali novac koji je Rijeku zadovoljio, Dinamo ne. Matija bi radije u Belgiju nego u Aziju i jednadžba se skratila sama od sebe. U Maksimirskoj 128 bi jednog dana mogli lupati glavom o zid, ali, ponavljamo, Damira Miškovića to nije briga.

Na kraju balade, valja reći kako je ovaj posao sve ono što su u Rijeci htjeli kad su napravili kamp na Rujevici. Stvoriti svojeg igrača koji će se prvo dokazati u prvoj momčadi, a onda na njemu ostvariti veliku zaradu. Frigan je postao jedan od najvećih izlaznih transfera u povijesti kluba, vjerojatno će čak na drugom mjestu preskočiti Filipa Bradarića, a iako će sada napustiti ‘svoj klub’ i karijeru graditi u inozemstvu, jednog dana će sigurno opet odjenuti bijeli dres i pogledati Kvarner s rujevičkog stadiona. Možda je otišao bez osvojenog trofeja, ali nema veze, barem zna po što će se jednog dana vratiti.



Tagovi

Matija FriganHNK RijekaRijekaWesterloBelgijanogometni transferiLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti