Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Mišić vs. Nejašmić u HNL-u ove sezone: Čačićev adut bolji u dodavanjima, Bjeličin u duelima (INFOGRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 05.05.22. | 08:00

Dinamo i Osijek na ‘šesticama’ imaju nogometaše bez kojih igra momčadi nije ista

Dinamo s Josipom Mišićem (27) u sastavu i bez njega nije isti, vidjelo se zorno u zadnjoj utakmici protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, kad ga je Ante Čačić morao uvesti u drugom poluvremenu, a ionako ga je izostavio iz početnih 11 samo zbog predostrtožnosti javne opomene, koja bi mu bila treća, izbacila bi ga iz nedjeljnog derbija 34. kola hrvatskog nogometnog prvenstva u kojem u Maksimir dolazi Osijek. Vezni red Bijelo-plavih, pak, nije isti s Darkom Nejašmićem (23) ili bez njega, više momčad Nenada Bjelice preskače igru kad Splićanina nema na ‘šestici’.

Modri su se protiv Lokosa izvukli s remijem, nakon što sun a poluvremenu gubili, taj bod mogao bi se pokazati presudnim za obranu naslova prvaka ako se poklope rezultati već ove nedjelje, a bez Mišića je Dinamo izgubio u 1. kolu protiv Slaven Belupa (0:2); ušao je vezist iz Bošnjaka kraj Županje u zadnjih 30 minuta, nije bilo dovoljno. Propustio je u ovom prvenstvu samo dvije utakmice, protiv Gorice i Lokomtive u prvom krugu natjecanja, obje je Dinamo dobio jedva sa po 1:0. Morao je, primjerice, Mišić ući spašavati i u prosincu u Puli pri 0:1, uspjeli su Modri unatoč poništenom Petkovićevom kaznenom udarcu do rezultata 0:2.

(1.70) Dinamo (3.60) Osijek (5.40)

Dakako, gubio je Dinamo i s Mišićem u početnih 11, jesenas protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj (0:1), pa doma protiv Hajduka (0:2), kad je zamijenjen u 66. minuti jer ga je suparnik dobro blokirao i izmorio, a proljetos u Gradskom vrtu (0:1) i nedavno na Poljudu (0:1), kad je napustio travnjak u 75. minuti. Iako voli igrati i ‘osmicu’, u toj ulozi je briljirao u PAOK-u i osvojio sa Soluncima naslov prvaka Grčke, daleko od vratiju i rijetko pri slobodnom udarcu kad se može pucati na vrata nema puno pogodaka i aistencija (1+2). No, ‘potpisuje’ druge stvari…

“Za mene je možda najbolji kreator igre, sigurno u Top 3 veznih igrača lige. Igrač je koji uvijek ima prava rješenja, kada treba vratiti loptu unatrag, promijentii stranu… Kad ga imaju uza sebe, ostali vezni poput Ademija, Ivanušeca ili Gojaka mogu ići naprijed, ubacivati se iz drugog plana i biti opasni po gol”, komentirao je Mišića Ilija Lončarević pred neki dan za SN. Mana mu je, veli iskusni trener, igra u zraku i čvrsti dueli u koje treba ući iz šprinta.

A Nejašmić? Propustio je jesenas samo jednu utakmicu, protiv Gorice, koju je Osijek jedva dobio 3:2, prethodno je igrao u porazima u Puli (ušao u 39. minuti s klupe) i s Dinamom u Gradskom vrtu (oba po 0:2). Na zimskim se pripremama bio ozlijedio i propustio prvih šest proljetnih kola u kojima se Osijek mučio s igrom više nego s rezultatom (Slaven Belupo 1:2, Lokomotiva 0:0, ali Rijeka i Dinamo po 1:0). Vratio se protiv Gorice u zadnjih pola sata, ostalo je 0:0, a potom je bio stalni starter.

“Nejašmić je za mene najbolji zadnji vezni lige s obzirom i na svoje godine i s obzirom da prije dolaska u Osijek nije igrao šest mjeseci. Trebalo mu je neko vrijeme da se nađe. Fizički se jako podigao i osim igračke kvalitete, pokazuje fizičku i lidersku kvalitetu. Karakteran je dečko, ne sumnjam da će biti jednog dana standardan u reprezentaciji”, kazao je još zimus za svog posuđenog igrača od Hajduka Nenad Bjelica, a menadžer Osijeka već je odlučio da će ga otkupiti za klauzulu od milijun eura. Uz Nejašmića i Žaper može više naprijed, ali osim vrlina u otvaranju igre, mirnog pasa, pravodobnog okretanja strana, ima i Nejašmić dobar udarac, kad se nađe bliže vratima ne ustručava se opaliti…

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (8.00) Hajduk (9.00) Osijek

A što o njima kaže naš trenutno omiljeni alat, Comparisonator? Mišić je ukupno bolji te bolji u svim parametrima kategorije dodavanja, u ofenzivi i defenzivi su podjednaki, dočim je Nejašmić uspješniji u svim kategorijama duela.

Ipak, kad Comparisonatorov algoritam izračuna Index za svaku pojedinu kategoriju, prevlast je na strani četiri godine starijeg Dinamovog vezista. Doduše, najmanja je razlika u korist Mišića baš u duelima…

Ofenzivno, Mišić manje puca, ali puca preciznije, ima u prosjeku više asistencija i asistencija iz udarca; Nejašmić više i bolje dribla, više se pojavljuje u napadačkim akcijama (Bjelica voli kad se igra s dvije ‘šestice’ da naizmjenično idu ‘gore’).

Defenzivno, Mišić je bolji u presječenim loptama, manje gubi lopte, manje ih gubi na svojoj polovici i nakon njegovih izgubljenih na svojoj polovici suparnik manje puca na vrata unutar 20 sekundi. Nejašmić je malo bolji u osvojenim loptama te osvojenim loptama na suparničkoj polovici, a veći posao napravi i u defenzivnim akcijama.

Dodavanja su apsolutno na strani Mišića, duga, kratka, u zadnju trećinu, ključna, nabacivanja odnosno centaršutevi.

Dueli, od zračnih preko onih na zemlji, ofenzivnih i defenzivnih, Nejašmićev su forte, Bjeličin Osijek gaji agresivniju igru nego Dinamo, drugačiji su zahtjevi i nisu te brojke nelogične kad se stave u kontekst trenera, igrača i suigrača.

1.HNL, 34. kolo:

Petak, 6. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo, 18.00

Subota, 7. svibnja

Gorica - Lokomotiva, 17.00

Istra 1961 - Šibenik, 19.05

Nedjelja, 8. svibnja

Rijeka - Hajduk, 17.00

Dinamo - Osijek, 20.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Josip MišićDarko NejašmićGNK DinamoDinamo ZagrebNK OsijekOsijekPrva HNL

Ostale Vijesti